Siirry pääsisältöön

Vaarallisia vanhempia ja keplottelevia kolmikoita - kaksi lapsuuden mysteerisuosikkia

Heinäkuun puolessavälissä minuun iski lukujumi. Hiostavat helteet eivät edesauttaneet tilannetta: varsinkin kotona, jossa on tällä hetkelä noin 30 astetta, tuntui siltä, että aivot eivät kykene työskentelemään vaativien tehtävien parissa. Niinpä lainasin kirjastosta muutaman lapsuudenajan suosikkini: yhden The Mystery Clubin ja yhden Surkeiden sattumusten sarjan lastenromaanin. 

Fiona Kelly: Kielletty saari, Mystery Club #3

Kielletyssä saaressa mysteerikerhon kolme jäsentä, Holly, Tracy ja Belinda, matkustavat Hollyn tädin luo merenrantakaupunkiin. Kuinka ollakaan, tytöt eivät onnistu pysymään erossa seikkailuista, ja kohta he alkavat tutkia, mikä on vikana kielletyksi julistetuksi saaressa, maatilassa, jonka uudesta omistajuudesta kiistellään, ja muutamassa pelottavassa paikallisessa miehessä. 

Vaikka Kielletyn saaren tapahtumat ovat jokseenkin epäuskottavia, on Kellyn kerronta reipasta ja mukaansatempaavaa. Mystery Clubissa virkistävää on, että kaikki päähenkilöt ovat teini-ikäisiä tyttöjä. Juonivetoinen tarina etenee nopeasti, ja jännittäviä tapahtumia riittää. Muistan tykänneeni sarjasta kovasti lapsena, enkä yhtään ihmettele! Näin aikuisena kaipasin sitä, että hahmot olisivat olleet moniulotteisempia. Luin tarinan kuitenkin mielelläni loppuun, ja lainannen sarjaa vielä lisääkin. Neiti Etsivien ja Viisikoiden ystäville Mystery Club on varma valinta. 

Fiona Kelly: Kielletty saari
WSOY 1995 (1993)
Suom. Raimo Salminen
217 s.
Pisteitä: 4/5

Lemony Snicket: Avara akkuna

Avara akkuna on kolmas osa Snicketin surkuhupaisasta Surkeiden sattumusten sarjasta. Kolmannen osan aluksi orvot sisarukset Violet, Klaus ja Sunny ovat muuttamassa jälleen uuden huoltajan, tällä kertaa Josefiina-tädin luokse. KIelioppia rakastava mutta kaikkea muuta pelkäävä täti ei kuitenkaan osoittaudu kovinkaan turvalliseksi vanhemmaksi, sillä hän päästää kuin päästääkin kreivi Olafin jälleen lasten elämään. 

Avara akkuna on Kielletyn saaren tapaan lasten mysteeriromaani, jossa lapsipäähenkilöt koettavat pelastaa itsensä ja muutaman muun henkilön oman nokkeluutensa avulla. Snicketin omintakeinen tyyli, jossa hän surkuttelee lasten kohtaloa ja opettaa sanojen merkityksiä, on hauskaa luettavaa. Lapsena Surkeiden sattumusten sarja oli jännittävää luettavaa, ja sitä sarjaa lukee aikuisenakin mielellään. 

Lemony Snicket: Avara akkuna
WSOY 2003 (2000)
Suom. Ulla Lempinen
Kuvitus: Brett Helqvist
218 s.
Pisteitä: 4/5

Kommentit