Siirry pääsisältöön

Feministinen nuortenkirjavinkki: Erika L. Sánchesin I Am Not Your Perfect Mexican Daughter

Erika L. Sanches: I Am Not Your Perfect Mexican Daughter
Alfred A. Knopf 2017
341 s.
Pisteitä: 4/5
Erika L. Sanchesin romaani I Am Not Your Perfect Mexican Daughter on noussut monesti esiin, kun olen etsinyt itselleni jotakin feminististä luettavaa. Tämä viime vuonna julkaistu teos on nuortenromaani, joka käsittelee maahanmuuttajuutta, rodullisuutta, traumoja ja mielenterveyttä. Romaanin keskiössä on kuitenkin suru: Julian hyvätapainen sisko Olga on menehtynyt, ja meksikolaislähtöinen perhe on kriisissä. Julia epäilee, että sisko ei ollut ainoastaan sitä, miltä hän perheestään vaikutti, ja kamppailee surunsa kanssa selvittämällä, kuka sisko oikeastaan oli. 

Vaikka perhekriisin tapahtumat saavat alkunsa traagisesta kuolemasta, Sánches ei hukuta lukijaa suruun. Sen sijaan romaanissa pohditaan sitä, miten perhesuhteet muuttuvat tai kärjistyvät, kun jotakin traumaattista tapahtuu. Surun ohella Sánchesin romaanin keskeinen tematiikka kohdistuukin äidin ja tyttären väliseen suhteeseen. Julia kokee, että äiti on hänelle aivan liian ankara: tämä vahtii hänen tekemisiään, moittii häntä jatkuvasti ja kontrolloi hänen arkeaan. Yhdysvalloissa ikänsä kasvanut Julia ei aina pysty ymmärtämään äitinsä elämää, eikä äiti tavoita niitä unelmia, joita Julialla on. Sánches onnistuu kuvaamaan äiti-tytärsuhdetta monipuolisesti ja syvällisesti: I Am Not Your Perfect Mexican Daughter on yksi parhaista kuvauksista, joita olen aiheesta lukenut. Kyse on myös kasvutarinasta: vähä vähältä sekä Julia että äiti oppivat ymmärtämään toistensa valintoja. 

I Am Not Your Perfect Mexican Daugher on monella tapaa feministinen romaani. Yksi keskeisistä piirteistä on tietenkin se, että teoksen päähenkilönä on rodullistettu tyttö, jonka tarinan Sanches kertoo aidon kauniilla tavalla. Teos käsittelee monella tapaa maahanmuuttoa, rodullisten oikeuksia ja rasismia mutta on samalla muistutus myös siitä, että rodullistetut tytöt ovat tavallisia nuoria, joilla on tavallisia nuoruuteen liittyviä unelmia ja haaveita. Sánches kuitenkin muistuttaa, että näitä haaveita on paljon vaikeampi toteuttaa sorretun asemasta käsin. 

Sánchesin romaani edustaakin intersektionaalista feminismiä, ja se tuo esiin, miten rotu, luokka ja sukupuoli vaikuttavat ihmisen elämään. Rodullisuutensa lisäksi Julia joutuu kamppailemaan perheensä köyhyyden takia: hän häpeää vaatimattomia elinolojaan, eikä halua tuoda valkoista poikaystäväänsä Connoria kotiin, joka kuhisee torakoita. Parhaan ymmärryksen arkeensa Julia saakin amerikanmeksikolaisista piireistä, sillä vain samassa tilanteessa elävät pystyvät ymmärtämään Julian elämää. 

Lisää feminismiä Sánches tarjoilee, kun teoksessa pohditaan Julian suhdetta seksuaalisuuteen ja seurusteluun. On selvää, että äidillä on seksistä ja seurustelusta varsin konservatiivinen näkemys, ja siksi Connor jääkin salaisuudeksi. Myös Olgan salattu historia liittyy seksuaalisuuteen, sellaisiin asioihin, jotka kotona on pitänyt salata. Julian ja Connorin suhde alkaa ihanan romanttisesti kirjakaupassa, ja sitä on mukava seurata. Julian pohdinnat tuntuvat todentuntuisilta, ja Sánches kuvaa hyvin sitä, millaista on aloittaa seurustelu ensimmäistä kertaa. Paljon lisäpisteitä Sánches ansaitsee siitä, että hän kuvaa, miten Julia käy ostamassa kortsuja. Ennen kuin naurat, mieti, kuinka monessa nuortenkirjassa käydään ostamassa ehkäisyvälineitä tai kuinka monessa ehkäisystä edes puhutaan? Minusta on mahtavaa, että Sánches normalisoi kondomien ostamisen ja muistuttaa, että myös tyttö voi käydä ostamassa niitä! Onneksi Connor osoittautuu myös vastuuntuntoiseksi seksikumppaniksi. 

I Am Not Your Perfect Mexican Daughter on todella hyvä, syvällinen ja pohtiva nuortenteos, ja toivon todella, että se käännettäisiin suomeksi. Monipuolisen ja avartavan juonen ohella vain muutama asia jää häiritsemään: ensinnäkin se, ettei lihavista ja aknea sairastavista puhuta kovinkaan positiiviseen sävyyn, ja toisekseen se, että osa moninaisista teemoista jää väistämättä vähemmälle käsittelylle. Kokonaisuutena Sánchesin teos on kuitenkin todella kiinnostava, onnistunut ja feministinen (Julia ei ole täydellinen feministi, mutta kukapa meistä olisi?). Suosittelen tätä, jos pidit Angie Thomasin Viha jonka kylvät -romaanista, tai jos haluat lukea nuortenkirjan, joka ei toista perinteisiä sukupuolirooleja. Ostin tämän kirjan itselleni, enkä ole lainkaan pettynyt, että tämä on nyt omassa hyllyssäni. Sánches on tehnyt hienoa työtä!

Aloitan samalla Oksan hyllyltä -blogin Kirjankansibingon ja ruksaan bingosta kohdan kaupunki.


Kommentit

  1. Moi!
    Kuulostaapa todella mielenkiintoiselta nuortenkirjalta. Minäkin toivon, että tämä suomennettaisiin, sillä tässä olisi paljon nuoria keskusteluttavia asioita. Viha jonka kylvät -romaanin lukeneet ovat kaipailleet jotain samankaltaista, ja tätähän voisi suositella englanniksikin. Ensin pitää tosin vinkata lähikirjastolle...
    Mukavaa lukukesää ja monta bingoriviä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on ihan todella kiinnostava, ajankohtainen ja kantaaottava! Kannattaa siis tilata lähikirjastoon ja ehdottomasti suositella nuorille, jotka haluavat lukea englanniksi. Käypää lukemista toki aikuisillekin. Mukavaa lukukesää sinullekin!

      Poista

Lähetä kommentti