Siirry pääsisältöön

Hyllynlämmittäjät ´18

Tuttu tunne kirjabloggaajille ja muille lukijoille - hyllyyn kertyy kirjoja, joita ei kuitenkaan koskaan tule lukeneeksi. Kun Sivumennen-blogissa julkaistiin viime vuonna Hyllynlämmittäjä-haaste, tunsin piston omassatunnossani: minullakin olisi ollut syytä osallistua. Väinölinnat ja mikawaltarit mutta myös uudemmat tuttavuudet ovat odottaneet lukemistaan, mutta koska tuppaan vierailemaan kirjastossa ahkerasti, lykkään oman hyllyn selaamista.

Näin vuoden alussa muutamat muut bloggaajat ovat jo esitelleet tämänvuotiset hyllynlämmittäjäehdokkaansa, ja inspiroiduinpa minäkin. Minä ja poikaystäväni hankimme viime keväänä yhteisen kirjahyllyn, jonka hyllyt on ladottu tiiviisti täyteen jo nyt. Olen harkinnut kirjahyllyn siistimistä - siis kirjojen vähentämistä - mutta sitä ennen haluaisin lukea muutamat vuoroaan odotelleet. Siispä inspiroiduin laatimaan oman hyllynlämmittäjälistani tänä vuonna, ja tässä se tulee: 

1)  Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla 2. Siis oikeasti. Pyysin - ja sain - trilogian 18-vuotissyntämäpäivälahjaksi, mutta klassikkosarja on edelleen kesken. Olen päässyt kakkososassa kahdesti 90 sivuun mutta tylsistynyt sitten. Ehkä tänä vuonna lukukokemus on eri? Ehkä nyt ymmärrän klassikon arvon? Niin tai näin, toivon löytäväni tänä vuonna hetken tälle suomalaislegendalle. 

2)  Marita Husso ja Risto Heiskala (toim.): Sukupuolikysymys. Suomenkielinen artikkelikokoelma sukupuolesta ja sen merkityksestä. Ostin teoksen viime vuonna itselleni, ja tahdon ehdottomasti tutustua tähän teokseen. Artikkelikokoelmat arveluttavat kuitenkin aina: tieteellisen tekstin lukeminen on jokseenkin raskasta, mutta onhan tässä vuotta jäljellä. 

3) Margaret Atwood: Oryx ja Crake. Viime vuoden kirjaostoksia tämäkin, sillä hankin koko trilogian pokkareina itselleni. Tämän teoksen lukemista pidän todennäköisimpänä: Orjattaresi vaikutti minut kesällä, ja olen kuullut tästäkin trilogiasta hyvää. Harkitsen ottavani tämän romaanin matkalukemiseksi, kun lähden ensi viikolla reissuun. 

4) Mihail Siskin: Neidonhius. Muutaman vuoden takainen joululahja, jota hartaasti toivoin ja jonka jätin sitten lukematta. 

5) Saara Turunen: Rakkaudenhirviö. Tämäkin lienee joululahja - vai ostinko sittenkin syntymäpäivälahjaksi itselleni? Helsingin Sanomien esikoisteospalkinnon voittanut romaani odottelee sopivaa hetkeä, joka toivottavasti tulee tänä vuonna!

6) Orhan Pamuk: Lumi. Aloitin tämän teoksen lukemisen jo teini-iässä, mutta sittemmin olen hankkinut romaanin hyllyyni ja odotellut joka vuosi sopivaa lumipyryä, joka inspiroisi lukemaan. Teoksen alku on vaikuttanut kiinnostavalta, joten toiveissa on, että innostun Pamukista tosissaan. 

7) Tomoka Shibasaki: Spring garden. Heräteostos, jonka ostin Niteestä, kun kävimme poikaystäväni kanssa Helsingin-reissulla. En enää edes muista, mistä teos kertoo, joten ehkä teos olisi aika kaivaa hyllystä tutkittavaksi.

8) Jens Andersen: Astrid Lindren - Tämä päivä, yksi elämä. Tämä sopisi Helmet-haasteen taiteilijaelämäkertakohtaan. Olen kamalan huono lukemaan elämäkertoja - minusta ne ovat usein puuduttavia. En oikeastaan tiedä, miksi edes ostin tämän itselleni. Aloittelin teosta hieman jo, ja toivon, että saan luettua sen pieninä paloina. 

9) Aravid Adiga: Valkoinen tiikeri. Kirpparilöytö, joka minun piti lukea jo viime vuoden Helmet-haasteeseen. Sopisi kyllä tämänvuotiseenkin - nimessä on adjektiivi. Katsotaan, katsotaan...

10) Denis Diderot: Jaakko Fatalisti ja hänen isäntänsä. Kääk! Kehtaanko tunnustaa, että sain tämän romaanin ylioppilasstipendinä paikalliselta kirjakaupalta, olinhan menestynyt äidinkielen ylioppilaskokeessa erinomaisesti? Tämä TBR-listallanikin keikkunut teos on edelleen lukematta, ja tahtoisin kunnioittaa saamaani palkintoa sen verran, että lukisin sen. Ehkäpä klassikkohaasteeseen? 

11) Juha Itkonen: Anna minun rakastaa enemmän. Kirjaston vaihtohyllystä löytynyt pokkari, josta innostuin, kun jatko-osakin julkaistiin mutta aloitus oli lukematta. Voisi sopia kesälukemistoon. 

12) Riina Katajavuori: Wenla Männistö. Atwoodin ohella toinen, jonka lukemista pidän todennäköisempänä kuin "ehkä joskus". Pokkari on keikkunut hyllyssäni jo jonkin aikaa ja joutaisi kiertoon, jos vain saisin teoksen ensin luettua...

Muitakin lukemattomia toki löytyisi. Myös Grassin Peltirumpu on ylioppilasstipendinä saatu teos, ja Tarttin Tiklin taas ostin alennusmyynneistä. Aldermanin Power ei ole muhinut hyllyssäni kauaa mutta odottaa yhä sopivaa lukuhetkeä, ja paksuhkon Garpin maailman kanssa ahdistun, kun haluaisin lukea mutta tiiliskiville ei löydy useinkaan intoa. Feminismikirjoja kerääntyy hyllyyn tasaiseen tahtiin...Oi voi! En lupaa lukea kaikkia teoksia, mutta ainakin sen voin luvata, että osa teoksista lähtee tämän vuoden jälkeen kiertoon, luinpa niitä tahi en. Täytyyhän uusille raivata tilaa, vai miten se meni ;)

Mitä ylläolevista teoksista suosittelisitte? Entä mitä lukemattomia teoksia teidän hyllyistänne löytyy? 



Kommentit

  1. Hyviä kirjoja sinulla luvassa! Ja tsemppiä Täällä Pohjantähden alla -trilogian kanssa, se palkitsee kyllä kun vauhtiin pääsee. :) Itse luin kymmenisen vuotta sitten kaikki osat putkeen, ja olen nyt muutaman vuoden haaveillut, että jaksaisin sen joskus vielä uudelleen lukea! Muuten näistä luettuina minulla on myös Valkoinen tiikeri, se oli mielenkiintoinen lukukokemus sekin.

    Ja Anna minun rakastaa enemmän on varmaan yksi omaa hyllyäni pisimpään lämmitelleistä kirjoista, joita en koskaan tunnu saavan lukuvuoroon asti. En silti ole vielä luovuttanut ja laittanut sitä eteenpäin, ehkä joskus vielä tulee se päivä kun sen oikeasti luen! Toinen samanlainen on Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät, haha.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivon tosiaan, että saisin TPA:n luettua - varsinkin joulun alla minulla on taipumus lukea klassikkoja. Katsotaan, saadaanko Itkonen luettua tänä vuonna! Täytyy myöntää, että minullakin on Valtonen hyllyssä lukematta, heh. :D

      Poista
  2. Heh, peräti neljä kirjoistasi lämmittää myös minun hyllyäni (Itkonen, Atwood, Pamuk ja Siskin). En kuitenkaan tänä vuonna koosta listaa tähän haasteeseen, sillä viime vuoden listani oli niin ei-lukemaan-inspiroiva (liikaa paksuja kirjoja lukuaikaan nähden), että pikuisen tympäännyin tähän haasteeseen. Tsemppiä silti sinulle lukupuuhiin, erityisesti 1. kirjan kanssa :)!

    VastaaPoista
  3. Minulla oli suuret ennakkoluulot Pohjantähti-trilogiaa kohtaan, mutta luin sen yhtenä kesänä yhteen putkeen ja elin vahvasti Koskelan suvun vaiheissa mukana. Toivottavasti sinäkin pääset kirjan imuun!

    Anna minun rakastaa enemmän on myös jäänyt mieleen hyvänä lukukokemuksena. Opiskelin yliopistolla ja tuntui, etten enää nauttinut kirjallisuudesta ollenkaan, kun piti lukea ja analysoida kirjoja, jotka eivät kiinnostaneet. Itkonen palautti uskon kirjallisuuden voimaan, ja tarinakin onnistui yllättämään.

    Muista listallasi olevista olen lukenut tuon Lindgren-elämäkerran ja pidin siitäkin. Minusta se ei ollut puuduttava eikä paperinmakuinen, vaan varsin vetävästi kirjoitettu. Toisaalta en tiennyt Lindgrenin elämästä juuri mitään etukäteen.

    Jos teen oman hyllynlämmittäjä-listani (en tiedä viitsinkö, kun viimevuotisesta listastani sain luettua 4/12 kirjaa), voisin nostaa sinne tuon Atwoodin trilogian. Siinähän olisi jo kolme kirjaa. Itsekin ostin sen pokkaritarjouksesta luettuani Orjattaresi :)

    VastaaPoista
  4. Hyviä kirjoja! Mä rakastuin Atwoodiin luettuani Oryx ja Craken, se on hieno trilogia! Täällä Pohjantähden alla oli taannoin vaikea aloittaa, mutta se kyllä imaisi mukaansa lopulta ja jäi vahvasti mieleen. Wenla Männistöstä tykkäsin, se oli raikas ja hahmot hauskoja.

    Kiva kuulla, että Lindgren-elämäkerta olisi hyvä. Olen nimittäin ostanut sen taannoin lahjaksi :) Aihe kyllä kiinnostaa kovasti.

    Tässä haasteessa hyvä juttu on kirjahyllyn silmäily. Mä en viime vuonna lukenut kuin 2,5 kirjaa omistani, mutta kyllä pari kirjaa nousee vanhoista tämän vuoden lämmittäjiin. Ehkä sitten luovutan ;)

    Hyviä lukuhetkiä!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti