lauantai 5. marraskuuta 2016

30 x 30: päivä 5

Sain juuri luettua päivittäisen 30 sivun annoksen kaunokirjallisuutta. Olen jatkanut Colm Tóibínin Nora Websterin parissa ja tykästynyt henkilökuvauksiin. Änkyttävät Donal on yksi suosikeistani: hänessä on jotakin surullista ja samalla jotakin kiehtovaa. Mitä salaisuuksia ja traumoja perheen taakse kätkeytyykään? 

Noran hahmo on saanut pohtimaan naiseutta - tai ehkä vain feminismiaallossani nyt tulkitsen kirjaa kertomuksena naisen tilasta. Nora on viettänyt paljon aikaansa kotona, ollut kotirouva. Nora Websterin naisten tilat näyttäytyvät varsin yksityisinä: he viettävät aikaansa kotona, suurin osa on hyvätuloisia rouvia. Naisten väliset luokka- ja valtasuhde-erot ovat näkyvillä romaanissa: esimerkiksi Noran sisko on Noraa paljon paremmassa asemassa, ei anna tälle tilaa eikä ääntä vaan käyttää valtaansa toisiin naisiin sanelemalla palvelijoilleen, mitä näiden tulee tehdä. Nora itse taas liikkuu tutun kodin ja vieraan työelämän rajamailla, sillä hän on juuri pääsemässä töihin. Työ on hänelle velvoite, koska hänen on siirryttävä yksityisestä kodin maailmasta pois pystyäkseen elättämään lapsensa. Kiinnostavaa nähdä, millaiseksi työn merkitys muodostuu: onko se keino päästä pois yksityisestä, vai onko kyse vain paikasta, joka yhtä lailla alistaa Noran toisten katseille ja komentamiselle. 

Kun nyt olen viime aikoina meuhkannut siitäkin, voiko toisen kulttuurista tai toisen näkökulmasta kirjoittaa, olen jumittunut näihin ajatuksiin. Miksi on erilaista kirjoittaa toisesta etnisyydestä mutta sen sijaan on ok, että mieskirjoittaja purkaa naiseuden kokemuksia teoksissaan? En tiedä, mihin kirjallisuus joutuisi, jos toisista ei saisi enää kirjoittaa. Toisaalta hahmovalinnalla voi käyttää valtaa ja toistaa sitä, mihin on totuttu. Tarinoita kertomalla voi tehdä hiljaiseksi: minä olen jo kertonut tästä, sinun ei tarvitse. 

On ollut kummallista hypätä tällaiseen ajatusmaailmalliseen myrskyyn ja sukeltaa omien toimintatapojen syövereihin. Pidän feminismissä siitä, että tekee minut tietoiseksi erilaisista asioista, saa minut ajattelemaan ja mahdollistaa toisin toimimisen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti