sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

Marko Raassina: Kullervo

Marko Raassina: Kullervo
Arktinen Banaani 2016
71 s.
Pisteitä: 4/5
Kullervo-sarjakuvateoksessaan Marko Raassina tarttuu jälleen kalevalaisiin teemoihin ja kuvittaa uudestaan Kullervon kertomuksen. Tämän klassisen, eepoksestamme tunnetun tarinan ydin on siinä, ettei riitaisaan sukuun syntynyt Kullervo tunnu koskaan löytämään rauhaa. Rengiksi joutuminen, isän antaman puukon katkaiseminen ja siskonryöstö muhevoittavat Kullervon traagista elämää. 

Raassinan mustavalkoien piirrostyyli on hauska, ja hahmot karikatyyrimäisyydessään huvittavia. Kullervon uudelleenkirjoituksessa ja -kuvituksessa yhdistyvät vanhat perinteet ja ripaus moderniakin. Repliikit ovat yleiskielisiä mutta Raassina lainaa ahkerasti alkuperäisteoksen sanastoa. Kalevalamittaiset manaukset korostavat humoristista näkökulmaa.

Kalevalan sankarit ja antisankarit näyttäytyvät Raassinan teoksissa koomisina, surkuhupaisina hahmoina. Eniten teoksesta saa irti, kun tuntee intertekstuaaliset viittaukset ja löytää kohdat, joissa Raassinan versio eroaa alkuperäisestä. Suht humoristisesta otteestaan huolimatta Raassina vaikuttaa kunnioittavan alkuteosta. Kalevala-sarjakuvateoksen tapaan myös tätä olisi kiinnostava käsitellä rinnakkain alkuperäisteoksen kanssa.

Toisaalla: Kirjojen keskellä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti