Siirry pääsisältöön

Hiromi Kawakami: Sensein salkku

Hiromi Kawakami: Sensein salkku
S&S 2017 (2001)
Suom. Raisa Porrasmaa
Ulkoasu: Satu Kontinen
242 s.
Pisteitä: 3/5
Aina silloin tällöin mieleni tekee tarttua japanilaiseen kirjallisuuteen. Hiromi Kawakamin romaani Sensein salkku vaikutti kiinnostavalta: sen kaunis, yksinkertainen ulkoasu houkutteli lukemaan. 

Sensein salkku kertoo Tsukikon ja tämän vanhan opettajan, Sensein, tarinan. Tsukiko kohtaa opettajansa pitkästä aikaa, ja kaksi yksinäistä alkaa tapailla toisiaan. Sensei on vuosikymmeniä Tsukikoa vanhempi, mutta kuten Kawakamin teksti osoittaa, väreilevä side pitää kaksikkoa kiinni toisissaan. 

Kawasakin romaani on kaunis, yksinkertainen ja paljas kuvaus ihmissuhteesta, joka ei vastaa stereotyyppisiä odotuksia siitä, mitä rakkaus voi olla. Tsukikon ja Sensein välillä ei tapahdu paljoakaan, mutta rivien välissä Kawasaki kertoo paljon siitä, millaista on muodostaa ihmissuhteita aikuisiällä. 

Kawasakin tyyli tuo mieleen Kyung-sook Shinin romaanin Jään luoksesi. Molemmissa teoksissa ihmissuhteet ja niiden kuvaus ovat pääosassa, kun taas taustatapahtumia ei ole yhtä paljon. Siinä missä ihastuin Shinin teokseen, pohdin Kawasakin romaania lukiessani sitä, että olisin kuitenkin halunnut tietää keskushenkilöistä enemmän. Hidas kerrontatempo sopii Sensein salkkuun mutta upottaa lukijan toisinaan passiivisuuteen. Toisaalta yksinkertainen tyyli valottaa hyvin sitä, miten vaikea toista ihmistä voi olla lähestyä. Kommentit

  1. Kuulostaa tosi hyvältä! Tämä on minulla lukupinossa vuoroaan odottamassa. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti