Moilanen, Ansas ja Öhman: Kaiketon. Hyvää ilman maitoa, munia, viljoja, soijaa ja pähkinöitä

Moilanen, Ansas ja Öhman: Kaiketon. 
Hyvää ilman maitoa, munia, viljoja, soijaa ja pähkinöitä
Moreeni 2016
207 s.
Pisteitä: 5/5
Tunnelma: Nam! Ah. <3
Tämä teos ansaitsee sekä mainostusta blogissani että hehkutusta arkielämässäni. Tulen vinkkaamaan tätä jokaiselle, jolle ruuanlaitto ei ole yksinkertaista. Varsinkin herkkuvatsani kiittää tästä! Viimeinkin saan ruokapöytääni ihanalta näyttäviä, helposti leivottavia ja laitettavia ruokia.

Olen jo jonkin aikaa seurannut Annukka Moilasen Kaiketonta-ruokablogia. Moniallergikkona ja vatsavaivaisena keittiöelämä ei ole helppoa, ja nautinnoista saa kieltäytyä melkein joka kerta. Jos seuraavat, omasta elämästäni nappaamani tilanteet tuntuvat tutulta, suosittelen ehdottomasti tutustumaan tähän teokseen. 

 1. Skippaat kahvilassa aina leivonnaisvitriinit ja otat korkeintaan kahvin tai teen, yleensä vichyä (en juo kahta edellä mainittua kovinkaan usein. 
 2. Harmittelet, kun lempikahvilasi lakkaa valmistamasta niitä ainoita sämpylöitä, joita uskalsit joskus syödä. Pyh. 
 3. "Ei siinä varmaankaan oo pähkinää" ei riitä sinulle turvalliseen ruokakokemukseen. 
 4. Olet saanut opiskelijaravintolassa ruuaksi munakasta, vaikka olet allerginen kananmunalle ja vaikka tilasit erityisruokasi etukäteen. 
 5. "Ota vaan, ei mua haittaa", sanot, kun kaveri ottaa leivonnaisen. Oikeasti haittaa. Tai siis tekee kateelliseksi. Voispa itekin!
 6. Olet kyllästynyt syömään niitä ainoita allergikon suklaakeksejä, joita viitsit leipoa herkkunälkääsi.
 7. Inhoat reseptikirjoja, jotka ovat allergikoille mutta jotka eivät koskaan passaa sinulle - aina on muutettava jotakin. 

Moilasen ja Ansasin kirjoittama, Öhmanin kuvaama keittokirja on kaikille niille, joille muna, pähkinät, gluteeni, viljat ja soija aiheuttavat allergiaa tai muita oireita. Alun ohjeistukset, korvaavien tuotteiden selitykset ja gluteenittoman leivonnan onnistumisvinkit ovat erittäin tärkeitä. Plussaa siitä, että resepteille annetaan korvaamisehdotuksia alussa - itselleni passaa laktoositon maito, mikä tietysti vähentää kauppakuluja. Allergikon ikuinen ongelma onkin se, että kauppaan voi syytää kauheasti rahaa. Osa Kaikettomankin ohjeista sisältää vaikka sun mitä jauhoja ja suomalaiselle tuntemattomia aineksia (alun perehdytyslista on kyllä kattava), joten ainakaan opiskelijabudjetille reseptit eivät aina ole edullisia. Toisaalta olen huomannut, että Semperin Fin Mixillä pärjää yllättävän monessa tilanteessa, mikä hitusen lohduttaa. Arkiruokaa on suht simppeli tehdä allergikkonakin, kun ostaa raaka-aineet puhtaina - kreikkalaiset lihapullat, nugetit ja pinaattiletut menevät ruokaosiosta kokeiluun - mutta jos joutuu pohtimaan allergioiden lisäksi ruokabudjettia, on hyvä miettiä, mitä korvaa milläkin ja mitä kaappiin on mahdollista ostaa. 

Erityiset kehut Kaikettomassa ansaitsee herkkuosio (siis makeat leivonnaiset)! En pääse ajattelemasta kakkukestejä, jotka on laitettava nyt pystyyn: viimein pääsen - joskin itse järjestämilleni - kutsuille, joissa saan maistaa jokaista leivonnaista. Mutakakku, täytekakku (viimein, vuosien jälkeen taas!!!) ja vaahtokarkkikakku menevät varmasti heti kokeiluun. Mokkapaloja olen tehnyt jo useasti, ja ne maistuvat huipulta. Gluteenittomuutta ei huomaa, joten kannattaa kokeilla.

Pähkinäallergiset tämän tietävätkin, mutta pähkinättömän suklaan metsästäminen ei ole helppo tehtävä. Monesta oudommasta tuotteesta Kaiketonta antaa esimerkkinimiä, mutta suklaiden osalta en ensisilmäyksellä sellaista huomannut. Koska itse en ota riskiä mahdollisten jämien kanssa, olen toistaiseksi turvautunut lähinnä Dammenbergin ihaniin suklaisiin (samalta firmalta löytyy muuten helposti gluteenittomia, maidottomia ja soijattomiakin. 

Tuskin maltan odottaa, että pääsen leipomaan ja maistelemaan uusia juttuja. Allergikolle ja vatsavaivaiselle tällaiset keittokirjat tuovat iloa ja lisäävät uskoa siihen, ettei aina tarvitse tyytyä tavisruokaan ja mauttomiin herkkuihin (tai herkuttomuuteen). Olen iloinen siitä, että tämä kirja on nyt osa omaa hyllyäni. Erinomaiset fiilikset heti viikon alkuun!

Kommentit

 1. Mahtavaa kuulla, että sinulle on kirjasta iloa ja apua arjessa ja juhlassa :) Terveisin Antti "Annukan mies" Moilanen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaankin on! Tämä tuli tarpeeseen - allergikkojen keittokirjoja ei ilmesty turhan tiheään.

   Poista
 2. Mahtavaa, että tällaisia ilmestyy! Mulla rajoitteet liittyy lähinnä keliakian takia gluteeniin, mutta on jotain mitä kuitenkin haluan välttää esim. soija. Oireet on tuttuja joten on usein joutunut pyörittelemään mikähän ruoka-aine aiheuttaa :D Kiva että löysit uusia reseptejä!
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, allergiat ja ruokarajoitteet vaikeuttavat arkea kyllä, joten on ihana saada välillä valmiita ohjeita, jotta voi keskittyä nauttimiseen. :)

   Poista

Lähetä kommentti