Siirry pääsisältöön

Apila Pepita Miettinen (toim.): Rikkinäisen mielen kuvat

Rikkinäisen mielen kuvat -sarjakuvakokoelma on osa RIKKI - taidetta mielenterveydestä -projektia. Teos koostuu mielenterveyttä käsittelevistä sarjakuvista, ja se ottaa kantaa mieleltään sairastuneiden oikeuksiin.

Rikkinäisen mielen kuvat on väreiltään ja tyyleiltään monipuolinen ja houkutteleva. Mielensisäiset ongelmat ovat toisinaan kirjavia ja jopa ahdistavan räikeitä; toisinaan elämä muuttuu mustavalkoisiksi viivoisiksi ja pelkistetyiksi figuureiksi. Mieli ahdistuneine ajatuksineen toistuu kaikissa sarjakuvissa: olennaista kokoelmassa on, että jokainen sarjakuva esittelee mielenterveyttä ja mielen sairauksia.

Teos on todella koskettava ja puhutteleva, ja siitä on helppo löytää samastuttavia ajatuksia.

Aloitussarjakuvassa neitsyt Marian kaltainen pyhä äitihahmo sairastuu synnytyksenjälkeiseen masennukseen. Kokoelma tekeekin selväksi sen, että kuka tahansa saattaa sairastua mieleltään. Perhe-elämää käsittelee myös Taina Hakala sarjakuvassaan Uupumus ja rakkaus, jossa perhe-elämän hektisyys vaatii äidiltä voimat.

Teos esittelee paitsi mielenterveysongelmien syitä myös niiden oireita ja seurauksia. Apua ei ole läheskään aina saatavilla, vaikka ahdistavat ajatukset piinaisivat useinkin. Kokoelmaa lukiessa onkin kiinnostavaa seurata, miten ahdistavia ajatuksia ja ilmeitä kuvataan - useilla hahmoilla ahdistus näkyy kasvoissa ja asennoissa. Sarjakuvien hahmot näyttäytyvät varsin yksinäisinä, muusta maailmasta irrallisina hahmoina: heihin ei suhtauduta luontevasti, eikä heidän sairauttaan ymmärretä. Sade Lehden sarjakuva Oikee tapa ottaakin osuvasti kantaa siihen, miten yhteiskunta mielenterveysongelmiin suhtautuu.

Rikkinäisen mielen kuvat on kiinnostava, puhutteleva ja liikuttava sarjakuvakokoelma. Se tarjoaa hienoja näytteitä kotimaisesta sarjakuvatyöstä ja ottaa samalla kantaa tärkeään aiheeseen. Teokseen kannatata ehdottomasti tutustua.

Apila Pepita Miettinen (toim.): Rikkinäisen mielen kuvat
Suuri Kurpitsa 2017
112 s.
Pisteitä: 4/5

Kommentit

  1. Tämä kirja kiinnostaa!

    VastaaPoista
  2. Tämä on onnistunut menemään minulta ohi, mutta täytyy ehdottomasti tutustua tähän! Hienoa, että sarjakuva ei ole pelkkää Aku Ankkaa ja Tex Willeriä (niin kuin omissa mielikuvissani) vaan sarjakuvan keinoin on alettu käsittelemään tärkeitä ja isoja teemoja. Jos et ole lukenut vielä, niin Persepolis-sarjakuvaa suosittelen lämpimästi!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti