Siirry pääsisältöön

Alkuvuoden miniarvioita

Eeva Kilpi: Sininen muistikirja

Ah, Eeva Kilpi, tuo kaikkien suomalaisten runonystävien mummo! Sininen muistikirja koostuu Kilven päiväkirjamerkinnöistä, jotka käsittelevät yksinäisyyttä, vanhuutta ja näihin olotiloihin sopeutumista. 

22.8.2003 kirjoitetusta merkinnästä tulee mieleen Kilven aiempi runo Nukkumaan käydessä ajattelen (kokoelmasta Laulu rakkaudelle ja muita runoja, 1972), jossa minäkertoja hoivaa itseään. Nyt kertoja on käynyt vanhaksi ja joutuu yhä huolehtimaan itsestään: 

Minä elän muuten aivan normaalia elämää, minä
vain huolehdin tästä vanhuksesta joka nyt olen.
Kyyditsen häntä paikasta toiseen, kävelytän häntä,
käyn hänelle kaupassa, laitan hänelle ruokaa, siivoan
hänelle ja kylvetän häntä. Puen hänet tilaisuuksiin,
maalaan hänen huulensa, panen hieman punaa hänen
poskipäihinsä, kampaan auki hänen tukkansa kun se 
on kuivunut kiharaiseksi papiljoteilla, pesen hänelle
pyykkiä, ostan hänelle kukkia ja yritän pitää hänet
hyvällä tuulella, vaikka se ei ole aina helppoa. --

Alyssa Cole: A Princess in Theory

Olen kuunnellut tänä vuonna jo vaikka kuinka monta äänikirjaa englanniksi,ja Alyssa Colen A Princess in Theory on niistä viimeisin. Se kertoo tarinan, jossa sijaiskodissa kasvanut Naledi saa kuulla, että hänet on lapsena valittu erään fiktiivisen afrikkalaisen maan prinssin puolisoksi. Thabiso saapuu etsimään Naledia mutta ei paljasta todellista henkilöllisyyttään. Jossakin vaiheessa Thabison valheet käyvät rasittamaan - ylipäätään kuvio stalkkauksesta, josta Thabisoa kyllä onneksi varoitetaan, ja valeidentiteetistä ei juuri puhuttele - mutta teoksen loppuosasta tykkäsin taas niin paljon, että annoin teokselle neljä tähteä. Jos et pidä chick litistä, tämä ei varmaankaan ole juttusi, mutta jos kaipaat eettisesti kestävämpää viihdekirjallisuutta ja moninaisia henkilöhahmoja, Colen teokseen kannattaa tutustua. 


Angela Garbes: Like a Mother. A feminist journey through the science and culture of pregnance

Garbesin Like a Mother keskustelee raskaudesta ja äitiydestä feministisessä sävyssä. Se pohtii niitä kulttuurillisia odotuksia, joita raskaana oleviin asetetaan, ja toisaalta keskustelee tabuista, joihin ei uskalleta ottaa kantaa. Garbes tuo esiin muun muassa sen, että raskauteen liittyvät kiellot perustuvat ennen kaikkea naisen vartalon moralisointiin ja kontrollointiin. Garbesin mukaan alkoholiakin voi juoda raskauden aikana - totaalikielto perustuu käsitykseen siitä, että alkoholista on joissakin tapauksissa haittaa sikiölle, ja täyskieltäytymistä on sitten alettu pitää ohjenuorena, jolla äidit pakotetaan pistämään sikiön hyvinvointi omansa edelle. Tämä varsin radikaali ajatus pisti kyllä miettimään omiakin käsityksiä. Teoksessa on paljon muutakin puhuttelevaa, kuten Garbesin oma raskaus- ja synnytyskertomus. Tämä oli ilahduttavaa lukemista nyt, kun viimein olemme puolisoni kanssa alkaneet haaveilla ihan kunnolla lapsen hankkimisesta. Myöhemmin keväällä tullen kirjoittamaan parista kirjasta, jotka käsittelevät vapaaehtoista lapsettomuutta. Perheteema on omassa elämässäni nyt esillä vahvasti, ja on jännää, miten se ohjaa lukemista. 


Nadya Okamoto: Period Power

20-vuotiaan Okamoton Period Power on vähän kuin Meriläisen ja Seiko Salon Ne - kuukautiskirja, siis opus siitä, mistä kuukautisissa on kyse. Period Powerin vahvuus on siinä, että Okamoto lukee kirjansa itse ja teos tuntuukin sen takia isosiskolliselta ohjeistukselta siitä, mitä menstruointi tarkoittaa. Period Power on intersektioonalinen teos kuukautisista ja keskustelee vakuuttavasti esimerkiksi köyhyyden ja kuukautisten suhteesta sekä kuukautissuojien ekologisesta kestämättömyydestä. Tämä kirja oli viimeinen niitti sille, että hankin itselleni kuukupin. Mikä upea keksintö! 

Kommentit