Janet Mock: Redefining Realness. My path
to womanhood, identity, love & and so much more
Atria Paperback 2014
263 s.
pisteitä: 4/5
|
Tällä viikolla vietetään Pride-viikkoa, ja myös kirjablogimaailma osallistuu rakkauden ja tasa-arvon juhlintaan. Yöpöydän kirjat -blogi on haastanut kanssabloggaajansa esittelemään tänäkin vuonna HBLTQI+kirjallisuutta. Aloitan Pride-viikon omalta osaltani esittelemällä erään muistelmateoksen, jonka luin muutama päivä sitten.
Redefining Realness. My Path to Womanhood, Identity, Love & So Much More on Janet Mockin omaelämäkerta, jossa hän avaa sitä, millaista on elää rodullistettuna transnaisena. Omaelämäkerrassaan Mock käsittelee naiseutta, identiteettiä, perhesuhteitaan sekä tietysti rotua ja sukupuolivähemmistöön kuulumista.
Teosta kehystää Mockin ja tämän puolison, Aaronin, suhde, se, miten Mock viimein uskaltautui kertomaan menneisyydestään Aaronille. Kehystarinan jälkeen Mock siirtyy kuvailemaan elämäänsä kronologisesti: Redefining Realness etenee lapsuusvaiheista nuoren aikuisen elämään ja esittelee Mockin identiteettikehitykselle keskeisiä vaiheita.
Kuten Mock teoksessaan osoittaa, hän on ollut nainen jo lapsesta lähtien, vaikkei hänellä ole ollut tarkkaa pistettä, jolloin hän olisi ymmärtänyt, miksi on erilainen kuin muut. Mockin elämää varjostaa turvaton lapsuus, jossa vanhempien ero, päihteiden käyttö ja väkivaltaiset puolisot horjuttavat sukulaisuussuhteita. Rakkauttakin perheessä on, mutta varsinkin suhde äitiin, joka osoittautuu varsin epätäydelliseksi (kuten äidit yleensäkin), on Janetille vaikea.
Redefining Realness on rakennettu oivallisesti. Mock kuvaa hyvin elämänvaiheitaan mutta onnistuu myös yhdistämään yksityisen ja yleisen. Mock kommentoikin menneisyyttään kirjoittamishetkessä ja yhdistää tekstiinsä muutamia tärkeitä transsukupuolisuuteen liittyviä faktoja.
Redefining Realness paljastaa, millaisia hankaluuksia transsukupuolinen lapsi tai nuori voi kohdata. Koulussa kiusataan, häpeä on jatkuvasti läsnä, eivätkä esimerkiksi koulun hallinnolliset käytänteet anna Janetin toteuttaa omaa identiteettiään. Vaikka Mock toteaa, että Hawaijilla suhtaudutaan jokseenkin ymmärtävästi sukupuoleen moninaisena käsitteenä, on Janetin elämä täynnä hankaluuksia. Yksi keskeinen asia, jota Mock teoksessaan korostaa, onkin se, että monesti transihmisen elämä onkin arjesta selviytymistä. Selviytymisestä Mock puhuu erityisetsi silloin, kun hän kertaa vaiheitaan seksityön tekijänä - koska keho on hänen omassa käytössään, hän pystyi hyödyntämään sitä saadakseen rahaa, elättääkseen itsensä ja kustantaakseen hormoninsa.
Teoksen nimi Redefining Realness (aitoutta uudelleenmäärittelemässä) viittaa siihen, että transnaisia ei yleisesti ottaen pidetä aitoina. Toisaalta heiltä oletetaan, että he sopeutuvat massaan ja näyttävät cis-sukupuolisilta, mutta vaikka he tekisivätkin niin, ei heitä kuitenkaan määritellä aidoiksi naisiksi. Mockin teoksen tavoitteena onkin horjuttaa käsitystä siitä, mikä on oikea tapa olla nainen, Transnaisen ei tarvitse näyttää cis-sukupuoliselta, eikä tällaista painolastia pitäisi osoittaa ryhmälle, joka on usein sosioekonomiselta asemaltaan muita heikompi. Varsinkin rodullistetut naiset, joista Mock omakohtaisten kokemustensa kautta puhuu, kohtaavat monenlaista syrjintää.
Kaiken kaikkiaan Mockin teos on henkilökohtainen ja poliittinen teos. Se on tärkeää kerrontaa siitä, millaista on kuulua sukupuolivähemmistöön, kohdata rotuun liittyviä ennakkoluuloja ja koettaa näyttäytyä yhteiskunnassa muunakin kuin vain sukupuolivähemmistön edustajana. Vaikka Mockin tarina on osin surullinen, on lohdullista, että moni hänen ihmissuhteistaan paranee ajan myötä.
Kommentit
Lähetä kommentti