perjantai 19. tammikuuta 2018

Eve Ensler: Vaginamonologeja

Eve Enslerin Vaginamonologeja on yksi feminismikirjallisuuden kuuluisuuksia. Tämä monologiteos on koostettu yli 200 naisen haastattelusta ja esitetty sittemmin monologina. Teos ottaa vahvasti kantaa siihen, miten naisen kehosta puhutaan: Vaginamonologeissa vaginoista puhutaan vapautuneesti.

Vaginamonologeja osoittaa sen surullisen tosiasian, että moni nainen ei koskaan opi tuntemaan omaa anatomiaansa tai ei pääse nauttimaan siitä. Vaginaan liittyy paljon kielteisiä kokemuksia: luvatonta koskettelua, menkkojen demonisointia ja yleistä epätietoutta. Vaginalle on vaikea löytää sopivaa sanaa: useimmat muunnelmat tuntuvat epäsoveliailta tai alatyylisiltä.

Enslerin teos muistuttaakin lukijaansa siitä, miten vaikea omaan vaginaan on suhtautua. Teoksen suorapuheisuus kyllä vapauttaa jollakin tavalla: tässä puhutaan kehosta, eikä kehosta puhumisessa ole mitään väärää.

Enslerin teos on napakka puolustuspuhe pimpeille. Se on tyyliltään kevyt eikä käsittele mitään teemaa kovinkaan laajasti. Vaginamonologeja saattaisikin toimia esitettynä monologina paremmin; lukija jää vääjämättä kaipaamaan syvällisempää, pohtivampaa otetta, vaikka haastatteluvastaukset ja monenlaiset esimerkkitarinat ilahduttavat.

Koska Vaginamonologien kansi on punasävytteinen, kuittaan teoksella Helmet-haasteen kohdan Kirjan kansi on yksivärinen.

Eve Ensler: Vaginamonologeja
Otava 2001 (1998), Seven-pokkari
Suom. Annu James ja Annika Eräpuro
144 sivua
Pisteitä: 3/5

2 kommenttia:

  1. En tiennytkään, että tästä on olemassa myös kirja, tiedän tämän vain monologinäytelmäversiona. Tämä meni oitis tbr-listalle, kiitos vinkistä! :)

    VastaaPoista
  2. No, teknisesti ottaenhan tämä tietysti on toki näytelmä tai monologi, mutta painettu versio löytyi omasta kirjastostani. Esitettykin versio olisi varmasti kiinnostava.

    VastaaPoista