Siirry pääsisältöön

Intersektionaalista feminismiä säeromaanien ystäville: Jacqueline Woodsonin Brown Girl Dreaming

It´s hard to understand how one leads to the other,
how stories could ever
make us criminals. 

It´s hard to understand
the way my brain works - so different
from everybody around me.
How each new story
I´m told becomes a thing
that happens,
in some other way
to me...!

Jos etsii rodullistettujen amerikkalaisten kirjoittamaa kirjallisuutta, jossain vaiheessa törmää väistämättä Jacqueline Woodsoniin. Hän on kirjoittanut urallaan useita kymmeniä lasten-, nuorten- ja aikuisten teoksia. Brown Girl Dreaming on autofiktiivinen YA-säeromaani, jossa Woodson kertoo, millaista oli kasvaa mustana tyttönä 60-luvun Amerikassa.

Brown Girl Dreaming tuo esiin monia yhteiskunnallisia seikkoja, jotka vaikuttivat 60-luvulla rodullistettujen perheiden elämään ja joista moni on edelleen todellisuutta. Jacqueline kasvaa ensin Ohiossa, sitten etelämmässä, kun vanhemmat eroavat. Elämä on vaatimatonta ja köyhää, yhteiskunta hyvin rasistinen: usein Jacqueline on koulunsa ainoa rodullistettu. Sekä isoäiti että äiti tekevät rajusti töitä taatakseen lapsilleen paremman elämän.

Brown Girl Dreaming on kertomus rodullistettujen historiasta Amerikassa, mutta yhtä lailla, ehkä enemmänkin, se on kertomus sanojen löytämisestä. Varttuessaan Jacqueline huomaa, että siinä missä veli on hyvä kemiassa ja laulamisessa, sisko lukemisessa, hänen omat vahvuutensa löytyvät tarinankerronnasta. Lukeville ja kirjoittaville rodullistetuille lapsille ja nuorille Woodsonin teos tarjoaakin varmasti vahvasti sellaista samastumispintaa, jota kirjallisuudessa on kovin vähän julkaistu. Myös muut lukevat ja kirjoittavat löytävät sivuilta itsensä.

Kansiliepeessä Woodsonin romaania ja sen kieltä kehutaan saavutettavaksi (accessible), ja sitä se onkin: Woodsonin englanti on helppolukuista mutta samalla hyvin kertovaa ja kasvavan tytön ajatuksia välittävää. Jos abstraktimmat runot tuntuvat "liian vaikeilta" (ajatus, josta soisi pääsevän eroon), kerronnallisemmat säeromaanit ovat hyvä tapa aloittaa poetiikkaan tutustuminen. Jos Sarah Crossanit ja Kirsti Kuroset on jo luettu, Brown Girl Dreaming sopii lukemistoon hyvin: sen feminismi on intersektionaalista ja sanoittaa rasismia kokevan lapsen kokemuksia tärkeillä tavoilla.

Helmet-haaste: 27 - runomuotoinen kertomus, runoelma tai säeromaani

Jacqueline Woodson: Brown Girl Dreaming
Nancy Paulsen Books 2014
328 s.
Pisteitä: 4/5

Kommentit