Siirry pääsisältöön

Rainbow Rowell: Eleanor & Park

Rainbow Rowell: Eleanor & Park
St. Martin's Griffin 2013
325 s.
Pisteitä: 4/5
Tunnelma: Oih. 
"He remembered feeling embarrassed for her.
And now…
Now he felt the fight rising up in his throat whenever he thought of people making fun of her.
When he thought of someone writing that ugly thing on her book...it made him feel like Bill Bixby just before he turned into the Hulk."
Tyttö, jolla on risainen perhe ja punaiset hiukset, ja poika, jolla on hyvä koti ja korealaiset kasvot.

Rosoisuus: Eleanor & Park -romaanissa arvostan eniten päähenkilöiden kuvausta. He ovat rosoisia, kolhittuja, satutettuja ja erilaisia nuoria. Ahdistun nuortenkirjoissa usein pinnallisuudesta ja konkreettisuudesta, mutta Rowellin romaanissa syvyys löytyy henkilöhahmojen syvyydestä ja rikkonaisuudesta. Romaani on sekoitus perinteistä ja omanlaistaan, tuttuja mutta myös uusia ihmiskohtaloita.

Kertojat: Eleanor & Park on yksi harvoja kirjoja, joissa olen nauttinut kahdesta kertojasta. Suorastaan tuntuu, ettei tätä tarinaa olisi voinut kertoa toisin: tähän tarvittiin kaksi näkökulmaa, kaksi tarinaa. Nämä ihastuttavat kertojanuoret täydentävät toistensa ajatuksia, tunteita ja tarinaa. Pidin siitä, että lukujen pituudet vaihtelivat ja heijastelivat tapahtumien ja tunteiden tempoa. 

Hajanaisuus: Lukukokemukseni särkyi siihen, että luin kirjaa vähin erin ja lukuaika venyi. Lokakuu on mennyt työkiireissä, ja se näkyy lukemisessa. Kaipaan edelleenkin kunnollista aikuistenkirjalukemista, mutta huomaan, että nyt on ollut helpompaa tarttua nuortenkirjoihin. Englannin kieli ei tämän kirjan kohdalla tullut esteeksi: Eleanor & Park on helppolukuinen. Joitakin uusia sanoja poimin matkan varrella muistiin, koska kirjoittaminen auttaa minua painamaan uudet sanat mieleen.

Raastavuus: Rowellin romaanin loppu koskettaa. Minulle se oli muistutus siitä, että joskus elämä kuljettaa sellaiseen suuntaan, joka on raastavuudestaan huolimatta välttämätöntä. Eleanorin isäpuoli on kerrassaan karmea: häntä on syytäkin pelätä. Olen omassa elämässäni joutunut kohtaamaan pelon, ja tiedän, että kunnollista elämää varten se tunne on pakko saada häivytettyä. Joskus turvallisuudentunteen saavuttaminen ja hakeminen vaativat veronsa. 

Eleanoriin ja Parkiin ovat tutustuneet esimerkiksi myös blogit Opus eka, Kasoittain kauniita sanoja ja Kirjaneidon tornihuone.

Kommentit

 1. Minä ostin tämän jokin aika sitten, kun sitä on kehuttu. :) Toinen kirja jossa kaksi kertojanääntä toimii hyvin, on mielestäni Jandy Nelsonin I'll Give You the Sun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä sekä kehujen että lukemisen arvoinen. Hyvä, että on olemassa muitakin toimivia monen kertojan romaaneja. Eleanor & Park valoi minuun uskoa tässä asiassa :)

   Poista
 2. Luin vasta nyt suomeksi. Olisin tilannut aikoja sitten enkuksi, jos olisin osannut aavistaa ihastumiseni kirjaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että tämä käännettiin ja että käännöksessä on sama kaunis kansi. Täytyy muistaa suositella käännöstä koulussa nuorille. Ihastuttava ja riipivä romaani tämä on.

   Poista

Lähetä kommentti