perjantai 4. marraskuuta 2016

30 x 30 ja mietteet Finlandia-ehdokkaista

Kuten blogistani on voinut viime kuukausien aikana huomata, olen kiinnostunut feminismistä. Olen suorastaan ihmetellyt, miten en opinnoissani osannut arvostaa feminististen kirjallisuusteorioiden käsittelemistä, kun nyt sellaisesta tietoisuudesta olisi hyötyä omille lukuprosesseille. Olen päätynyt tutustumaan feministisiin teoksiin ja aloittanut kansantajuisista perehdyttämisoppaista. Esimerkiksi Rosa Meriläinen on tullut kirjoittajana tutuksi. Feminismi on näkynyt postauksissanikin: olen analysoinut nais- ja tyttökuvia ja pohtinut mediakeskustelua sukupuolisuudesta.

Tänään innostuin paikallisen yliopiston kirjastoon. Sieltä etsin sukupuolentutkimushyllyn ja toin mukanani muun muassa sellaisia teoksia kuin Entäs tytöt ja Käsikirja sukupuoleen. Viikonlopuksi on siis luvassa lukemista. Sitä paitsi odotan innolla pääseväni parin viikon päästä erääseen konserttiin, jota olen odottanut - ajattelin hemmotella itseäni edeltävän päivän, pitää ehkä jonkinnäköistä lukumaratonia ja tehdä hyvää ruokaa. Paljon kivoja suunnitelmia on siis mielessä. 

Marraskuun lukuhaaste etenee niin, että päätin eilen tarttua Colm Toibinin Nora Websteriin. Kansiliepeissä kehutaan kirjailijan kykyä kuvata ihmishahmoja, ja tästä olen samaa mieltä. Teos kiehtoo minua suuresti. Olen lukenut tänään jo "vaaditut" 30 sivua. Lisäksi aloittelin yhtä lainaamistani feminismikirjoista. 

Hyviä uutisia kuuluu muualtakin kirjamaailmasta. Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat julkistettiin tänään. Minä hämmennyin. Olen lukenut ehdokkaista vain Lopotin ja Eurooppalaiset unet, joista kumpikaan ei vakuuttanut minua täysin. Kehuttuja teokset toki ovat, eivät vain omaan lukumakuuni. Muut ehdokasnimet ovat tuttuja blogimaailmasta, mutta muuten nekään eivät ole minua inspiroineet. Korhosen teoksen varasin kuitenkin kirjastosta.

Mitä ajatuksia Finlandia-ehdokkaat teissä herättivät? Ovatko suosikkinne ehdolla? 

4 kommenttia:

 1. Minä olen lukenut ehdokkaista vain Lopotin, mutta itse pidin siitä kovasti. Se on minusta hyvä, varma ja vahva teos. Onhan se aika "perinteinen", tietyllä tavalla turvallinenkin, mutta samaan aikaan kuitenkin tosi kova kirja. En siis itse ihmettele yhtään, että pääsi ehdolle. Sen sijaan harmittaa, että Jalosen Kirkkaus tai Rytisalon Lempi eivät päässeet. Ehdokkaista lainassa on tällä hetkellä Eurooppalaiset unet ja Viikilän kirja, joten ne yritän ehtiä lukea ennen eräpäivää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, moni on kehunut Lopottia ja se vetoaa suomalaisiin hyvin monella tavalla, joten ihan ymmärrettävää ja varmasti ansaittuakin, etttä se on listalla. Mutta niinpä, Lempin ja Kirkkauden puuttuminen harmittaa minuakin! Ehkäpä kirjailijat ansaitsevat palkintonsa jotakin muuta kautta myöhemmin :)

   Poista
 2. En just nyt jaksa F-palkinnosta, kun olen höyrynnyt siitä koko päivän, mutta feminismistä jaksan.:D Kirjablogien määrään nähden on suorastaan yllättävää, miten vähän feminismi tulee blogeissa esiin (joko feministinä kirjoina tai lukutapana). Sun blogi on tässä asiassa piristävä kokemus.

  Liityin tänään niin & näin -tilaajaksi ja siihen sai valita kaupan päälle kirjan, niin valitsin Vera Tripodin Sukupuolen filosofian. Saas nähdä, minkälainen se on. Toivottavasti ei niin filosofinen, että vaatisi koko filosofian historian tuntemusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. F kuin F :D Nyt kun sanot, niin tosiaan, feminismi tulee tosiaan harvemmin esille kirjablogeissa. Kiva kuulla, että olen onnistunut sitä itse esille - se on tuntunut hyvältä ja luontevalta tavalta tulkita mediaa ja kirjoja, ja siitä on kiva postailla välillä erikseenkin, kun haluaa tuoda jotakin muuta omaan ajatusmaailmaan (ja kasvuprosessiin) liittyvää blogiin.

   Minäkin törmäsin tänään melkoisen määrään sukupuolen filosofiaan liittyviä teoksia ja vähän kammoksuin vielä. Olen aloitellut aika helppotajuisilla teoksilla juuri siitä syystä, että niin moni feministinen teos on tieteellistä tekstiä eivätkä silloin ihan niin helposti lähestyttäviä. Toivottavasti Sukupuolen filosofia avautuu helpommin! :)

   Poista