Siirry pääsisältöön

Estelle Maskame: Diminy - Tarvitsen & Dimimy - Kaipaan

DIMINY  -  Tarvitsen

New York, New York... Vuosi sitten Eden ja Tyler päättivät suhteensa, mutta nyt he tapaavat jälleen. Tyler on kutsunut Edenin luokseen New Yorkiin, ja Dimily-sarjan toinen osa onkin kaupunkimiljööseen sijoittuva teinirakkausromaani. Suurkaupungin valoissa Eden ja Tyler joutuvat pohtimaan, pystyvätkö he sittenkin aloittamaan suhteensa uudelleen, vaikka heidän yhteinen perheensä ei välitäkään melkein-sisarpuolien välisestä rakkaustarinasta. 

Muutama vuosi sitten luin Dimily-sarjan ensimmäisen osan, ja kritisoin sitä, millaisen kuvan ihmissuhteista se antaa. Sarjan toisessa osassa Tyler on oppinut hillitsemään väkivaltaansa ja ahdistustaan, ja Maskame antaakin olettaa, että kärsivällinen tyttö voi kesyttää pahankin pojan. Koska Tyler kuitenkin on kypsynyt, on Edenin ja Tylerin keskinäinen suhde tällä kertaa terveempi eikä pohjaudu pelkästään siihen, että tyttö ihastuu kovamaineisiin poikiin. 


DIMIMY - Kaipaan

Vaikka Edenin ja Tylerin suhde näytti edellisessä osassa parantuvan, lopussa rakkaus sai uuden käänteen. Niinpä Eden on jälleen yksin, opiskelee Chicagossa ja vihaa Tyleriä kuumeisesti. Kun nuorukainen kuitenkin saapuu Santa Monicaan, on uusperheiden aika selvitellä välejään - ja samalla Tyler anoo Edeniltä vielä yhtä mahdollisuutta. Perhelomasta tulee riitaisa, mutta paluu Portlandiin ja Tylerin uuteen kotiin herättää Edenissä koko joukon positiivisia tunteita. 

Kolmas osa huipentaa Edenin ja Tylerin rakkaustarinan varsin ennalta-arvattavalla tavalla. Trilogian päätösosa käsittelee anteeksiantamista, sovintoa ja rehellisyyttä. Kaikki päättyy lopulta hyvin, vaikka toisaalta olisin toivonut Edeniltä toisenlaisia ratkaisuja. Anteeksianto ei ollut mielestäni millään tavalla ainoa mahdollinen vaihtoehto, sillä Tyler on käyttäytynyt useaan kertaan törkeästi. Myös opintojensa suhteen Eden tekee ratkaisun, johon vaikuttavat lähinnä muut ihmiset, ei se, mitä Eden itse voisi haluta. Edenin elämä pyörii koko sarjan ajan Tylerin ympärillä, mikä toisintaa kliseistä kuvaa tunteellisista, miehistä riippuvaisista naisista.

Kokonaisuutena DIMILY-sarja on teinirakkauskertomus, jossa tunteisiin jumitutaan juuri sillä voimakkuudella kuin teini-iässä tehdään. Maskame onnistuu tavoittamaan ihastumisen valtavan merkityksen. Myös perhesuhteiden kuvaus on onnistunutta, vaikka hahmot ovatkin jokseenkin stereotyyppisiä. Yksinään Edenin ja Tylerin rakkaustarina ei olisi onnistunut kantamaan koko trilogiaa, ja välillä pohdinkin, onko sarjaa paisuteltu liikaa. 


Estelle Maskame: Diminy - tarvitsen & DIMIMY - Kaipaan
Gummerus 2016
Suom. Sirpa Parviainen
384 + 375 s.
Pisteet: 4 & 3


Osallistun molemmilla teoksilla Jatkumo-haasteeseen. 

Kommentit