Siirry pääsisältöön

Mielenterveysviikko: Mental health book tag

Vaikka rakastan listoja ja kysymyksiä, en ole blogiaikanani kirjoitellut kovinkaan aktiivisesti book tag -postauksia. Käynnissä olevan mielenterveysviikon ja siitä muistuttavan Suketuksen haasteen myötä päädyin pohtimaan, miten nostaisin tämän itselleni tärkeän aiheen blogiini. Pieni googlailu auttoi - englanninkielisissä blogeissa on kiertänyt varsin näpsäkkä Mental health book tag. Alkuperäisen idean mukaan kanssabloggaajat voi tägätä osallistumaan - minä en nimeä ketään mutta kehotan osallistumaan mielenterveysviikon puitteissa! :)

1. Name a book that lifts your spirits, even when times are tough.

ertomuksia. Sen novelli Vilijonkka joka uskoi onnettomuuksiin on sympaattinen kuvaus siitä, miten pelokas ihminen voi olla ja miten kauhistuttavistakin tilanteista voi selvitä. Myös Janssonin Taikatalvi ja Muumilaakson marraskuu lohduttavat, kun olo on huono.

2. What book about mental health is on your TBR, and why?

Jenny Lawsonin omaelämäkerrallinen Furiously Happy. Kirjallisuus on minulle keino samastua, lohduttautua ja saada vertaistukea. Arvostan sitä, että yhä useammat sairastuneet kertovat tarinansa - näin saadaan aitoja kuvauksia siitä, millaista on elää mielenterveysongelmien kanssa. Aloitin aikanaan Hanna-Riikka Kuisman Viidennen vuodenajan, mutta lukeminen oli niin rankkaa, että jouduin jättämään kirjan kesken. 

3. Name a nonfiction book about mental health.
Christophe Andrén ja Muzon sarjakuvateos Pienet pelot ja suuret fobiat on yhdistelmä faktatekstejä ja kuvitettuja kertomuksia mielenterveysongelmista.  Teos toimi, kun olin nuorempi; nykyään saattaisin sanoa sen antamaa kuvaa kovin kapeaksi. Viime vuonna julkaistiin Error - mielen häiriöitä, jossa tavalliset suomalaiset kuvaavat omaa sairauttaan. 


4. Read this, not that – name a book with a good depiction of mental health, and one with a problematic depiction of mental health.

Pauliina Vanhatalon Keskivaikea vuosi on osuva kuvaus masennuksesta. Myös Emmi Valven Armo ja Miettisen kokoama Rikkinäisen mielen kuvia tarjoavat samastuttavia kuvauksia mielenterveyshäiriöistä. Holly Bournen Oonko ihan normaali? on hieno nuortenromaani, mutta sen OCD-kuvaus jää hitusen litteäksi. Toisaalta pisteet Bournelle siitä, että teos pyrkii normalisoimaan mielenterveyshäiriöitä.

5. Other than reading, what helps you when you’re feeling low?

Ykköskeinoni on käpertyä rakkaani syliin: toisen läsnäolo rauhoittaa. Toisinaan kirjoitan päiväkirjaa, mutta yhä useammin kaipaan huonoina päivinä jotakin konkreettista tekemistä, joka vie ajatukseni muualle. Kesällä pelasin Zeldaa, nykyään NHL:ää (heh!). Jouluaikaan askartelen kortteja, ja myös värittäminen rauhoittaa. Omalla kohdallani erityisen tärkeää on, etten jää vellomaan tunteisiini - kaikki toiminnallinen mukava tekeminen auttaa. Myös mielenterveyttä käsittelevät blogit ovat auttaneet - tieto ja vertaistuki helpottavat oloa. 

6. Name a book that is intersectional - e.g. there is a character of color or LGBTQ+ character with low mental health.

Roxanne Gayn Hunger. Gay kuvaa teoksessa kehosuhdettaan ja sitä, miten raiskaustrauma on vaikuttanut häneen. Gayn teoksiin kannattaa muutenkin tutustua, jos (ja kun) intersektionaalisuus kiinnostaa.

7. Why do you think accurate representations of mental health are important?

Ensinnäkin: mikäli representaatio ei ole terminä tuttu, sillä tarkoitetaan (muun muassa) kuvausta ulkoisesta maailmasta, siis sitä, millaisia merkityksiä ja mielikuvia johonkin asiaan liitetään ja miten tästä asiasta puhutaan. 

Tarkat mielenterveyden representaatiot ovat tärkeitä monestakin syystä. Kielitieteilijänä olen tietoinen siitä, että kielellä, diskursseilla ja representaatioilla luodaan maailmaa: se, miten puhumme mielenterveydestä, vaikuttaa siihen, millaisena mielenterveyden ja sen ongelmat ymmärrämme. Toisaalta tarkat kuvaukset ovat tarpeen siksi, että mielenterveyshäiriöistä kärsiviin liitetään yhä ennakko-oletuksia; samoin stigma on melko vahva. Jotta omia sairauksia ei tarvitsisi hävetä ja jotta ne otettaisiin todesta, on myös levitettävä tietoa siitä, millaisina sairaudet elämässämme näyttäytyvät. 

8. Name a book about a less well-known mental health condition.

Vaikea kysymys. Masennuksesta ja ahdistuksesta on julkaistu koko joukko kirjoja, mutta esimerkiksi traumaperäisestä stressistä puhutaan vain harvoin. Tämä ahdistuneisuushäiriöihin kuuluva sairaus oli itselleni vieras siihen asti, kunnes sain kohdata sen itse. Harmikseni en ole juuri lukenut teoksia, joissa posttraumaattisesta stressistä puhuttaisiin suoraan. Ainakin Yanagiharan Pienen elämän Juden voi hyvinkin tulkita sairastavan kaiken muun ohessa myös tätä piinallista ahdistuneisuushäiriötä.

9. What book would you reccomend to someone to learn more about mental health?

Kannattaa vilkaista vertaistukilistaa, jonka kokosin viikonloppuna. Vanhatalon Keskivaikea vuosi, Parkkosen 112 - vihaan itseäni, Kira Poutasen Ihana meri, Emmi Valveen Armo - hyviä, monipuolisia teoksia kyllä riittää! Mikäli tiedätte hyviä mielenterveysaiheisia teoksia, otan vinkkejä vastaan.

Kommentit

  1. Tämä on tosi hyvä ja mielenkiintoinen haaste! Itsekin muuten pidin tosi paljon tuosta kirjasta Pienet pelot ja suuret fobiat silloin kun löysin sen joskus 10 vuotta sitten. Se auttoi minua joissain pelko- ja ahdistusjutuissa.

    Mitä tulee noihin vähemmän tunnettuihin mielenterveysongelmiin, niistä saisi olla enemmän kirjoja. Alkaa olla aika paljon kirjoja masennuksesta, mutta muitakin sairauksia on...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, kiinnostavia kysymyksiä tuossa tagissa! Masennusaiheisia kirjoja tosiaan on jonkin verran, mutta muistakin psyykkisistä sairauksista olisi kiinnostavaa lukea joskus. Toivottavasti tulevaisuudessa sellaisia julkaistaan.

      Poista

Lähetä kommentti