Siirry pääsisältöön

Helmet-haasteen vaikeimmat kohdat ja mitä lukea niihin, osa 2

Julkaisin viime viikolla ensimmäisen osan Helmet-haaste 2020 -postaussarjasta, jossa esittelen joitakin haasteeseen haastavimmista kohdista. Nyt on vuorossa neljä seuraavaa kohtaa. Mitä suunnitelmia sinulla on näiden kohtien varalle?

22. Kirjassa on epäluotettava kertoja

Entisenä kirjallisuudenopiskelijana minun pitäisi kai rakastaa tätä kohtaa, mutta en ole koskaan lämmennyt epäluotettaville kertojille. Usein tuntuu siltä, että en edes huomaa, jos kertoja on epäluotettava. Pienellä googlailulla löytyivät esimerkiksi seuraavat teokset, joissa voi havaita epäluotettavan kertojan: 

Daphne Du Maurier: Rebekka
Emma Healey: Elizabeth is missing
Maria Peura: Valon reunalla
J.D. Salinger: Sieppari ruispellossa
Hanya Yanagihara: People in the Trees

Tuleeko teille muita mieleen? Mitä suosittelisitte?

Omat suunnitelmat: Healeyn kirja on omassa hyllyssä - on ollut jo jonkin aikaa - joten tämä voisi olla hyvä kohta peitota tuo hyllynlämmittäjä. Myös Rebekka kiinnostaa. Mieskaanonin klassikoita haluaisin vältellä tässä kohdassa loppuun saakka.

23. Kirja on julkaistu myös selkokielellä

Ihan loistava haastekohta! Haluan lukea tähän jonkun selkokirjan, koska selkokirjoja mainostetaan aivan liian harvoin, vaikka ne ovat monelle hyödyllisiä ja tarpeellisia. Suomen opettajana selkokieli kielellisine käytänteineen kiinnostaa minua myös ammatillisesti. Haluan myös valinnoillani muistuttaa, että selkokirjatkin ovat kirjallisuutta - eivät yhtään vähemmän arvokasta kuin yleiskielelle kirjoitetut teokset.

Juhani Aho, selkomukauttaja Pentti Rajala: Rautatie
Nadja Sumanen, selkomukauttaja Riikka Tuohimetsä: Rambo
Maria Turtschaninoff, selkomukauttaja Jolin Slotte, suom. Laura Lepistö: Maresi
Mika Waltari, selkomukauttaja Pentti Rajala: Komisario Palmu

26. Kirjailijan sukunimi alkaa kirjaimella X, Y, Z, Å, Ä tai Ö

Hanya Yanagihara: Pieni elämä

Tämä massiivinen ja raaka mutta todella kaunis teos kannattaa lukea.

Nicola Yoon: Aurinko on tähti

Sympaattinen nuortenkirja rodullistetun, paperittoman amerikkalaisnuoren elämästä.

Alejandro Zambra: Kotiinpaluun tapoja

Chileläinen romaani lapsuudesta diktatuurin aikana.

Omat suunnitelmat: Goodreadsin TBR-listaltani tähän sopisivat ainakin Mára Zaliten Viisi sormea, Ibi Zoboin toimittama Balck Enough: Stories of Being Young and Black in America sekä omassa hyllyssänikin oleva Jon Youngin What the Robin Knows. Kohta ei liene niin hankala kuin voisi kuvitella, mutta yllättävää kyllä, esim. Feministin TBR-listaltani ei ääkkösillä alkavia kirjailijoita löydy, eikä blogistanikaan kovin montaa esimerkkiä!

27. Runomuotoinen kertomus, runoelma tai säeromaani


Elizabeth Acevedo: Runoilija X
Sarah Crossan: Yksi
Kirsti Kuronen: Paha puuska

Omat suunnitelmat: Elizabeth Acevedon With the Fire on High kiinnostaa - mutta ehkä odotan, josko tämäkin suomennettaisiin? Sarah Crossanilta julkaistaan ensi keväänä Kuunnousu - ehkä siitä tähän kohtaan uusi kirja.

Kommentit

  1. Ben Kallandin Vien sinut kotiin -kirjan kertojaa on pidetty epäluotettavana. Minulle termi on hieman epäselvä, mutta ainakaan kirjan kertoja ei kerro kaikkea, mitä tietää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luotan siihen, että tätäkin termiä on määritelty kirjallisuudentutkimuksessa monella eri tavalla. Sitä paitsi ei liene niin tarkkaa, miten kukin termin käsittää - Helmet-haasteen Face-ryhmässä on ollut yllättävän tiukkaa keskustelua aiheesta, mutta kai näitä haasteita voi suorittaa rennomminkin kuin etsimällä "oikean" määritelmän tieteellisestä tutkimuksesta :)

      Poista
  2. Olen vähän hassu lukija, sillä luen kirjan ja katson, että mihin Helmet-kohtaan kirja sopii ja laitan sen siihen. Vuoden mittaan sitten vaihdan kirjoja, jos on tarvis. Viime haasteeseen tarvitsi miettiä vain muutamaa kohtaa ja varata kirja sen mukaan. Tänä vuonna ainakin saamelaisen kirjailijan kirjaa voisin miettiä enemmän, vaikka kirjahyllystä löytyy lukematon Ante Aikion fantasiakirja Lovi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohan on juuri hyvä tapa - ei tule liikaa paineita haasteen suorittamisesta ja lukuinto pysyy. Minä vähän katselen, mitä luen, mutta en pysy suunnitelmissani, jos ei siltä tunnu. Tänä vuonna olen tosin huomannut, että yksi kirja ei sovi niin moneen kohtaan kuin mitä viime vuonna tuntui sopivan, eli jossain kohti täytynee vähän taktikoida. Luin muuten Aikion novellikokoelman viime vuonna, se oli ihan jännä, eli ehkä omaa kirjahyllyä kannattaa hyödyntää tai ainakin kokeilla tuota kirjaa! :)

      Poista
  3. Oon lukenu selkoruotsia. Sara Lövestamin dekkarisarjaa on julkaistu selkoruotsilla ja oli jännää lukea sitä. LÖytyy ainaki Outi-kirjastosta noita.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti