keskiviikko 30. toukokuuta 2018

Sinuun minä jäin - vapaapäivän täydellinen päiväuni

Mhairi McFarlane: Sinuun minä jäin
HarperCollinsNordic 2017 (2012)
Suom. Hanna Arvonen
Kansi: Jenny Liljegren/ Shutterstock
412 s.
Pisteitä:5/5
Tunnelma: Aaah, romanttista! <3
Annan harvoin - jos koskaan - chick lit -kirjoille viittä tähteä. Kaavamainen juoni, litteät hahmot ja jäykkääkin jäykemmät sukupuoliroolit ahdistavat, vaikka romanttista kertomusta elämäänsä kaipaisikin. Mhairi McFarlanen Sinuun minä jäin ei ehkä poikkea genresisaruksistaan mutta onnistui silti hurmaamaan minut. Kaipasin romanttista rakkaustarinaa, ja sellaisen sain. Jos ole aina inhonnut viihdekirjallisuutta, ei ehkä kannata odottaa tältäkään liikoja, mutta jos kaipaat kevyttä, rakastettavaa, laadukasta hömppää, McFarlaneen kannattaa tarttua.

Sinuun minä jäin on kertomus kahdesta entisestä ystävyksestä, Rachelista ja Benistä. Jo alusta asti on selvää, mitä tulee tapahtumaan, kun kaksikko kohtaa kymmenen vuoden jälkeen; tottahan McFarlane on kirjoittanut rakkaustarinan. Lukemisen ytimessä on kuitenkin jännite, joka viivyttää ja viivyttää tunteiden kohtaamista, ja siinä McFarlane onnistuu hyvin. Tunsin lukiessani olevani ensimmäistä kertaa ihastunut teini-ikäinen, joka haikailee mielikuvituspoikaystävänsä perään, kehittelee päiväunelmissaan dramaattisia tapahtumia ja yrittää luoda rakkaustarinalle kliimaksin, jossa kaikki vaaleanpunainen leijailee rakastuneiden yllä. Sinuun minä jäin ei tarjoa juonenkäänteiltään yllätystä, mutta takaa laadukkaan romanttisen kehyksen ja miljöön ennalta-arvattavalle rakkaustarinalle.

Ehkä yksi syy, miksi ihastuin romaaniin niin kovin, on se, ettei Sinuun minä jäin käsittele pelkästään rakkautta. Kyse ei ole siitä, että McFarlane parittaa Rachelia ja Beniä neljänsadan sivun verran vain, jotta nainen saisi miehen ja elämä tulisi täytetyksi. Rakkauden rinnalla kulkee kuvaus aidosta, hersyvästä ystävyydestä, joka yhdisti kaksikkoa yliopistoaikana. McFarlane onnistuukin kuvaamaan kepeän hienosti ystävyyttä ja sitä, miltä aito hauskanpito näyttää.

Rakkaustarinan rinnalla Sinuun minä jäin -romaanissa kulkee myös ammatillinen juoni: Rachel on rikososaston toimittaja ja pyrkii saamaan hyviä juttuideoita työstettäväkseen. Työpaikalla on kuitenkin mietittävä, kehen voi luottaa. Rikostoimittajien ja asianajajien välille luodaan vastakkainasettelu, joka luo omat solmunsa teoksen ihmissuhdesoppaan. Vaikka journalistiteema saattaa vaikuttaa ylimääräiseltä ja kokonaisuuteen nähden epäolennaiselta, ainakin itse nautin siitä, että McFarlane viivytti rakkaustarinan huippukohtaa viimeiseen asti. Lisäksi ammattielämän ongelmat korostavat teoksessa sitä, miten tärkeä Ben, Racheliin luottava ystävä, on.

Kaiken kaikkiaan nautin tästä romaanista suunnattomasti: Sinuun minä jäin on juuri sellainen romanttinen kesäkirja, jonka parissa voi unelmoida elämää suuremmasta rakkaudesta ja palata ensi-ihastuksen tuntuun. Sitä kaipaa välillä, vaikka juuri kihlautuneena elämässä onkin taas pientä uutta säpinää. McFarlene vakuutti minut kepeän kirjallisuuden kirjoittajana, ja palannen hänen muihin teoksiinsa tämän kesän aikana.

Toisaalla: Lumiomena, Kirjakaupan tytöt, Luetut.net

2 kommenttia:

  1. Oi, minäkin ihastuin Rachelin ja Benin rakkaustarinaan! Mhairi McFarlane on minusta muutenkin paras chick lit -kirjailija. Hän on ihan mestari hömpän ja rakkauden suhteen, ja sen lisäksi vielä kirjoista löytyy paljon muutakin. Tyttö muiden joukossa käsittelee esimerkiksi tosi nokkelasti julkisuutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että säkin tykkäät McFarlanesta. Enköhän lainaa hänen teoksiaan vielä uudestaankin 😊

      Poista