Siirry pääsisältöön

Rebecca Solnit: Men explain things to me (Feministin kesä 3)

Kuuluksi nousseessa feministisessä esseekokoelmassaan Men explain things to me Rebecca Solnit käsittelee sukupuoliin liittyvä epätasa-arvoisia käytänteitä. Kokoelman esseet nostavat esiin esimerkiksi miesselittämisen, seksuaaliset väkivallanteot, rotujen kohtaamisen ja avioliiton. 

Odotin Solnitkin kokoelmalta enemmän kuin sain. Osaltaan tyytymättömyyttäni selittää se, että en pystynyt samastumaan Solnitin esimerkkeihin, jotka kumpuavat amerikkalaisesta kulttuurista ja mediasta. Esseiden lukeminen vaatii tiettyä osaamista ja intertekstuaalisuuden ymmärtämistä: on tunnettava esimerkiksi ne uutisaiheet, joihin Solnit viittaa. 

Solnitin oma ääni kuuluu tekstissä vahvana, ja hän vaikuttaa feministiltä, joka ei pelkää sanoa sanottavaansa. Esseessä The longest war Solnit esimerkiksi muistuttaa, ettei väkivallan sukupuolittuneisuudesta, siis siitä, että useimmiten väkivaltaa tuottavat nimenomaan miehet, oteta esiin tarpeeksi usein. Mediassa tai arjessa ei uskalleta puhua siitä, että useimmat - eivät kaikki - väkivallanteot, useimmat perhesurmat, ovat miesten tekemiä. Solnitkin kokoelmassa naisten ääni nouseekin miesten äänen yli, ja Solnitin lähtökohtana ovat nimenomaan naisten kokemukset. 

Nimiesseessä mainittu ilmiö, mansplaining eli miesselittäminen, on toki ilmiönä tuttu: usein miehet alkavat neuvoa (varsinkin nuorempia) naisia, eivät hyväksy naisen asiantuntijuutta ja kuvittelevat voivansa ymmärtää naisen kokemusmaailmaa. 

Sukupuolien vastakkainasettelussa on aina jotakin ongelmallista. On totta kai myönnettävä, miten paljon väkivaltaa naisiin kohdistuu ja miten usein tekijät ovat miehiä; toisaalta feministisen syytöksen kohdentaminen miehiin ei tunnu sekään aina reilulta. Harmillista kyllä, en innostunut teoksesta yhtä paljon kuin olin toivonut.

Toisaalla: Reader, why did I marry him?

Rebecca Solnit: Men Explain Thing to Me
Haymarket Book 2014
159 s.
Pisteitä: 3/5

Kommentit