Siirry pääsisältöön

Vuoden 2017 parhaat lukukokemukset

Tänä vuonna olen lukenut paljon. Olen ahminut kirjoja aina, kun olen siihen pystynyt, ja aikaa on ollut: ensin opintojen ohessa, sitten työttömänä, sitten sivutoimisena työntekijänä. Kun aloin koota parhaiden listaa, huomasin kuitenkin, etten ollut kokenut kovinkaan monta järisyttävän hyvää lukukokemusta. Hyviä kirjoja on eittämättä ollut, mutta mieleenpainuvimmat oli suhteellisen helppo koostaa yhdeksi listaksi.

Vuoden 2017 parhaat lukukokemukset

1) Hanya Yanagihara: Pieni elämä
2) Väinö Linna: Tuntematon sotilas
3) Tiitu Takalo: Tuuli ja myrsky
4)  Jonas Hassen Khemiri: Allt jag inte minns
5) Rainbow Rowell: Fangirl
6) Katri Vala: Kootut runot
7) Koko Hubara: Ruskeat tytöt
8) Margaret Atwood: Orjattaresi
9) Laura Bates: Everyday sexism
10) Emmi Nieminen ja Johanna Vehkoo: Vihan ja inhon internet

+ 1) Angie Thomas: Viha jonka kylvät

Tänä vuonna olen tarvinnut kirjoja erityisesti vertaistueksi ja piristykseksi. Jälkimmäiseen olen hyödyntänyt vanhoja suosikkejani - olen lukent tänä vuonna paljon nuortenkirjallisuutta. Lempparilistalla olevan Fangirlin (joka tosin oli uusi tuttavuus) olen lukenut Seljoja, Anna-sarjaa, Uppo-Nallea, Hemppaa... moneen lapsuudenlemppariin oli kiva palata. 

Aikuistenromaaneista mieleen on jäänyt parhaiten Hanya Yanagiharan Pieni elämä. Se on julma, jopa silmitön, kuvaus pahoinvoinnista, traumoista ja väkivallasta. Vaikka kaikki eivät ole pitäneet tarinaa uskottavana, minut Yanagihara vakuutti.

Feministisiä teoksia luin hurjalla vauhdilla varsinkin alkuvuodesta, jolloin oma feministinen lukuhaasteeni oli vielä käynnissä. Koko Hubaran Ruskeat tytöt on tärkeä merkkipaalu suomalaisessa kirjallisuudessa, Atwoodin paljon puhuttu Orjattaresi taas tuntuu yhä ajankohtaiselta, ja Niemisen ja Vehkoon Vihan ja inhon internet sanoittaa ja kuvittaa monien naisten ja naisoletettujen kokemuksia. Ehkä tärkeimmäksi feministiseksi teokseksi minulle muodostui Everyday sexism, josta saa vertaistukea: en ole yksin häiritsevien, ahdistavien kokemusteni kanssa. Batesin teos antaa äänen monelle naiselle ja esittelee varsin raa´asti sen, miten paljon naiset kohtaavat seksististä syrjintää tai kommentteja.

Kaiken kaikkiaan vuosi 2017 on ollut täynnä kiinnostavia ja puhuttavia mutta myös riemastuttavia lukukokemuksia. Miten vuosi on teillä sujunut? Mitkä teokset ovat jääneet parhaiten mieleenne?

Kommentit

  1. Minulle vuoden tärkein teos oli Koko Hubaran Ruskeat tytöt. Itsekin luin paljon nuorten- ja lastenromaaneja, ja aikuisille suunnattu kirjallisuus jäi vähäiseksi. Mutta joskus näinkin!

    Hauskaa uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lasten- ja nuortenkirjallisuuskin on arvokasta, ja ainakin minusta oli ihan hauska tutustua siihen, mitä lanupuolella tapahtuu. Hauskaa uutta vuotta sinullekin!

      Poista
  2. Pienestä elämästä tuli kyllä jotenkin todella valtava kirja ajan myötä, en edes heti luettua osannut aavistaa, että se tuntuu näin lopuksi koko vuoden vahvimmalta! Mutta sinne se omiinkin henkilökohtaisesti tärkeimpiin vain nousi. Linna, Hubara ja Nieminen & Vehkoo tältä listaltasi lukeutuvat kyllä niin ikään omiin lempikirjoihini, täytyisi ehdottomasti minun myös Orjattaresi ja Everyday sexism tänä vuonna lukea. :)

    Hienoja kirjoja olet lukenut, ihanaa uutta vuotta 2018 sinullekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suositan ehdottomasti tarttumaan Everyday sexismiin, se sanoittaa niin hyvin sen, mitä seksuaalinen häirintä ja seksismi ovat. Hyvää uutta vuotta ja mukavia lukukokemuksia!

      Poista
  3. Meidän listallamme on yksi sama kirja: Atwoodin Orjattaresi. Vaikuttava ja ajankohtainen. Loput listasta julkaisen tänään kunhan ensin käyn vielä läpi, että siinä on varmasti kaikki.

    Lukuisaa uutta vuotta 2018!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Orjattaresi on kyllä yhä pelottavan ajankohtainen. Täytyypä vilkaista listasi! Elämyksellisiä lukukokemuksia sinulle!

      Poista

Lähetä kommentti