keskiviikko 4. huhtikuuta 2018

Zoe Sugg: Girl Online omillaan

Äikänopettajuus on hyvä tekosyy sille, että ajaudun nuortenkirjaosastolle säännöllisesti. Oikeasti saatan kipuilla aikuistumisen kanssa ja nostalgisoida omaa nuoruuttani - siirtymä opiskelijasta opettajaksi on saanut minut tuntemaan itseni ikäistäni vanhemmaksi. (Kyllä, myönnän kauhistelleeni nykyajan nuorten käytös- ja pukeutumistapoja.) Oli miten oli, välillä on hauska tarttua nuortenromaaneihin, jopa niihin viihteellisimpiin. 

Girl Online omillaan on kolmas osa Zoe Suggin Girl Online -sarjasta. Hihittelin vuosi sitten ensimmäiselle osalle, mutta toinen osa puudutti ja jäi kesken. Ei siinä mitään - kolmanteen osaan pääsee mukaan ihan hyvin. Noah on kadonnut Pennyn elämästä, ja Penny keskittyykin ystävyyssuhteisiin: viettää aikaa parhaan ystävänsä Elliotin kanssa ja päätyy matkustamaan Meganin luo Lontooseen. Lontoon taidekoulusta löytyy paitsi kiinnostava valokuvaajapoika, myös aineksia ihmissuhdesotkuihin. Lopulta Penny joutuu pohtimaan, kuka oikeastaan on aito ystävä. 

Girl Online omillaan on kepeää, viihdyttävää ja paikoin oivaltavaakin lukemista, joka käsittelee nuorten elämän arkisia ongelmia. On kateutta, ihmissuhdeongelmia, sydänsuruja, perheriitoja, parisuhteita, ahdistusta. Oikeastaan teosta vaivaa runsaus: sivujuonia ja -tapahtumia on niin paljon, että pääsanoma on hukkua juonen pyörteisiin. 

Sarjan ensimmäiselle osalle Girl online omillaan ei vedä vertoja. Teosta vaivaa sidosteisuuden puute: eri kohtaukset ja osiot eivät tunnu millään yhdistyvän toisiinsa. Ensin ollaan Pennyn kotona, sitten hypätään Lontooseen, sitten ollaankin syyslomalla Skotlannissa vanhassa linnassa, sitten bileissä, sitten etsimässä erästä ystävää. Dialogi on paikoin osuvaa, paikoin kamalaa - varsinkin ne jaksot, joissa Penny tukee uutta ystäväänsä Poseyta, tuntuvat liian kirjakielisiltä kenenkään suuhun. Yllättävältä ei tunnu sekään, että Noah palaa takaisin kuvioihin, mutta katoamisen tematiikkaa ei käsitellä edes sen vertaa kuin mitä Maskame tekee DIMINY-sarjan vastaavanlaisessa kuviossa

Osallistun teoksella sekä Helmet- että Jatkumo-haasteisiin.

Zoe Sugg: Girl Online omillaan
WSOY 2018 (2016)
Suom. Inka Parpola
392 s.
Pisteitä: 2/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti