Siirry pääsisältöön

Paluu lapsuuden lemppareihin: L.M.Montgomeryn Annan perhe sekä Sateenkaarinotko

Joulunajan kirjojen valitseminen on aina yhtä ihanaa ja jännittävää - mitä valita mukaan lapsuudenkotiin joulunpyhiksi, mitkä kirjat toisivat parhaiten joulutunnelmaa? Tänä vuonna päätin ahertaa loppuun keskeneräisenä hyllyssä pölyyntyneen Annan perheen, ja jatkoin saman tien Sateenkaarinotkoon. Jälkimmäistä en ollut lukenut sitten nuoruusvuosieni (hah, kuulostanpa vanhalta!), joten oli mukava palata muistelemaan, mitä Blythen lapsille oikeastaan tapahtui. 

Montgomery kirjoitti Annan perheen jälkikäteen sarjaan, ja jollakin tavalla sen huomaa: teos ei viehätä samalla tavalla kuin alkuperäiset. Teos koostuu erinäisistä Blythen perheen lapsille tapahtuvista selkkauksista, ja ehkä uskollisen Anna-fanin on vaikea hyväksyä kirja siksikin, että Annan rooli alkaa tässä hiipua ja keskiöön nousevat hänen lapsensa. 

Myös Sateenkaarinotkossa päähenkilöinä ovat Blythen lapset ja näiden lisäksi kirkkoherran lapset. Sateenkaarinotko on kuitenkin Annan perhettä sujuvampi ja osoittaa Montgomeryn kertojanlahjat, sen, miten hän osaa kuvata ihmisiä ja heille sattuvia asioita lämpimästi ja humoristisesti. Romaanissa on kuitenkin jo vakavampia sävyjä: tulevaan sotaankin viitataan, ja lukijaa valmistellaan siihen, ettei kaikki ehkä päätykään niin onnellisesti. Sateenkaarinotkon kohdalla minua vaivasi se, miten suuressa roolissa papin perhe olikaan - olisin mieluusti lukenut vielä enemmän Blythen perheestä. 

Mitä mieltä te olette Anna-sarjan viimeisistä osista? Kotikunnaan Rilla on minulla parhaillaan kesken - sen olen kuullut olevan monen suosikki. Itse viihdyn eniten sarja ensimmäisissä teoksissa. 

L,M.Montgomery: Annan perhe
WSOY 2002 (1939)
Suom.Paula Herranen
301 s.
Pisteitä: 3/5

L.M.Montgomery: Sateenkaarinotko
WSOY 1964 (1919)
Suom. Alli Wiherheimo
232 s.
Pisteitä: 4/5

Kommentit

  1. Minun suosikkejani viime kerralla taisivat olla Annan unelmavuodet ja juurikin Kotikunnaan Rilla. Itsekin olisin halunnut lukea loppupään kirjoissa enemmän Blythen perheestä ja Annasta, vaikka olivathan Meredithitkin kiinnostavia henkilöitä. Sateenkaarinotkon lopetus on kyllä yksi vaikuttavimmista lukemistani lopuista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Odotan innolla, että pääsen kunnolla lukemaan Kotikunnaan Rillaa. Annan unelmavuodetkin on kyllä ihana osa <3

      Poista

Lähetä kommentti