maanantai 4. kesäkuuta 2018

Jessica Bennett: Feminist Fight Club. A Survival Manual For a Sexist Workplace

Jessica Bennett: Feminist Fight Club - A Survival Manual For a Sexist Workplace
Penguin Books 2016
294 s.
Pisteitä: 4/5
Jessica Bennettin Feminist Fight Club - A Survival Manual For a Sexist Workplace on ollut lukulistallani jo pitkään. Aloitin kirjan joskus viime syksyä, kun ostin sen Helsingissä, mutta työt veivät mukanaan, ja työpaikkaseksismin pohdinnat ovat jääneet odotuttamaan. Kesäinen TBR-listani (ks. Insta) kannusti minut kuitenkin lukemaan Bennettin teoksen loppuun. 

Bennettin teos käsittelee siis työpaikalla tapahtuvaa seksismiä - sitä, miten sukupuoli vaikuttaa työpaikkakäytäntöihin, palkkaan ja niin edelleen. Teos koostuu kuudesta osasta. Ensimmäisessä käsitellään seksistisiä miehiä ja niitä käytänteitä, joilla erityisesti naisia sorretaan työpaikoilla. Tämän jälkeen käsitellään sitä, miten naiset käyttäytyvät työpaikoilla ja miten omat käytänteet vaikuttavat siihen, ettei työpaikalla ole tasavertaista kulttuuria. Bennett pohtii myös sitä, miten naisia tulkitaan väärin ja mitä vaatimuksia heille asetetaan - pitäisi olla kiltti muttei liian tunteellinen, pitäisi hymyillä aina, ei saa olla aggressiivinen...Asiat, joita mieskollegaa kiitetään, rajoitetaan usein naisilta. Kolmannessa osiossa Bennett käsittelee työpaikkojen stereotypioita ja sitä, miten niitä voi ratkoa. Tämän jälkeen puhutaan siitä, miten kielenkäyttö vaikuttaa ammatilliseen uskottavuuteen ja kuinka naisenkin tulee vaatia itselleen sopiva palkka. Kuudennessa luvussa pohditaan, mitä mieskollega tekisi vastaavanlaisissa tilanteissa. 

Bennettin teos on humoristinen mutta kantaaottava opaskirja siihen, miten työpaikan seksismiin voi puuttua. Runsaat arkipäivän esimerkit ja tapaukset auttavat ymmärtämään, miten rakenteellista seksismi on. Teokseen kannattaa tarttua, jos haluaa kielentää omia epätasa-arvon kokemuksia tai pohtia, miten niihin voi työpaikallaan puuttua. 

2 kommenttia:

  1. Tämäpä lähtee heti palkan tullen tilauslistalle! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mikään huono tapa käyttää rahansa - oli mielenkiintoinen teos!

      Poista