Siirry pääsisältöön

Pride-viikon lukuvinkki 1: The Summer of Jordi Perez

Amy Spalding: The Summer of Jordi Perez
Forever Young Audiobook
n. 6 h 
The Summer of Jordi Perez osui joskus silmiini Instagramissa, joten otin lyhyen äänikirjan kuunteluun kesäpäivien ratoksi. Romaanin keskiössä on Abby, ylipainoinen 17-vuotias tyttö, joka identifioi itsensä lesboksi. Kun Abby aloittaa työharjoittelun vaatekaupassa, hän tutustuu salaperäiseen Jordiin, joka toisaalta kilpailee hänen kanssaan syksyisestä työpaikasta mutta toisaalta saa Abbyn aina hymyilemään. 

Spaldingin romaanissa ihastuttavinta on se, että vaikka se sivuaa seksuaalivähemmistöjä ja käsittelee Abbyn ja Jordin suhdetta, The Summer of Jordi Perez ei ole kaapistatulo- tai identiteettiromaani, jossa päähenkilö löytäisi seksuaalisuutensa tai joutuisi jatkuvasti kamppailemaan ennakkoluuloja vastaan. Spalding onnistuukin kuvaamaan lesbouden yhtenä ominaisuutena, josta molemmat tytöt vielä ovat melko avoimia. Olennaisempaa kuin se, että Abby ja Jordi kuuluvat seksuaalivähemmistöön, on se, että he rakastuvat - että tytöt saavat kokea romanssin, joka määrittyy ihan tavallisena romanssina. Spaldingin romaani tarjoaakin vähemmistöön kuuluville kepeän ja herttaisen tarinan, johon lukija voi samastua ja jonka aikana ei tarvitse kipuilla identiteettikysymyksen parissa.

Abbyn ylipainoa Spalding käsittelee teoksessaan enemmän kuin lesboutta. Feministisestä näkökulmasta on mahtavaa, että nuortenkirjan päähenkilö on sekä lihava että queer - moninaisuutta kaivataan. Abbyn ja Jordin suhteen edetessä Abbyn epävarmuus omasta kehosta tulee jonkin verran esiin, ja romaanissa pyritään ratkomaan Abbyn kielteistä kehonkuvaa. Aiheen käsittely jää kuitenkin vähän puolitiehen, mikä toisaalta sopii genreen: Spaldingin romaani antaa aineksia vakavampaankin keskusteluun mutta korostaa positiivisia tunteita ja tapahtumia. 

Niin suloinen ja herttainen kuin The Summer of Jordi Perez onkin, romaanin henkilökuvaus jää, chick litille tyypilliseen tapaan, kovin ohueksi. Varsinkin romaanin alkupuolella Abby puhuu lähinnä vaatteista, ja kaikki hahmot esitellään sen kautta, mitä heillä on päällään, ikään kuin 17-vuotias ei kiinnittäisi muihin asioihin huomiota. Nuoren ihmisen ihastumista Spalding kuvaa hyvin, mutta rakkaustarina jää hieman hihittelyn tasolle. Ehkä tällainen hieman vanhempi lukija odottaa parisuhdekuvaukselta muutakin kuin päiväunia kullannupusta, mutta nuoriin Spaldingin kuvaus varmasti vetoaa paremmin. 

Kommentit

  1. Tämä kuulostaa juuri etsimältäni kirjalta! Kiva että LGBT+ -kirjallisuutta kirjoitetaan myös normaalin young adult -rakkaustarinan tapaan ja tyttörakkaus näytetään ongelmattomasti.

    Ai niin, nythän oli juuri Pride-viikko... Valitettavasti nykyisessä kesänviettopaikassani en löytänyt kirjastosta yhtäkään teemaan sopivaa kirjaa, vaikka kävin vielä erikseen kysymässä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti