Jos etsit teini-ikäiselle, englantia taitavalle tytölle luettavaa, minulla on vahva suositus: tilaa Laura Batesin Girl up! Tämä feministinen tietoteos on sellainen kirja, jota olisin itse nuorena kaivannut ja tarvinnut - kirja, joka auttaa nuorta naista selviytymään seksistisestä yhteiskunnasta. Laura Bates, yksi aikamme hienoimpia feministejä, taitaa sanankäytön ja huumorin, minkä lisäksi Girl up! on visuaalisestikin kiinnostava teos (samalla siedättyy tanssiville vaginoille). Kaiken kaikkiaan Bates on kirjoittanut teoksen, josta huokuu lämpö nuoria lukijoita kohtaan ja joka kannustaa arvostamaan itseä sellaisena kuin on.
Girl up! käsittelee teemoja, jotka koskettavat monien nuorten naisten elämää. Seksismistä paljon kirjoittanut Bates kirjoittaa teoksessaan yhteiskunnallisista rakenteista, jotka vaikuttavat siihen, etteivät sukupuolet ole keskenään samanarvoisia. Olen iloinen siitä, että Girl up! lähestyy feminismiä, seksismiä ja naiskuvaa myös poliittisena ilmiönä ja pyrkii selittämään erilaisin määritelmin ja vertauskuvin, mistä näissä ilmiöissä on kyse.
Girl up! on suorapuheinen teos. Se ei pelkää puhua seksistä, suostumuksesta tai siitä, mitä raiskaus tarkoittaa. Se ei pelkää kritisoida misogyniaa ja patriarkaattia, ja se kyseenalaistaa sen naiskuvan, jota media luo nuorille. Bates lähestyy feministisiä teemoja nimenomaan nuorten näkökulmasta ja onnistuu siinä: teoksesta huomaa, että se on suunnattu nuorille, mutta myös aikuislukija jää pohtimaan monia asioita. Moni teemoista, joita Bates käsittelee teoksessaan, on vaikeita vielä aikuiselle naisellekin - mikä kertoo siitä, miten tärkeää asioista on puhua jo silloin, kun tytöt ovat kasvamassa naisiksi. Avoimuus ja suorapuhaisuus edistävät tätä maailmaa ja tasa-arvoa, ja siinä Bates tekee kunnioitettavaa työtä.
Teoksessa puhutaan myös gynekologiasta, vaginasta ja vulvasta, joskin on muistettava, etteivät sukuelimet määrää sukupuolta. Tätä Bates olisi voinut korostaa teoksessaan enemmänkin - viittaukset vähemmistöihin jäävät usein hennoiksi, ja vaikka teoksen taustalla on selvästi intersektionaalinen feminismi, se ei saa mielestäni ihan tarpeeksi paljon jalansijaa.
Toinen asia, jota olisin teokselta kaivannut, on se, että Girl up! olisi voinut käsitellä myös omien etuoikeuksien tiedostamista. Hyvä feministi ei opi ymmärtämään pelkästään sitä, miksi oman itsen on vaikea olla vaan pohtii myös sitä, miten oma käytös saattaa vahingoittaa toista. Bates puhuu kyllä siitä, että inklusiivinen feminismi huomioi erilaiset ryhmät ja antaa heidän kertoa omista tarpeistaan ja toiveistaan, mutta naisten välisiä eroja ei käsitellä tarpeeksi laajasti. Ehkä oman lukunsa tai alalukunsa olisi voinut omistaa sille, miten voi huomioida paremmin ne, jotka eivät ole yhtä etuoikeutettuja kuin itse.
Laura Bates: Girl up!
Touchstone 2016
390 s.
Pisteitä: 5/5
Kommentit
Lähetä kommentti