tiistai 20. kesäkuuta 2017

Storytel & kesänovelli: Aino Trosell - Evigt unga

Storytel

Opiskelijaelämä vaihtui kuun alussa työttömän elämään, ja nyt, kun aikaa on, olen lukenut aivan hurjan määrän kirjoja (15 jo nyt, vaikka ollaan vasta vähän yli puolenkuun). Lukumaratonin jälkeen huomasin, että silmäni kaipaavat muutakin kuin tarkkaa lukemista, ja aloin pohtia, mistä löytää kiinnostavaa kuunneltavaa. 

Storytel-palvelu tuli mieleeni, ja eipä aikaakaan, kun innostuin ilmaisesta kokeilujaksosta (kaksi viikkoa). Ruotsinkielisiä äänikirjoja palvelu on tulvillaan, ja sain iloisesti huomata, että tarjolla on myös novelleja, siis lyhyempää kuunneltavaa. E-kirjojakin on. Suomeksi ja englanniksikin luettavaa löytyy suhteellisen paljon. 

Olen skeptinen sen suhteen, että palvelu on työttömälle jokseenkin kallis (17 euroa kuussa). Toisaalta olen innoissani siitä, että voin kuunnella laadukkaitakin romaaneja (suomenkielisten äänikirjojen valikoimaa olen aina pitänyt harmillisen rajallisena) ja kehittää samalla ruotsin taitoani. Sovellus on helppokäyttöinen, ja ainakin omalla kohdallani niin kirjahyllyt kuin kirjanmerkit ovat toimineet hyvin. Eniten hymyilen kuitenkin ruotsinkieliselle materiaalille, johon nyt pääsen käsiksi. 

Kesänovelli

Evigt unga on kertomus Ethelistä, eläkeikäisestä rouvasta, joka on ollut naimisissa vuosikymmenet miehensä kanssa. Törmäys puistossa järisyttää Ethelin elämää: hän tapaa Carl-Göranin. Vanhusten välinen suhde alkaa kehittyä, kun Carl-Göran kyselee, pääsikö Ethel turvallisesti kotiinsa. Ethelissä läikehtii hymy, eikä hän iloltaan malta nukkua. Jotakin suurta on tapahtumassa.

Ihastuin tässä rakkausnovellissa siihen, että sen päähenkilöksi on nostettu nimenomaan vanhempi nainen. Ikääntyvää naista tapaa harvemmin kaunokirjallisuudessa tai mediassa ylipäätään, ja vielä vähemmän puhutaan ikääntyvän naisen seksuaalisuudesta. Evigt unga muistuttaakin, että kypsässäkin iässä voi kokea rakkauden ja nuortua siitä huumasta, jonka toisen ihanat kädet ja pehmeät huulet aiheuttavat. 

Novellin ristiriita syntyy siitä, että molemmat keskushenkilöt ovat tahoillaan naimisissa. Carl-Göran ei epäile ottaa riskiä, mutta Ethlel on vaikeuksissa: hän tunnistaa roolinsa ja velvollisuutensa äitinä, isoäitinä ja puolisona. Evigt unga on kuitenkin kasvukertomus, jossa Ethelille annetaan se arvo, joka naiselle itsenäisenä, itsellisenä toimijana kuuluu. 

Trosellin novelli on kevyt rakkauskertomus, eikä se käsittele Ethelin sisäsiä ristiriitoja kovinkaan syvällisesti. Ethel pelkää perheenjäsentensä reaktioita, mutta lopulta kaikki suhtautuvat tapahtumaan myönteisesti. En tiedä, miten helposti yllättävä ero tosielämässä nieltäisiin. Tarinan ratkaisu on ilmiselvä, mutta toisaalta se varmaan on tämän tarinan tarkoitus: Evigt unga valaa uskoa siihen, että riskit ovat ottamisen arvoisia.

Trosellin novelli on sympaattinen rakkaustarina, joka oli sopivaa kuunteluseuraa metsäretkelle ja neulomisen oheen. Novellin teema, vanhemman naisen oikeus tehdä omia valintoja, jäi myös kiinnostamaan. Hyviä vanhuudesta kertovia teoksia löytyy harvoin, Ehtoolehdot olen jo lukenut. Tuleeko teille mieleen sellaisia kaunokirjallisia teoksia, joissa käsiteltäisiin vanhuutta ja vanhenemista? Kaipaan lukusuosituksia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti