Siirry pääsisältöön

Helmet-haasteen vaikeimmat kohdat ja mitä lukea niihin, osa 1


Helmet-haaste 2020 on täällä! Facebook-ryhmässä kävi tänä aamuna kova kuhina, kun uusia haastekohtia odotettiin julkaistaviksi. On ilahduttavaa seurata, miten paljon lukijaihmisiä Suomessa on ja miten kovasti haaste kiinnostaa. Haastekohdat löytyvät Helmet-kirjaston sivuilta, ja omaa haastettani voit seurata täältä.


Tällä postauksella aloitan kolmiosaisen postaussarjan, jossa esittelen itselleni vaikeimmilta tuntuvat kohdat. Ajattelin listata kirjavinkeiksi sekä teoksia, jotka olen jo lukenut, että kirjoja, jotka voisin itse kuvitella lukevani haasteeseen. Olen siinä mielessä huono haasteisiin osallistuja, että yleensä en noudata suunnitelmiani. Mutta suunnitelmien tekeminen on kyllä hauskaa!

3. Kirja, johon suhtaudut ennakkoluuloisesti

Suositukset: Moni suhtautuu ennakkoluuloisesti varsinkin klassikoihin. Niinpä tätä kohtaa varten suosittelen muutamia kotimaisia klassikoita, jotka ovat aliarvostettuja tai turhaan pelättyjä. 

Kalevala
Maria Jotuni: Huojuva talo
Aleksis Kivi: Nummisuutarit

Omat suunnitelmat:

Omassa kirjahyllyssä odottavat esimerkiksi seuraavat teokset, joihin suhtaudun varauksella:

Andrzej Sapkowski: Witcher 1 - Viimeinen toivomus
Mihail Siskin: Neidonhius
Celeste Ng: Little Fires Everywhere

5. Saamelaisen kirjailijan kirjoittama kirja

Ante Aikio: Stallun pata
Novellikokoelma, joka esittelee saamelaismytologiaa, taruja ja niiden hahmoja. 

Niilas Holmberg: Jalkapohja
Saamelaisrunoilijan runoteos käsittelee ihmisen suhdetta luontoon, erityisesti maahan. Pidin tässä teoksessa runojen rauhallisesta rytmistä mutta erityisesti tavasta, jolla runot ja Inga-Wiktoria Påven kuvitus keskustelevat keskenään. Teos on kirjoitettu alun perin pohjoissaameksi; tekijä on kääntänyt sen itse suomeksi.

Siri Broch Johansen: Sárán päiväkirja
Norjalais-saamelaisen Broch Johansenin lastenkirja käsittelee lapsuutta, vaikeita elämäntilanteita ja saamelaismytologiaa. Teos on kirjoitettu alun perin pohjoissaameksi. 

Omat suunnitelmat: Muun muassa Kerttu Vuolabin ja Nils-Aslak Valkeapään teokset kiinnostavat.

10. Kirja sijoittuu maahan, jossa on vähemmän asukkaita kuin Suomessa

Botswana: 
Bessie Head: Maru
Yksi suosikeistani: tämä kannattaa ehdottomasti lukea!

Islanti: 
Sjonin Skugga-Baldur, Vigdis Grimsdottirin Z: Rakkaustarina

Kuwait: 
Souad Al-Sabah: Alussa oli nainen

Mauritius: 
Ananda Nevi: Näistä raunioista

Palestiina: 
Susan Abulhawa: Sininen välissä taivaan ja veden

Omat suunnitelmat: Jo tänä vuonna olen pyrkinyt lukemaan entistä enemmän rodullistettujen kirjailijoiden teoksia. Samaa haluaisin jatkaa myös vuonna 2020, ja siksi minua kiinnostavat erityisesti Afrikan mantereen pienempien valtioiden kirjallisuus, samoin etelä- ja väliamerikkalainen kirjallisuus. Kovin monessa asukkaita tosin on enemmän kuin Suomessa, mutta haluaisin haastaa itseni ja valita jonkin ei-eurooppalaisen valtion. Samaan kannustan muitakin!

11. Vaihtoehtohistoria

Antti Heikkinen: Kehveli

Ainoa lähiaikoina lukemani teos, jossa muistan käsitellyn historiaa ja sitä, mitä olisi voinut tapahtua.

Omat suunnitelmat: Tämä on vaikea kohta. Inhoan sek Disaster in the desert, mutta se kuulostaa kamalan raskaalta. Kotimainen Johanna Sinisalo saattaisi olla itselleni sopivampi vaihtoehto. Myös Sari Peltoniemen nuortenkirja Suomu kuulostaa kiinnostavalta.
ä fantasiaa että historiaa muuntelevia teoksia. Jos tiedät hyvän fakta- tai fiktiokirjan, jossa käsitellään tai rakennetaan vaihtoehtoista historiaa, suosittele! Mitä feministisempi, sen parempi! Puolisollani on hyllyssä Ken Delven

12. Kirjasta on tehty näytelmä tai ooppera

Anni Blomqvist: Tie myrskyluodolle
Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys
Alice Walker: Häivähdys purppuraa

Omat suunnitelmat: Anja Kaurasen Pelon maantiede on ollut pitkään omalla TBR-listallani. Tähän kohtaan löytynee varmasti luettavaa, mutta äkkiseltään yllättävän hankala. Mitä suosittelisitte?

Mitkä Helmet-haasteen kohdat innostavat teitä tulevassa haasteessa eniten? Entä mihin kaipaatte lukuvinkkejä? 

Kommentit