torstai 15. kesäkuuta 2017

Feministin lukumaraton

Viikonloppuna kirjablogimaailmassa vietetään kesän ensimmäistä yhteistä lukumaratonia. Ilmoittauduin mukaan jo hyvä aika sitten, ja vaikka ehdin jo yhden oman maratonpäivän pitää, olen suunnitellut tätäkin tempausta innolla. 

Olen vähitellen toipunut gradunpalautuskiireistäni. Nyt minulla on aikaa lukea ja toisaalta keskittyä asioihin, jotka minua kiinnostavat. Niinpä olen palannut taas aktiivisemmin feminismin pariin: sain muun muassa luettua loppuun Bad feministin (joka on ollut kesken lähes vuoden) ja Everyday Sexismin (josta tulee postaus lähipäivinä). Alkusysäyksen uudelle feministiselle otteelleni antoi muun tv-pätkä, jossa SVT:n toimittaja haastatteli Ruotsin entistä tasa-arvoministeriä. Tältä rodullistetulta naiselta kysyttiin, miksi hän oli leikannut hiuksensa hyvin lyhyeksi juuri ennen uuden hallituksen valokuvaa. Mietinpä vain, onko yhdeltäkään miesministeriltä koskaan kysytty, minkä takia hän on päättänyt vaihtaa hiustyyliä.

Toimittajan kysymyksistä tuohtuneina saatoin loppuun nuo mainitsemani feministiset teokset, minkä jälkeen olen viihtynyt enimmäkseen kirjastojen sukupuolentutkimushyllyillä. Päätinkin, että viikonlopun lukumaratonistani tulee feministinen: olen valinnut luettavakseni naiskirjailijoita, naisista ja tytöistä kertovia kirjoja sekä joitakin feministisiä tietoteoksia. Kaikkea en taaskaan ehdi kahlata, mutta toivoakseni tulen esittelemään feministisiä lukukokemuksiani blogissani pitkin kesää. Yksi projektini osanen on pohdiskella, millaisia kansikuvia feministiset teokset ovat saaneet. 

Viikonlopulle on paljon suunnitelmia, joten päätin aloittaa maratonini jo perjantai-iltapäivästä. Olen huomannut, että iltapäivä on muutenkin paras aika aloittaa: silloi ehtii lukea ensimmäisenä päivänä hyvin mutta myös nukkua yöllä. Seuraavanakin päivänä ehtii vielä vaikka mitä, kun yöunet vähän ovat virkistäneet. 

Oletteko te osallistumassa yhteiseen maratoniin? Mitä teoksia olette aikeissa lukea?

8 kommenttia:

 1. Maratonisi kuulostaa hyvältä. Lähdin myös mukaan, tosin tällä kertaa vain kevyen rennosti. Olen niin onnellinen, että tämä yhteismaraton tuli juuri nyt kun luettavien pino huojuu uhkaavissa korkeuksissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turhapa maratonailua on turhan vakavasti ottaa vaan keskittyä siihen, että viihtyy lukiessaan. Vaikka eittämättä maratonit ovat hyvä keino päästä eroon keskeneräisistä kirjoista.

   Poista
 2. Kuulostaa mielenkiintoiselta! Mukavaa lukumaratonia! Osallistun lukemalla tällä hetkellä kesken olevia kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Odotan jo pääseväni käsiksi kirjoihini 😄 Hauskaa maratonia sinullekin - toisinaan on mukava urakoida keskeneräisiä lopöuun. 😊

   Poista
 3. Onnea maratonille. Hyvät on sulla ainakin eväät.

  En pysty osallistumaan, sillä koko viikonloppu on täyteen buukattu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiinnostavia teoksia on luettavaksi varmaan kesän loppuun asti! Feminismi tarjoaa näihin teoksiin hyvän näkökulman ja vie lukemista tiettyyn suuntaan. Mukava pähkäillä sukupuolikuvia.

   Poista
 4. Iloa ja vauhtia loppumetreille, -sivuille ja -minuuteille! Feministinen lukumaraton on hieno valinta. Toivottavasti minäkin ennätän kertaalleen lukea maratonin tänä kesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos! Feminisminäkökulma oli tosiaan ihan toimiva osa maratonia. Sain samalla luettua mielessä olleita kirjoja. Toivottavasti pystyt järjestämään itsellesi maratonajan kesälle :)

   Poista