Siirry pääsisältöön

5 + 5 + 5 äänikirjavinkkiä kotonaoloajalle

Jäikö kirjastoreissu väliin? Loppuiko lukeminen? Kun kirjastot nyt epidemian hillitsemiseksi suljettiin, moni on kysellyt e- ja äänikirjavinkkejä. Kirjasovellukset tulevatkin nyt tarpeeseen, tai ainakin niistä on valtavasti iloa. Tässä postauksessa jaan pari vinkkiäni hyvistä äänikirjoista, jotka löytyvät Storytel-palvelusta. 

Kaunokirjallisuutta ja muistelmia: 

    Lukija: Liisi Tandefelt

Kääk, tämän äänikirjan olen kuunnellut vanhaan tapaan CD-levyiltä! Nyt vähän naurattaa. Joka tapauksessa Kilven muistelmasarja sota-ajasta ja evakkoudesta on saatavilla Storytelistä, ja lukijana on tehtävään mainiosti sopiva Liisi Tandefelt. Näin kuvailin teosta nelisen vuotta sitten: 

Talvisodan aika on paras lukemani lapsuuskuvaus. Se on koskettava, järisyttävä, sopivasti epäluotettava ja monelta osaltaan liiankin tosi. Se on henkilökohtainen katsaus Suomen historiaan, ja se muistuttaa kuulijaa kotimaan menneisyydestä. 
Talvisodan aika on romaani muistamisesta ja muistamattomuudesta, unohtamisesta. Se on kertomus traumoista ja järkyttävistä tapahtumista. Kun kertoja huokaa, ettei muista mitään suurista tapahtumista, kuulija voi vain huokaista takaisin: niin, mieli suojelee sinua. Sota on tapahtuma, joka muuttaa aivojen toimintaa, joka pakottaa mielen suojelemaan ihmistä. On asioita, joita on unohdettava, jotta pystyy toimimaan.

2) Niina Mero: Englantilainen romanssi
    Lukija: Pirjo Heikkilä
   
Meron esikoisromaani yhdistelee taitavasti romantiikkaa, kirjallisuusviittauksia ja fiksua, keskustelevaa viihdekirjallisuutta. Meron romaanissa on paljon chick lit -kirjallisuudelle tyypillisiä ominaisuuksia, mutta samaan aikaan niitä myös haastetaan ja niille irvaillaan Austenin tapaan. 

3) Hanna-Riikka Kuisma: Kerrostalo 
    Lukija: Jonna Järnefelt

Finlandia-ehdokkuuden saanut Kerrostalo on lähiöromaani, joka paljastaa, millaisissa olosuhteissa ne, joiden ääntä ei yhteiskunnassa yleensä kuulla, elävät. Huumeet, väkivalta, työttömyys ja sotkuiset ihmissuhteet tekevät elämästi helposti myrskyisää, eikä apua ole kovin helppo saada. Kuisman luomaa lähiötä valvotaan kauempaa, ja tarina saa dystooppisiakin sävyjä. Hahmot ovat silti realistisia ja heidän tarinansa osoituksia siitä, miten yhteiskunta ei huolehdi kaikista jäsenistään. Jotain pitäisi tehdä. Jonna Järnefelt lukee teoksen upeasti.

4) Jane Austen: Viisasteleva sydän
    Lukija: Erja Manto

Ihastuttava, iki-ihanan Erja Mannon lukema klassikko on miellyttävää kuunneltavaa. Ehkä ensimmäisiä äänikirjoja, joita olen koskaan kuunnellut. Austenit eivät petä, ja tämän lisäksi kannattaa kuunnella myös Neito vanhassa linnassa.

5) Beth O´Leary: Kimppakämppä
   Lukijat: Kati Tamminen ja Anssi Niemi

Bookstagramissa viihtyvät tietävät, että Kimppakämppä on ollut kevään hitti. Minulle se oli onnistuneen genre-esimerkin lisäksi myös hieman pettymys. Suosittelen kirjaa siitä huolimatta, sillä moni kaipaa äänikirjalta tiettyä kepeyttä ja hyväntuulisuutta, ja sitä tästä kirjasta kyllä saa. 

Tietokirjallisuutta: 


1) Liisa Uusitalo-Arola: Uuvuksissa
   Lukija: Karoliina Niskanen

Informatiivinen, hyvin kirjoitettu ja rauhallisesti luettu äänikirja työuupumuksesta ja siitä, miten sitä voi ehkäistä ja hoitaa.

2) Minna Huotilainen & Katri Saarikivi: Aivot työssä
    Lukija: Katja Aakkula

Uusitalo-Arolan kirjan tapaan myös Aivot työssä on informatiivinen teos. Se käsittelee sitä, mitä nykyinen työelämä vaatii ihmisaivoilta. Neurotiede kuulostaa pelottavalta, mutta Huotilaisen ja Saarikiven teos on hyvin yleistajuinen, helposti lähestyttävä katsaus kiinnostavaan aiheeseen. 

   Lukija: Petriikka Pohjanheimo

Kaikkien internettiä käyttävien pitäisi tietää edes jotakin siitä, mitä algoritmit ovat, miten ne toimivat ja miten ne meihin vaikuttavat. Fry antaa teoksessaan useita esimerkkejä siitä, miten paljon koodit ja meistä kerätty tieto ohjailevat meitä. 
Sanoisin, että Fryn teos -ainakin sen aihe, algoritmit ja niiden valta - kuuluu moderniin yleissivistykseen. Hello World on yleistajuisesti ja sujuvasti kirjoitettu teos jossa algoritmien merkitystä lähestytäön havainnollistavien esimerkkien kautta.
4) Anssi Jokiranta, Pekka Juntti, Anna Ruohonen & Jenni Raina: Metsä meidän jälkeemme
   Lukija: Jalmari Laine

Tieto-Finlandian voittanut Metsä meidän jälkeemme on vahva kannanotto siihen, miten metsiä on perinteisesti hoidettu - tai tuhottu - Suomessa. Teos paljastaa hyvin, millaisia ongelmia metsänhoitoon voi liittyä. Kaikesta en ollut samaa mieltä - esimerkiksi väite siitä, ettei metsänhoitajilla ole luontosuhdetta, oli kumma - ja kieltä olisi voinut paikoin neutraloittaa, mutta näinä ilmastonmuutosaikoina tarvitaan vahvoja kannanottoja siitä, miten metsätaloutta voi muuttaa ympäristöystävällisemmäksi. 

5) Niku Hooli & Anna-Sofia Nieminen: Aikuisten perhe
   Lukijat: Ville-Veikko Niemelä ja Maija Lang
Niku Hoolin ja Anna-Sofia Niemisen Aikuisten perhe on moniääninen teos vapaaehtoisesta lapsettomuudesta - siis perheestä, joka muodostuu aikuisista ja johon lapsia ei ole tai ei aiota hankkia. Hooli ja Nieminen avaavat aihetta oman tarinansa ja lapsikysymyksen aiheuttaman parisuhdekriisin kautta ja esittelevät teoksessaan, millä tavoin nyky-yhteiskunta suhtautuu aikuisten perheisiin. Teoksessa korostuvat erilaisten perheiden äänet, sillä Hoolin ja Niemisen teos rakentuu haastattelujen varaan.

Englanniksi kuunteleville: 

1) Rebecca Solnit: Call Them By Their True Names
    Lukija: Cassandra Campbell

Loistava esseekokoelma sanojen ja vallan voimasta ja siitä, kenen ääni yhteiskunnassa kuuluu.
Solnit painottaa teoksessaan, että meillä on vastuu siitä, mitä kerromme. Erityisen suuri painoarvo on medialla ja sen tavalla tehdä monimutkaisistakin asioista yksinkertaisia tarinoita. Solnit onkin huolissaan siitä, että ihmiset uskovat vääränlaisiin tarinoihin, ja kysyy: "how do we break the story of what really threathens us?" Kieli, sanat ja tarinat liittyvät siihen, kuka on vallassa ja kenen ääni kuuluu; Solnitin mukaan se, joka on saanut kontrolloida menneisyyttä, kontrolloi yleensä myös tulevaa. 

2) Angela Garbes: Like A Mother
    Lukijat: Roxana Ortega ja Angela Garbes

Feministinen tietokirja äitiydestä ja äitiyteen kohdistuvista vaatimuksista. 
Garbesin Like a Mother keskustelee raskaudesta ja äitiydestä feministisessä sävyssä. Se pohtii niitä kulttuurillisia odotuksia, joita raskaana oleviin asetetaan, ja toisaalta keskustelee tabuista, joihin ei uskalleta ottaa kantaa. Garbes tuo esiin muun muassa sen, että raskauteen liittyvät kiellot perustuvat ennen kaikkea naisen vartalon moralisointiin ja kontrollointiin.
3) S.K. Ali: Love from A to Z
    Lukijat: Priya Ayyar, Tim Chiou ja S.K.Ali

Nuortenkirja kahdesta muslimista, jotka kohtaavat toisensa ja pohtivat asioita, jotka ovat oikeasti tärkeitä.

S.K. Alin nuortenromaanissa Love from A to Z parasta onkin se, että romaani tarjoaa samastumiskohteita niille, joiden ääntä kirjallisuudessa ei kovinkaan usein kuule. Teoksen päähenkilöinä on kaksi nuorta muslimia - Zayneb, syrjintään turhautunut tyttö, ja Adam, surun ja MS-taudin kanssa taisteleva poika. Nuorten tiet kohtaavat, ja syntyy paitsi rakkaustarina myös keskustelua syvällisistä, tärkeistä asiosta. 

4) Anuradha Bhagwati: Unbecoming
    Lukija: Anuradha Bhagwati

Rodullistetun naisen muistelma kapteeniurastaan Yhdysvaltojen laivastossa.

5) Sonya Renee Taylor: The Body Is Not An Apology
    Lukija: Sonya Renee Taylor

Tiivis, nopeasti kuunneltava äänikirja, joka käsittelee kehopositiivisuutta, läskiaktivismia ja sitä, miten voimme vaikuttaa siihen, miten suhtaudumme omaan kehoomme. Intersektionaalinen tietoteos, jonka yksi monista vahvuuksista on se, että teoksen lukee sen kirjoittaja. Innostunut, painokas lukutapa sopii teokseen hyvin.  

Kommentit

Lähetä kommentti