Siirry pääsisältöön

Huuhka & Tormulainen: Ysärikirja

Essi Huuhka & Aino Tormulainen: Ysärikirja
Atena 2017
174 s.
Pisteitä: 4/5
Tunnelma: Hih! Nostalgista.
Jäätelöauton tunnus, Rafaelin enkeli, Vili Vilperi ja muumilaulut ovat soineet mielessäni muutaman viimeisen vuorokauden ajan. Essi Huuhkan ja Aino Tormulaisen hurmaava Ysärikirja on vienyt minut lapsuusmuistoihin ja palauttanut mieleeni paljon sellaista, jota en ole pitkään aikaan muistellut. 

Ysärikirja on yleistajuinen ja helppolukuinen mutta varsin kattava katsaus suomalaisesta 90-luvusta ja sen populaarikulttuurista. Huuhka ja Tormulainen esittelevät vuosikymmenen ihastelluimmat kulttuuritrendit: lelut, pelit, tv-ohjelmat, muodin ja sisustuksen. Tuotteiden ja asioiden tunnistaminen on olennainen osa lukukokemusta: teoksesta saa eniten irti, jos on katsonut televisiosta Hugoa, kiinnittänyt Suosikin julisteita seinälle ja ostanut milleniumhuumassa tuoksupyyhekumeja, joita uusi vuosituhatluku koristaa. 

Visuaaliselta ilmeeltään Ysärikirja on valloittava, pastellinvärinen karkkipussi, jonka jokainen karkki houkuttelee herkuttelemaan. Kuvia on runsaasti, ja ne havainnollistavat kutakin lukua, esimerkiksi leluja, kirjoja, pelejä ja lehtiä. Valokuvat ovatkin keskeinen osa muistelua, ja muutaman kerran oli pakko huudahtaa poikaystävälle: muistatko tämän tai minullakin oli tällainen (esimerkiksi Disneyn punavalkoinen C-kasetti). Myös asettelultaan ja taitoltaan Ysärikirja on kevyt. Tekstiä ei ole liikaa muttei toisaalta liian vähänkään, ja kuvan ja sanan suhde on tasapainossa. Kutakin ysärikauden vuotta käsittelevät tietolaatikot ja -sivut on jaoteltu pitkin kirjaa: näin tietopläjäyksistä ei tule raskasta osuutta. Ysärikirja keskittyykin puhtaasti populaari- ja nuorisokulttuuriin ja pyytää lukijaansa palaamaan pari vuosikymmentä taaksepäin. 

Kaiken kaikkiaan Ysärikirja on hurmaava aikamatka 90-luvulle. Hyvin kirjoitettu teksti houkuttelee lukemaan, ja ajankuvaus tilastoineen ja yhteiskunnan kehityksineen antavat tietoa siitä, mitä Suomessa 90-luvulla tapahtui. Kiitän myös laajaa ja kattavaa lähdeluetteloa. Loppuosuus jää lyhyeksi, ja jäinkin kaipaamaan pidempää keskustelua siitä, miten 90-luku vaikuttaa tänä päivänä. Keitä 90-luvun lapset ja nuoret ovat nyt? Miten 2000-luku muutti musiikkiskeneä? 

Helmet-haasteesta Ysärikirja täyttää oivasti kohdan Kirja sijoittuu vuosikymmenelle, jolla synnyit.

Kommentit