Siirry pääsisältöön

Hannele Richert (toim.): Mitä sä täällä teet?

Hannele Richert (toim.): Mitä sä täällä teet?
Voima/Into 2016
128 s. 
Pisteitä: 3/5
Mitä sä täällä teet? on sarjakuvateos maahanmuutosta, maahanmuuttajista ja heidän elämätarinoistaan. Se pyrkii valistamaan lukijaa maahanmuuttoon liittyvistä keskeisistä käsitteistä ja kuvaamaan sitä, millaisia tarinoita uuteen maahan tulleilla ihmisillä on. Sarjakuvat ovat pääasiassa suomalaisien taiteilijoiden piirtämiä, mutta ymmärsin niiden perustuvan oikeiden ihmisten elämään. 

Sarjakuvakokoelma esittelee monenlaisia kohtaloita. Moni hahmo muuttaa rakkauden perässä, kaipaa kotimaataan mutta asettuu sitten aloilleen. Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden tarinat ovat väkivallan sävyttämiä, sekä piirrosjäljeltään että juoneltaan raskaita ja synkeitä. 

Mikä maahanmuuttajien elämässä sitten on Mitä sä täällä teet? -teoksen mukaan vaikeaa? Ilmasto on eri, kieli vaikea, koti-ikävä vaivaa, matka ja kotimaan sodat tekevät kipeää. Mitä sä täällä teet? on kuitenkin positiivisuuteen pyrkivä teos: useat tarinat päättyvät onnellisesti. teos muistuttaakin, että maahanmuuttajat voivat kokea myös onnen ja onnistumisen tunteita uudessa kotimaassaan, eivätkä he ole pelkästään uhreja. Jäin silti ihmettelemään rasismin poissaoloa, sitä, miten toiset ihmiset eivät useinkaan helpota kotoutumista. Joissakin sarjakuvissa asia mainitaan, mutta tarpeeksi rasismia ei mielestäni käsitellä. Teosten keskiössä ovat matkat muualta pohjoiseen, mutta se, miten maahanmuuttajia kohdellaan viraston ulkopuolella, jää vielä hämärän peittoon. Kaipasin kritiikkiä enemmän. 

Eniten jäin teoksessa miettimään sitä, miksi sarjakuvat ovat enimmäkseen suomalaisten sarjakuvataitelijoiden piirtämiä. Mitä he voivat sanoa toisten kokemuksesta? Minua vaivasi myös monen sarjakuvan raskaus: tekstit ja kerronta veivät ison osan kustakin ruudusta, kun taas piirrokset pysäyttivät yksittäisiä hetkiä. Maahanmuuttajien tarinoista muodostui toimintajaksoja. Ne kuvaavat toki sitä, miten kaikki vain tapahtuu ilman, että itse voi paljoakaan vaikuttaa, mutta toisaalta myös etäännyttävät lukijan. 

Valkkasin tämän tietokirjamaisen sarjakuvateoksen kirjaston hyllystyä erityisesti siksi, että se tuntui sopivan mainiosti pariinkin meneillään olevaan lukuhaasteeseen. Muuttoliikkeessä-haasteeseen Mitä sä täällä teet? sopii, koska kyse on maahanmuuttokertomuksista. Suomi(ko) 100 -haasteeseen listaan teoksen siksi, että se tuo esiin Suomeen ja Pohjoismaihin muuttaneiden maahanmuuttajien äänet. 

Muualla: Mari A:n kirjablogi, Venlan maailma ja Bibliofiilin päiväunia

Kommentit

  1. Hyviä pointteja nostat esiin, en ole itse tätä lukenut - mutta toivoisi että vaikka on positiivisuuteen pyrkivä teos, niin asioita käsiteltäisiin realistisesti. Kuitenkin rasismi varmasti on iso osa maahanmuuttajien elämää. /Tiia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä sitten, onko ollut tietoinen valinta, ettei rasismia ole nostettu teoksen pääteemaksi. Kenties opuksella halutaan kertoa eritoten siitä, millaisista taustoista maahanmuuttajat voivat tulla. Nykymaailmassa kuitenkin tuntuu, että lukijoiden olisi hyvä pohdiskella myös sitä, millaiseksi näiden eri taustoista tulevien ihmisten elämä muuttuu, kun uuteen maahan on jo saavuttu.

      Poista

Lähetä kommentti