Siirry pääsisältöön

Miten halusta, seksuaalisuudesta ja sukupuolesta puhutaan? Esittelyssä teos Rakastan ihmistä - keskusteluja biseksuaalisuudesta

Janne Ahjopalo, Olga Palo & Apila Pepita 2020: 
Rakastan ihmistä. Keskusteluja biseksuaalisuudesta
S&S 2020
124 s.
Pisteitä: 4/5 
Janne Ahjopalon ja Olga Palon kirjoittama, Apila Pepitan kuvittama Rakastan ihmistä. Keskusteluja biseksuaalisuudesta (S&S 2020) tuo queer-tietokirjallisuuden kentälle yhden kauan kaivatun näkökulman: biseksuaalisuutta esittelevän tai sitä pikemminkin pohtivan teoksen. Vaikka biseksuaalisuuden käsite alkaa olla melko vakiintunut, sitä koskevaa kirjallisuutta on saatavilla jokseenkin vähän. Biseksuaalisuuden klassiseen määritelmään liittyy myös sellaisia näkökulmia, joita on tarpeen analysoida inklusiivisuuden näkökulmasta, mitä Ahjopalo ja Palo teoksessa tekevätkin.

Rakastan ihmistä -teos jakaantuu kuuteen osioon. Osioissa käsitellään seksuaalisuuteen liittyvää käsitteistöä, kaapista tulemista, ennakkoluuloja, ihmissuhteita ja identiteettikysymyksiä. Lopussa on sanasto käytetystä käsitteistöstä, minkä lisäksi kirjoittajat antavat vinkkejä taiteesta, joka käsittelee (bi)seksuaalisuutta. Kirja on rakennettu dialogimuotoon ja muistuttaa siten Abdulkarimin ja Talvitien teosta  Noin 10 myyttiä feminismistä: Ahjopalo ja Palo kommentoivat vuoroin toisiaan ja rakentavat teoksen sisältöä keskustellen ja haastateltujen kokemuksia analysoiden. Teoksen upeasta kuvituksesta vastaa Apila Pepita.

Rakastan ihmistä -teoksen vahvuus on se, että toteamisen ja selittämisen sijaan se pyrkii kysymään, mitä (bi)seksuaalisuus on. Valmiita vastauksia ei anneta, mutta kirjoittajat pohtivat biseksuaalisuuteen liittyviä aiheita, kysymyksiä ja ongelmia eri näkökulmista. Moniäänisyyttä rakennetaan haastatteluista poimituilla sitaateilla, joita kirjoittajat sitten peilaavat muihin aiheista käytyihin keskusteluihin. Rakastan ihmistä -teoksen keskeisiä kysymyksiä ovat esimerkiksi seuraavat: 
Olga: -- Onko se pohjimmiltaan kaikkien ihmisten ominaisuus? Kuka on bi? Miten se määritellään ja kuka tekee tämän määrittelyn? Mitä puhe "bisseistä" voi avata seksuaalisuudesta? Voisiko halua ajatella irrallaan sukupuolesta, ja kuinka?

Teoksen keskeisenä ansiona on pidettävä sitä, että se pohtii biseksuaalisuuden käsitteeseen liittyvää binäärisyyden normia. Vaikka biseksuaalisuus on käsitteenä vakiintunut, se ei sovi täysin nykyiseen keskusteluun sukupuolesta. Vanhastaan biseksuaalisuus on määritelty nimenomaan kiinnostuksena sekä miehiin että naisiin, mikä korostaa binääristä sukupuoliajattelua. Rakastan ihmistä -teoksessa biseksuaalisuus nähdään kuitenkin muuttuvana ja joustavana käsitteenä, jota voi määritellä monin tavoin: toisille se on useammasta kuin yhdestä sukupuolesta viehättymistä, ja halun kohteena voivat olla paitsi cis-sukupuoliset myös esimerkiksi trans- ja muunsukupuoliset ihmiset. Biseksuaalisuutta ei siis tarvitse nähdä pelkästään kahta sukupuolta korostavana käsitteenä vaan sen voi ottaa haltuun identiteettinä, jossa halu ja kiinnostuminen suuntautuvat useampaan sukupuoleen. Kirjoittajat tosin huomauttavat, että moni nuori käyttää nykyään mieluummin inklusiivisempaa panseksuaalisuuden käsitettä, joka ei perustu oletukseen kahdesta sukupuolesta.

Rakastan ihmistä osoittaa, että biseksuaalisuudesta keskustellaan yllättävän vähän edes queer-yhteisöissä. Biseksuaaleiksi itsensä määrittäviin kohdistuu ennakkoluuloja sekä valtaväestössä että sateenkaariyhteisöissä: biseksuaalit mielletään ihmisiksi, jotka eivät päättää, "kumpaa" ovat (homoja vai heteroita), ja heteronormatiivisessa suhteessa oleva saatetaan nähdä queer-yhteisön petturina. Julkisessa keskustelussa biseksuaalisuuteen liittyy käsitys hyperseksuaalisuudesta, ailahtelevuudesta ja valmiudesta hypätä petipuuhiin kenen tahansa kanssa. Varsinkin naispuolisiin biseksuaaleihin kohdistuu myös heteromiesten fantasioita, ja naisten väliset suhteet näyttäytyvät himona, jota voi kommentoida julkisesti. 

Mitä queer-aiheisia tietokirjoja suosittelisit? Entä mistä aiheista kaipaisit tai toivoisit lisää keskustelunavauksia? 

Kommentit

  1. Kuulostaa kiinnostavalta! Olen itsekin miettinyt sitä, onko biseksuaalisuus vain kiinnostusta kahteen sukupuoleen vaiko useampaan, ja onko siinä jotain "pahaa", jos rajaa ihastumisen vain cis-miehiin tai -naisiin. Itse ajattelen olevani bi, koska en taida olla koskaan ihastunut muihin sukupuoliin, mutta eihän sitä ikinä tiedä tulevaisuudesta!

    Queer-tietokirjoista (tai self-help-oppaista) suosittelen James Dawsonin "This Book is Gay". Se on todella rento ja suunnattu enemmänkin nuorille, mutta sopii ihan kaikille, jotka eivät halua lukea liian tieteellistä tai jäykkää tekstiä.

    "However you choose to identify, though, no one can ever say your feelings are a choice. I'll say it again: When it comes to who you fancy or who you are, IT IS HOW IT IS and you never, ever have to apologize for this. You were born this way."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Biseksuaalisuus tarkoittaa jonkinlaista romanttista ja/tai seksuaalista kiinnostusta omaan ja johonkin toiseen tai joihinkin toisiin sukupuoliin. Se ei siis määritelmällisesti rajaudu cis-miehiin ja cis-naisiin. Biseksuaalisuus on aina pitänyt sisällään myös transtaustaiset ihmiset ja muunsukupuoliset. Tämä käy ilmi mm. niinsanotusta biseksuaalista manifestista, joka julkaistiin Yhdysvalloissa 1990-luvun alussa.

      Biseksuaalisuuden kirjo on kuitenkin valtava, eikä ole olemassa yhtä tiettyä tuntemisen tapaa, joka pitäisi täyttää voidakseen kutsua itseään biseksuaaliksi. Voit aivan hyvin olla kiinnostunut "vain" cis-miehistä ja cis-naisista ja kutsua itseäsi biseksuaaliksi. Sinä olet sellainen biseksuaali ja sinulla on siihen täysi oikeus.

      Poista
  2. Kiitos suosituksesta! Ja joo, tuo käsitteen määritteleminen ei ole yksiselitteinen asia. Keskustelu siitä ja sen mahdollisesta syrjivyydestä on tärkeää, mutta toki jokaisella on oikeus käyttää itsestään sellaista käsitettä (ja haluamassaan merkityksessä) kuin mikä hyvältä tuntuu.

    VastaaPoista
  3. Rakastan ihmistä kuulostaa kiinnostavalta kirjalta, pitääpä katsoa, jos eksyisi kirjastossa mukaan!

    Itse suosittelen Sandra Hagmanin Seitsemän kummaa veljestä, joka kertoo seitsemän esimerkkitapauksen kautta suomalaisen homoseksuaalisuuden historiasta! Tykkäsin kirjan rakenteesta ja opin paljon uutta. Vaikka tasa-arvon kanssa on edelleen paljon tekemistä, tuo kirja muistutti, että paljon on myös tultu eteenpäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Suosittelen kyllä tutustumaan tähän teokseen! 😊

      Poista

Lähetä kommentti