torstai 7. kesäkuuta 2018

Raina Telgemeier: Hymy

Raina Telgemeier: Hymy
Twinsy 2015 (2010)
213 s.
Suom.Suvi Clarke
Pisteitä: 4/5
Hammashoito on minulle tärkeä aihe. Joitakin vuosia sitten kävin läpi pitkän hammashoito-operaation: purentaani korjattiin leukaleikkauksella, mitä edelsi kahden vuoden hammasrautajakso. Ajatus aikuisiän oikomishoidosta tuntui ensin kamalalle, mutta kun viimein sain raudat suuhuni, olin ylpeä siitä, että uskalsin lähteä prosessiin. Kun sitten kuukausien kiristelyjen jälkeen pääsin viimein leikkaukseen, edessä oli melkoinen muutos. Kolmessa tunnissa kirurgi ehti tehdä ihmeitä: näytän nykyään erilaiselta kuin ennen. Hammasrivistöni on nykyään tasainen ja purenta kohdillaan. Uskallan hymyillä vapautuneesti, ja rakastan uusia poskipäitäni, joita minulla ei ennen ollut.

Koska olen kokenut hammaslääkärissä kävijä, halusin tarttua Raina Telgemeierin nuorille suunnattuun sarjakuvaromaaniin Hymy. Se kertoo tekijänsä omaelämäkerrallisen tarinan oikomishoidosta: siitä, miten Raina menettää kaksi hammastaan ja miten hänen on vierailtava tiheään hammaslääkärin vastaanotolla. Päätarinan ohella Telgemeier kuvittaa sitä, millaista oli olla teini 80- ja 90-lukujen taitteessa. Aikuislukija saa nostalgiatripin sekä ysärityylisestä piirrosjäljestä että muutamista populaarikulttuuriviittauksista. 

Hymy on kaiken kaikkiaan hyväntuulinen, humoristinen sarjakuva, jossa käsitellään hammashoitoon liittyviä mielikuvia. Rautojen kiristys on välillä tuskaa, mutta keho sopeutuu vähitellen uuteen purentaan. Rainakin saa huomata, ettei suinkaan ole ainoa, joka joutuu rautoja käyttämään - moni varhaisteini käy läpi saman prosessin. Raudat aiheuttavat silti huolta Rainasta, joka kypsyy varhaisteini-ikäisestä teiniksi, ihastuu ja huomaa yhteiskunnan ulkonäköpaineet. 

Teos sopii parhaiten varhaisteineille ja teini-ikäisille, mutta Hymy on toki hauska muistutus hammasrautakokemuksista myös vanhemmille lukijoille. 

Osallistun teoksella sekä sarjakuva- että Helmet-haasteeseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti