sunnuntai 12. elokuuta 2018

David Eagleman: Aivot - ihmisen tarina

David Eagleman: Aivot - ihmisen tarina
Atena 2018
Suom. Mari Janatuinen
Kansi: Blink Entertainment
238 s.
Pisteitä: 4/5
David Eaglemanin tietokirja Aivot - ihmisen tarina tutkii ihmisyyttä ja sen peruskysymyksiä. Mitä on tietoisuus, mitä on ihmisyys? Miten ihmisyys rakentuu aivoissamme? Miten aivomme toimivat, ja miten tulevaisuuden työkalut muuttavat niitä? 

Jos psykologia ja biologia kiinnostavat, Eaglemanin teokseen kannattaa tarttua. Aivot on yleistajuistettu, helppulukuinen kirja, jonka kuusi lukua käsittelevät aivoja ja niiden todellisuutta eri näkökulmista. Teoksen avaa luku, jossa pohditaan, keitä me olemme ja kuinka aivot kehittyvät ihmisen elinkaaren aikana. Tämän jälkeen Eagleman pohtii todellisuutta - sitä, miten aivomme nojautuvat sisäisiin malleihin, kokemuksiin ja henkilökohtaisiin havaintoihin. Lisäksi teoksessa pohditaan, mitkä systeemit ohjaavat aivojamme, miten ihminen tekee päätöksiä ja miksi aivot tarvitsevat sosiaalista kanssakäymistä. Teoksen viimeinen luku avaa tekoälyn ja tlevaisuuden tieteen tutkimusta ja pysäyttää lukijan scifimäisillä pohdinnoillaan. 

Aivoissa lukijan ei tarvitse pelätä lääketieteellisiä termejä - kieli on helppoa, ja teoreettisia pohdintoja havainnollistetaan elävästi erilaisin tutkimusesimerkein. Mari Janatuisen tekemä suomennos etenee kevyesti ja vaivatta. Psykologiaa lukiossa opiskelleena moni asioista tuntui tutulta, ja kaipsin teokseen hieman enemmän visuaalisuutta: olisin esimerkiksi mielelläni tutustunut enemmän aivojen eri osiin ja niiden tehtäviin. Eaglemanin pyrkimys esittää tietoa yleistajuisesti on selvästi vaatinut tiettyjen asioiden karsimista - esimerkiksi aivojen eri osista puhutaan vain lyhyesti ja niitä nimetään vain harvoin - mikä on kirjan kannalta hyvä mutta jättää uteliaan lukijan nälkäiseksi. 

Aivot paljastavat lukijalle monta mielenkiintoista seikkaa elimestä, joka on ihmisyytemme ja elämämme kannalta niin keskeinen. Teokseen kannattaa ehdottomasti perehtyä. Aivot - ihmisen tarina tunnetaan myös Eaglemanin tv-sarjana, jonka on tuottanut BBC.

2 kommenttia:

  1. Pöh, tämän idea tuntui tosi mielenkiintoiselta, mutta en minä pysty yleistajuistettuun kirjaan aivoista, joissa ei edes nimetä osia. Opiskelujen myötä mulle synopsikset ja aksonitkin on peruskauraa, tarviin lisää! :D

    VastaaPoista
  2. Joo ei oo varmaan sun juttu sit, tää on enemmän suunnattu ihmisille, jotka eivät ole opiskelleet psykologiaa tai aivojen rakennetta missään vaiheessa. Mäkin kaipasin rajumpaa kamaa 😂

    VastaaPoista