Maaria Leinonen: Elämä on enemmän. Kauneimpia runoja

Olin runoiässä 13-vuotiaana. Kahlasin silloin Katri Valaa ja lopulta löysin myös Maaria Leinosen. Leinonen tuntuikin turvalliselta valinnalta, kun mietin, miten uskaltaa tarttua runoihin tänä vuonna. 

Kokoomateos Elämä on enemmän. Kauneimpia runoja kerää yhteen joitakin Leinosen runoja. Teos koostuu seitsemästä osastosta, ja sen keskiössä ovat elämä, luonto, ihmissuhteet, ilo ja suru. 

Teoksen avausosastossa keskitytään iloon. Ilo on jotakin, joka tulee yllättäen ja odottamatta, jotakin, joka pulppuaa surun jälkeen. Leinosen runoissa ilo tuntuukin olevan olemassa aina suhteessa johonkin muuhun tunteeseen, useimmiten syksyiseen suruun. Ilo-osaston runot ovat lohdullisia mutta toisinaan hieman tyhjiä: vaikka iloita voikin varsin pienistä asioista, joka hetki ei kykene nauttimaan kastepisaroista tai kimmellyksestä. 

Elämä on enemmän -kokoomateoksessa pohditaan ilon lisäksi myös rakkautta. Kolmannessa osastossa palataan lapsuusmuistoihin, vaikkapa siihen, miten isän rakkaus on kantanut läpi elämän. Neljäs osasto korostaa ystävyyden ja ihmissuhteiden tärkeyttä: ihminen pärjää, kunhan tukena on edes joku. 

Leinosen kokoomateoksessa minua jää vaivaamaan se, ettei lohtu auta ratkaisemaan elämän vaikeuksia. Ihmissuhteet ovat tärkeitä - mutta mitä tehdä, jos niitä ei ole? Leinosen mukaan aina on toivoa - mutta onko? Kauniilta kalskahtavat ajatukset taipuvat toisinaan kuluneiksi kliseiksi, joissa myötätunto ja toiveikkuus on enemmän opeteltua kuin lukijalle kohdennettua. 

Vaan kyllä Leinonen kielenkäytön silti osaa. Elämä on enemmän -kokoelmassa Leinonen leikkii luetteloilla, toistolla ja kielikuvilla. Luontoaiheiset metaforat ovat keskeinen osa Leinosen tyyliä: elämä vertautuu luontoon tai heijastuu sen kautta. Leinonen käyttää ovelasti myös sanojen monimerkityksellisyyttä, kuten tässä Ilo laulaa niityllä -runosta poimitussa katkelmassa, jossa ilo muuttuu kieleksi ja kielellä: 
Ilo laulaa niityllä
kukkien kielellä 
apiloiden
      leinikkien
ja leppälinnun ja rastaan.
Ilo laulaa niityllä
kukkien
     lintujen kielellä.

Osallistun teoksella Ompun uuteen runohaasteeseen ja tietenkin tämänvuotiseen Helmet-haasteeseen.

Maaria Leinonen: Elämä on enemmän. Kauneimpia runoja
Kirjapaja 2011
86 s.
Pisteitä: 3/5

Toisaalla: Sonjan lukuhetket

Kommentit