Siirry pääsisältöön

Representaatioita laajentamassa - S.K.Alin nuortenkirja Love from A to Z

S.K.Ali: Love from A to Z
Simon & Schuster Audio 2019
7,5 h (1.25-kertaisella temmolla)
Lukijoina Priya Ayyar, Tim Chiou ja S.K. Ali

Feminismiin perehtyneet tietävät, että representaatioilla on väliä. Myös sillä, millaisia hahmoja ja teemoja kirjallisuus kaiuttaa, on merkitystä. Suuri osa kirjallisuudesta tarjoaakin lukijoilleen vain ahtaita henkilökuvia, joista itsensä pystyvät löytämään vain terveet, heterot valkoiset. Onkin aina hienoa, kun löytää teoksen, joka on aidosti moninainen ja jähmettyneitä representaatioita purkava. Yksi näistä teoksista on S.K. Alin Love from A to Z.

S.K. Alin nuortenromaanissa Love from A to Z parasta onkin se, että romaani tarjoaa samastumiskohteita niille, joiden ääntä kirjallisuudessa ei kovinkaan usein kuule. Teoksen päähenkilöinä on kaksi nuorta muslimia - Zayneb, syrjintään turhautunut tyttö, ja Adam, surun ja MS-taudin kanssa taisteleva poika. Nuorten tiet kohtaavat, ja syntyy paitsi rakkaustarina myös keskustelua syvällisistä, tärkeistä asiosta. 

Alin teoksessa hienoa on se, että samalla, kun se tarjoaa söpön, ihanan rakkaustarinan, se muistuttaa, millaisia ongelmia yhteiskunnassa on ja millaisia vaikeuksia nuoret muslimit joutuvat kohtaamaan. Zaynebin kautta Ali käsittelee islamofobiaa: Zayneb koettaa vastustaa rasistista opettajaa, mutta joutuu rasistisen systeemin takia ongelmiin - hänen kapinansa nähdään uhkaavana käytöksenä. Adamin hahmo tuo romaaniin myös keskustelun ableismista ja toisaalta sairastumisesta - siitä, miten voi elää ja toivoa ja saada rakkautta, vaikka keho ei olisikaan aina toimintakykyinen. Kommentit