Siirry pääsisältöön

Riina-Maria Metso: Miksi se ei vain lähde?

Riina-Maria Metso: Miksi se ei vain lähde?
Väkivaltainen parisuhde ja miten siitä 
pääsee irti
Atena 2018
207 s.
Pisteitä: 4/5
Perheväkivaltaa käsittelevät kirjat vetävät minua puoleensa. Minulla on vahva tarve ymmärtää sitä, mitä minulle tapahtui, tai ainakin sitä, mitä olisi voinut tapahtua. Kuten kovin moni muukin suomalainen nainen, myös minä olen kohdannut aiemmissa suhteissani väkivaltaa - enimmäkseen henkistä. Minua on vähätelty, kiinnostustani seksiin halveksuttu (nainen on seksihullu, jos haluaa seksiä; miehillä seksinnälkä on normi), arvojani ja perhettäni morkattu. Olen saanut kuvan poikaystäväni takapuolesta, vaikka kielsin häntä lähettämästä sellaista; minulle on tehty fritsu, vaikka yritin kieltää sellaisen. Eropäätöstä ei ole kunnioitettu vaan minua on lähestytty viestitse vuosia eron jälkeen. Kaikki nämä kokemukset ovat saaneet aikaan sen, että ykköskriteerini parisuhteessa on turvallisuus. Minun on kyettävä kokemaan oloni turvallliseksi puolisoni seurassa. 

Miksi se ei vain lähde? Väkivaltainen parisuhde ja miten siitä pääsee irti on Riina-Maria Metson erinomaisesti nimetty teos - viime vuonna  julkaistu tietoteos ottaa kantaa siihen, miksi niin moni väkivallan uhri jää vahingolliseen parisuhteeseen. Metson teos pohjautuu osin hänen omiin kokemuksiinsa, ja kirjassa pääsevät ääneen myös muutamat muut naiset. Pääsyyksi suhteeseen jäämiselle Metso esittää sen, että ihmisellä on usko onnelliseen loppuun; vaikka väkivaltaa olisi useinkin, uhri kaipaa happy endiä. Mutta kuten Metso ja muut naiset huomauttavat, sitä ei yleensä tule. 

Vaikka Metson kirja onkin mitä mainioin teos, tekstuaalisesti se olisi kaivannut vielä kielenhuoltoa. Sinä-passiiviksikin joskus kutsuttu, englannista suomeen lainautunut you-rakenne tekee kielestä paikoin kömpelöä. Teoksessa on myös jonkin verran toistoa, jonka olisi ehkä voinut välttää. Teoksen loppupuoli olisi kaivannut tuekseen hieman trauman käsitteen avaamista, sillä väkivallan uhrin olisi syytä tietää, että monet reaktiot johtuvat traumaperäisestä stressistä. Lopun ohjeet siitä, miten vaaratilanteessa kannattaa toimia ja miten suhteesta voi irrottautua, ovat hyviä ja konkreettisia. 

Tästä huolimatta Metson teokseen kannattaa tutustua. Se puhuu aiheesta, josta yhä vaietaan - kuten viime aikoina on nähty, väkivaltaisina tunnettuja miehiä ihaillaan ja heidän vaarallista käytöstä kieltäydytään näkemästä. Miksi se ei vain lähde? on hyvä vertaistukiteos niille, jotka kaipaavat sanoja oman traumansa jäsentämiseen. 


Kommentit

  1. Mulla taas on melko lailla päin vastoin. Omat kokemukset parisuhdeväkivallasta on saanu aikaan sen, että ei hirveesti tee mieli lukea ko. kirjallisuutta. Ehkä tähän myös vaikuttaa, että tapahtumista on jo melko kauan aikaa ja koen, että ne ovat tulleet käsitellyiksi. Tosin ei se koskaan täysin unohdu kun veitsen kanssa tullaan päälle ja vastaavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh, rankkoja kokemuksia siis sullakin. Mitä enemmän tästäkin aiheesta puhuu, sitä enemmän läheltäkin paljastuu, että muutkin ovat kokeneet samaa. :/ Voi tosiaan olla niinkin, ettei halua tai kykene lukemaan aiheesta. Minä välttelen väkivaltaisia romaaneja, koska en näe väkivaltaviihteen arvoa; tietokirjat helpottavat ja auttavat toisinaan.

      Poista

Lähetä kommentti