Siirry pääsisältöön

Helmet-haasteen vaikeimmat kohdat ja mitä lukea niihin, osa 3

Alkuvuoden kunniaksi innostuin taas vuosittaisesta Helmet-haasteesta. Jo kahtena maanantaina olen jakanut vinkkejä muutamista hankalammista haastekohdista (katso postaukset täältä ja täältä). Nyt on vuorossa minipostaussarjan kolmas ja viimein osa.

33. Kirjassa tapahtuu muodonmuutos

Tähän kohtaan piti tehdä vähän tiedonhankintaa - Harry Pottereissa tietysti on monenkinlaista muodonmuutosta, mutta ehkä itseänikin ajatellen halusin listata muutaman sellaisen teoksen, jotka eivät ole (enää) niin hypetettyjä.

Franz Kafka: Muodonmuutos (klassikkojen ystäville)
Rachel Cusk: A Life´s Work (raskaaksi tuleminen ja lapsen synnyttäminen muuttavat naista, eikö?)

Helmet-haasteen Facebook-ryhmässä on lisää ideoita: esim. Aino Kallaksen Sudenmorsian (tätä suosittelen itsekin lämpimästi), Witcher-sarja (tätä suosittelee puolisoni) ja Leena Krohnin Tainaron

Omat suunnitelmat: Tämä on ehkä tylsin haastekohta minulle - en lue paljon sellaista kirjallisuutta, jossa hahmot muuttaisivat muotoaan. Luin nyt alkuvuodesta Jukka Itkosen lastenrunokokoelman Leikkihaitari, jossa oli yksi runo sammakon eri kehitysvaiheista. Otin sen mukaan tähän - ja jos en keksi parempaa, se kelvatkoon. :D Haastekohdasta tekee helpomman, jos ajattelee muodonmuutoksen vähän abstraktimmin - ehkä henkinenkin kasvu on tietynlaista muodonmuutosta? Krohn ja eittämättä vähän Kafkakin kiinnostavat, mutta en tiedä, tulenko sitten kuitenkaan tarttuneeksi.

40. 2010-luvulla kuolleen kirjailijan kirjoittama kirja

2010-luvulla ovat kuolleet muun muassa seuraavat kirjailijat:

Helena Anhava
Bo Carpelan
Ursula LeGuin
Toni Morrisson
Tytti Parras
José Saramago
Tommy Tabermann

Näistä olen lukenut Anhavaa, Carpelania, Morrissonia ja Saramagoa. Carpelanilta suosittelen Alkutuulta, Morrissonilta Minun kansani, minun rakkaani -klassikkoa ja Saramagolta Toinen minä -romaania.

Omat suunnitelmat: Tytti Parraksen ja Ursula LeGuinin kirjat kiinnostavat itseäni. Helena Anhavaakin voisin pitkästä aikaa lukea - hänen runonsa ovat ihania.

44. Kirjassa on kirjeenvaihtoa

Jessica Brockmole: Kirjeitä saarelta 

Yksi harvoista kirjeromaanisuosikeistani. Romanttinen, haaveileva teos, jossa kirjeenvaihto on toteutettu uskottavasti. 

Iselin C. Herman: Suutelen postinkantajaa

Romanttinen kirjeromaani, jossa nainen lähettää kirjeen ihailemalleen taiteilijalle, joka vastaa fanipostiin.

L.M. Montgomery: Anna opettajana

Sekä muodoltaan että sisällöltään poikkeuksellinen Anna-kirja: kirjeet valottavat aikuisen Annan elämää opettajana. Henkii silti tuttua Montgomeryä, joten jos tyttökirjat ja vanhan ajan opettajakuva kiinnostavat, kannattaa 

Omat suunnitelmat: 

Minulla on parhaillaan kesken Märta Tikkasen Pakko yrittää kir-, joka koostuu Tikkasen ja tämän ystävien välisestä kirjeenvaihdosta. Tämä olisi mitä mainioin kirja tähän kohtaan.


47.-48. Kaksi kirjaa, joilla on hyvin samankaltaiset nimet


Kieli-ihmisenä tämä on yksi lempikohtiani, kaikki kielileikit ovat hauskoja.

Jane Austen: Järki ja tunteet ja Ben H. Winters Järki ja tunteet ja merihirviöt tai Petri Järveläinen: Tunteet ja järki


Hanna Hauru: Jääkansi ja Mooses Mentula: Jääkausi

Kalle Veirto: Ohut hauska kirja ja Ohuin ja hauskin kirja (kevät 2020)

Omat suunnitelmat: Rachel Cuskilta julkaistaan ensi keväänä Kunnia, ja sen luen varmasti. Samanniminen teos on myös Elif Shafakilla.

Mitä ajatuksia ja lukusuunnitelmia nämä haastekohdat teissä herättävät?

Kommentit

  1. Muodonmuutokseen sopis myös Sanna Iston Maanalaiset.

    Ite en oo jaksanu osallistua tähän lukuhaasteeseen, ku itteni tuntien menis melkoseksi suorittamiseksi tämmönen haaste, missä näin paljon kohtia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti vinkistä! Joo, ymmärrän hyvin, että tällä voi saada lukemisesta pakkopullaa. Mullakin on nyt muutama kohta, mihin tuntuu, että miten mä ikinä löydän sopivaa, itseä kiinnostavaa luettavaa (esim. vaihtoehtohistoria).

      Poista

Lähetä kommentti