Siirry pääsisältöön

Timo K. Mukka: Tabu

Timo K. Mukka: Tabu
Gummerus 2014 (1965)
180 s.
Pisteitä: 4/5
Pienoisromaanissaan Tabu Timo K. Mukka, suomalainen klassikkokirjailija, ottaa itselleen tyypilliseen tapaan esiin aiheen, joka kuohuttaa ja kohauttaa. Romaanin keskushenkilönä on nuori Milka, joka elää pienessä pirtissä yhdessä äitinsä kanssa. Isää ei ole tytön elämässä näkynyt, mutta jonkinlaista roolimallia tarjoaa renkimies Ojanen, Kristus Perkeleeksi kutsuttu, yhteisössä syrjitty mies.

Romaanin jännitteet syntyvät, kun Milka rakastuu renkiin. Mukan kerronnassa on havaittavissa viitteitä psykoanalyyttiseen ajatusmaailmaan, sillä Milkan rakastuminen rinnastuu isäsuhteen puuttumiseen. Ojanen ei aikuisen vastuuta kanna vaan käyttää ihastunutta tyttöä hyväkseen. Samaan aikaan hän liehittelee myös Milkan äitiä. 

Kertomuksen tabutematiikka liittyy kiellettyyn rakkaussuhteeseen sekä sen aiheuttamaan teiniaikaiseen raskauteen. Kolme keskushenkilöä elävät varsin eristäytynyttä elämää: heillä kullakin on syynsä vältellä kyläyhteisöä. Mukka rakentaa sanomaansa taitavasti, symboliikka on kiinnostavaa ja kieli sujuvan vähäeleistä. Tarinallisesti Tabussa on paljon inhottavaa, mikä lienee ollut Mukan tarkoituskin. Kerronnanlahjat ovat kiistämättömät, ja nautin tarinan lukemisesta.

Erityishuomiona on mainittava, että Tabun kansikuva on kaikessa symboliikassaan varsin puhutteleva. Ympyränpuolikkaat symboloivat Milkan kasvavaa vatsaa: tabutematiikka otetaan esille jo kannessa. Näitä puolikkaita ympäröi kolme kättä, joista yksi koskee yläpuolelta varsin hellästi, toinen ottaa alapuolelta vastaan ja kolmas piilottaa pientä hopearahaa, Kristus Perkeleeltä saatua arvoesinettä. Äidin hellä käsi, Kristus Perkeleen tumma, iso käsi ja Milkan oma, miehen käden lähelle asettuva käsi muodostavat suhteiden verkoston. 

Teoksen lopussa on pienoisromaanista erillinen novelli, Sankarihymni. Se kertoo Thörstenistä, joka on tehnyt suuren uroteon. Nuorta poikaa juhlitaan kylässä sankarina, ja naiset lankeavat häneen, mutta naisen ja seksuaalisuuden kohtaamisessa Thörsten ei pääse ylvästelemään. Eroottisesti latautuneessa novellissa seksuaalisuus näyttäytyy ylitsepääsemättömänä, vaikeana hetkenä, joka ei kulje sopusoinnussa muun rohkeuden kanssa. Novelli päättyy dramaattisesti, kun Thörsten kerta toisensa jälkeen epäonnistuu osoittamaan seksuaalisen kyvykkyytensä. Novelli on Mukan kerronnalle tyypillistä, nasevasanaista, valtavirtaa vastustavaa. Seksistä puhutaan kierrellen mutta kuitenkin suoraan - ei ihme, jos Mukka on aikanaan kohua herättänyt. Vaikka tarina näyttäytyykin aluksi vain eroottisena kertomuksena, syntyy sankariuden ja epäonnistumisen välisestä jännitteestä kiinnostava teema.

Kommentit