Brian Fies: Mom´s cancer

Brian Fiesin mustavalkosarjakuva Mom´s cancer on koskettava tarina siitä, miten äidin sairastumisen järkyttää koko perhettä. Omakohtainen kertomus alkaa, kun kirjoittaja-kertojan äiti alkaa saada outoja kohtauksia: raajoista menee tunto, ja muisti alkaa pätkiä. Pian käy ilmi, että kyse on pahalaatuisesta kasvaimesta, joka on levinnyt keuhkoista aivoihin. Tupakointi on jätettävä, lääkäri ojentaa. 

Mom´s cancer esittelee erään perheen sairaskertomuksen: sen, miten perheenjäsenet kuskaavat äitiä vuorotellen sairaalaan, perehtyvät syöpään itsenäisesti ja koettavat selviytyä kriisistä. Tuttu äiti muuttuu väsyneeksi ja kalpeaksi, eikä äidin ennuste ole kovinkaan kaksinen. 

Fiesin piirrostyyli on yksinkertainen ja pelkistetty. Mustavalkoinen, animaatiomainen piirrosjälki sopii teokseen: se toisaalta keventää, toisaalta pakottaa pysähtymään aiheen äärelle. Tekstejä on runsaasti - välillä ehkä liikaakin. Toisaalta Fies onnistuu taltioimaan tärkeitä hetkiä esimerkiksi silloin, kun hän kuvittaa äidin tasapainotutkimuksia tai kun hän kuvaa autokohtauksia, joissa perheen on kohdattava toisensa. 

Osallistun teoksella Jassun sarjakuvahaasteeseen. 

Brian Fies: Mom´s cancer
Abrams Image 2006
118 s.
Pisteitä: 3/5

Kommentit