Siirry pääsisältöön

Kun romaanin loppu lässähtää - Jenny Colganin Uusia lukuja ja onnellisia loppuja

Kirja alkaa ihanasti: hauska, sympaattinen esipuhe, joka houkuttelee lukemaan, lämpimän realistista kirjastokuvausta sekä päähenkilö, joka rakastaa lukemista ja saa olla ylpeästi kirjaihminen.

Kirja päättyy ikävästi: mieskuva on ällöttävän toksinen (mitä miehekästä on siinä, että pärjää ilman takkia kylmilläkin säillä), rakastetun huonot piirteet annetaan anteeksi (ikävä elämäntilannehan on syy olla epäkohtelias, tyly ja kamala) ja päähenkilö pääsee lopultakin viettämään oikeaa elämää (kirjojen lukeminenhan on vain tyhmää haihattelua eikä kunnollista, aktiivista elämää).

Jenny Colganin Uusia lukuja ja onnellisia loppuja oli minulle pettymys. Se, mikä alkoi sujuvana viihderomaanina, päättyi jonnekin kliseeoppaan ja Fifty Shadesin välille. Kun loppuratkaisu - eli kenen kanssa päädytään yhteen - viimein on käsillä, rakastetun huonot puolet annetaan anteeksi, koska nainen tekisi mitä vain miehen eteen (paitsi ei sentään jättäisi lukemista, kiitos siitä!). Seksin ja halun kuvaaminen on kamalaa: mies vain tulee, ajaa naisen maaseudulle, ottaa tämän puuta vasten rajusti ja ilman esileikkiä. Mitä ihmettä oikeasti?

Kirjassa on tietenkin seksistisiö miehiä, joille päähenkilö vähän pistää vastaan mutta joiden käytös kuitenkin hyväksytään naurahdellen. Ontuvaa on sekin, että Nina toilailee pakettiautonsa kanssa jatkuvasti - eikö oikeasti olisi voinut kirjoittaa naista, joka osaa käsitellä autoa (ja talouttaan)? Eräs ex-nainen kuvataan klassiseen tapaan myrkyllisenä, kostonhaluisena ämmänä, vaikkei se juonenkuljetuksen kannalta ollut millään lailla väistämätöntä. Keskiluokkaiset henkilöt pääsevät myös pelastamaan kurjuudessa elävän perheen ja gaslightaamaan näitä siitä, miten varmasti sossu huolehtii kaikista, vaikka ilmiselvää on, että ei ole huolehtinut. 

Uusia lukuja ja onnellisia loppuja on saanut paljon kehuja. Alun perusteella sen ymmärrän, mutta lopussa romaani lässähtää pahemman kerran. Kovin suuria odotuksia teokselle ei kannata laittaa, mutta kirjarakkautta onnistutaan sentään kuvaamaan jokseenkin uskottavasti.

Jenny Colgan: Uusia lukuja ja onnellisia loppuja
Gummerus 2020 (2016)
Äänikirjan lukenut Anniina Piiparinen
Pisteitä: 2/5

Kommentit