Siirry pääsisältöön

Feministinen lukuhaaste päättyy: oma haastekoontini

Aurinkoista ja nautinnollista Minna Canthin ja tasa-arvon päivää! On tullut aika päättää feministinen lukuhaaste täältä erää ja summata, mitä haasteen puitteissa olen ehtinyt lukea. Ilmoittakaa omat haastekoontini tämän postauksen loppuun, niin teen myöhemmin yhteisen haastekoonnin. 

Aloitin feministisen lukuhaasteen, koska koin tarvetta tutustua feministisiin teemoihin ja teoksiin. Ajattelin niiden valaisevan minulle sukupuoliin,  tasa-arvoon ja yhteiskuntaan liittyviä epäkohtia. Pohdin myös, että blogimaailmalle voisi tehdä hyvää analysoida kirjallisuuden välittämää sukupuolikuvastoa; toisinaan on hyvä pilkkoa tuttuja käytänteitä osiin ja pohdiskella niiden merkitystä. Pureskelematta ei kannata nielaista, sanotaan. 

Haasteeni aikana luin monenlaista. Feministisiä tietoteoksia en Adichien esseen sekä Meriläisen ja Seiko Salon teoksen ohella saanut luettua loppuun, vaikka monta hyvää onkin kesken (Bad Feminist, Everyday Sexism ja Ruskeat tytöt). Kaunokirjallisuudessa painottuvat yhdysvaltalaisviitteiset feministiset kirjat. Lukemissani teoksissa käsiteltiin maahanmuuttoa, ulkopuolisuutta, naisten alistamista, raiskaamista ja mielenterveysongelmia. Yhdessä teoksessa esiin nousivat isyyskysymykset. 

Seuraavat teokset luin tietoisesti haasteeseen: ne joko käsittelivät feministisiä teemoja, tai sitten tartuin niihin feministisin silmin. Kuitenkin, kuten Omppu aikanaan kommentissaan huomautti, feministinen lukutapa on aina jollakin tavalla läsnä. Uudistuva ajattelumaailmani näkyy epäilemättä myös muissa tänä aika lukemissani teoksissa.

Adichie, Chimamanda Ngozi: Huominen on liian kaukana
Atwood, Margaret: Orjattaresi
Bourne, Holly: Oonko ihan normaali?
Hauru, Hanna: Liian pienet sandaalit
Hietamies, Eve: Yösyöttö
Kwok, Jean: Käännöksiä
Meriläinen, Rosa & Seiko Salo Sanna: NE. Kuukautiskirja.
Parkin, Gaile: Kigalin kakkukauppa
Saisio, Pirkko: Punainen erokirja
Takalo, Tiitu: Tuuli ja myrsky
Walker, Alice: Häivähdys purppuraa

Lisäksi kirjoitin seuraavista teemoista: 


Vinkkejä feministiseen lukuhaasteeseen löytyy edelleen täältä, joten jos mietit, pitäisikö sittenkin tarttua feministiseen teokseen tai lukutapaan näin haasteen jälkeen, vilkaise!

Haluan vielä lopuksi kiittää huimasti teitä kaikkia, jotka olette olleet mukana haasteessa. Kiitos keskustelusta, mielipiteistänne, feminismin haastamisesta ja feminististen teosten lukemisesta. On ollut ilahduttavaa saada haasteesta hyvää palautetta. Parasta onkin ollut se, että olen päässyt keskustelemaan ja jakamaan ajatuksiani feminismitä ja tasa-arvosta teidän kanssanne. Moni tuntuu aprikoineen, että feminististen teosten lukeminen jatkuu haasteen jälkeenkin, ja mikäs sen hienompaa! Jatkakaa ihmeessä. Myös täällä feminismi tulee jatkossa näkymään samaan tapaan kuin tähänkin asti.

Kommentit

  1. Olen jo lukenut Häivähdys purppuraa, Huominen on liian kaukana, Käännöksiä ja Oonko ihan normaali teokset. Ehkä parhaiten näistä kirjoista pureutui feminismiin Oonko ihan normaali nuortenkirja.

    VastaaPoista
  2. Jep, Bournen kirja valottaa hyvin ja nuorille sopivasti sitä, mitä feminismillä tarkoitetaan (joskin intersektionaalisuus saisi näkyä teoksessa enemmän). Walkerin kirja taas vakuuttaa toisella, vakavampisävyisellä tavalla.

    VastaaPoista
  3. Täällä koontipostaus: http://luettuaelamaa.blogspot.fi/2017/03/feministinen-lukuhaaste-mita-luinkaan.html

    Ja täällä yleistä löpinää feminismistä: http://luettuaelamaa.blogspot.fi/2017/03/hyvaa-minna-canthin-ja-tasa-arvon-paivaa.html

    Kiitos hienosta haasteesta ja innoituksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä! Kiitos itsellesi osallistumisesta, kiva, että lähdit mukaan :)

      Poista
  4. Koosteeni täällä: http://suketus.blogspot.fi/2017/03/naisen-paikka-ja-feministinen-lukuhaaste.html

    Kiitos haasteesta!

    VastaaPoista
  5. Kasasin koonnin, vaikka lopulta en naistenpäivän kirjoitusta enempää kirjoitellutkaan. Kiitos tarpeellisesta haasteesta!

    http://rinkkajanojatuoli.blogspot.fi/2017/03/feministisen-lukuhaasteen-koonti.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että osallistuit silti! Feministisiä teoksia ehtii toki lukea myöhemminkin :)

      Poista
  6. Heippa! Tässä pieni panokseni haasteeseen:

    http://elegiakirjat.blogspot.com/2017/03/feministisen-lukuhaasteen-koonti.html

    VastaaPoista
  7. Kiitos haasteesta! Kirjoittamalla en kovin aktiivisesti osallistunut tähän haasteeseen, mutta tartuinpa sentään Minna Canthiin ja Adichieen. Jälkimmäisestä täällä: https://paljonvaloa.wordpress.com/2017/03/20/tarinoita-vahvoista-naisista-ja-feministisen-lukuhaasteen-koonti/ Siitä Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä -esseestä en tosin kirjoittanut kuin maininnan verran, sillä ajatukset hautovat vielä... Lukeminen ja tärkeä keskustelu jatkukoot :) Hyvää kevättä!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti