Siirry pääsisältöön

Ida Salminen & Riikka Salminen: Tarinoita suomalaisista tytöistä, jotka muuttivat maailmaa

Ida Salminen & Riikka Salminen: Tarinoista
suomalaisista tytöistä jotka muuttivat maailmaa
S&S 2018
278 s.
Pisteitä: 4/5
Ida ja Riikka Salmisen Tarinoita suomalaisista tytöistä, jotka muuttivat maailmaa jatkaa menestyvistä tytöistä kertovien kirjojen sarjaa. 70 itsenäistä naista - ja Bad Girls -tyyppisissä teoksissa ideana on, että ne nostavat esiin niitä historiamme naisia, jotka ovat menestyneet ja rikkoneet sukupuolirajoja. Kuten aiemmissa postauksissani olen nostanut esiin, konsepti ei ole ongelmaton, sillä useimmat teokset esittelevät suurimmaksi osaksi valkoisia, sukupuolinormatiivisia ihmisiä. 

Myös Salmisten teoksessa valkoisuus korostuu. Ruskeita tyttöjä esitellään vain muutama - esimerkiksi Koko Hubara ja Nasima Razmyar. Joukkoon mahtuu myös yksi saamelainen, mutta esimerkiksi romaninaisesta en ole vieläkään lukenut. Myöskään vammaisia naisia ei teoksessa esitellä. 

Toisaalta Salmisten teos onnistuu sellaisissa asioissa, missä sen isosiskoteokset eivät aina ole onnistuneet. Ensinnäkin teos esittelee naisia todella monilta eri aloilta eikä esimerkiksi pelkästään taiteen ja kulttuurin aloilta. Enpä tiennyt, että maastamme on kotoisin menestynyt avaruussään tutkija, Minna Palmroth, tai että aurinkoenergiaakin on tutkittu (Hele Savin). Myös merentutkija Eugenie Lisitzin oli minulle uusi nimi. 

Salmisten teoksen ominaisemmaksi piirteeksi nousee se, että kunkin naisoletetun tarina on kerrottu satumuodossa. Niinpä jokainen kertomus alkaa klassisella olipa kerran -fraasilla ja lähtee liikkeelle henkilön lapsuusvaiheista. Suoran kerronnan seassa käytetään dialogia, mikä elävöittää tekstiä. Tarinat ovat myös hieman pidempiä kuin sisarteostensa lyhyet esittelytekstit, minkä vuoksi lukija perehtyy paremmin teoksessa esiteltyihin henkilöihin. Kaiken kaikkiaan kerrontamuodon valinta on onnistunut: satu on luonnollinen tapa opettaa lapsille asioita. Tarinat ovat hyvin kirjoitettuja, ja hauskaa on, että muutamista kuuluisista miehistä mainitaan vain lyhyesti etunimi niin, etten itsekään aina heti hoksannut, kenestä on kyse. Naiset siis pääsevät näissä kertomuksissa ääneen. 

Minua ilahduttaa Salmisten teoksessa myös se, että sisällysluettelossa esitellään jokaisen naisen ammatti tai ala, ja teoksen lopussa on sekä historiallinen aikajana että sanasto, jossa selitetään vaikeimpia käsitteitä. Sanaselitykset eivät aina ole kovin onnistuneita - usein niissä on jokin toinen hankala käsite - mutta antavat kuitenkin apua termien tutkimiseen. Riikka Salmisen kuvitukset ovat kauniita ja onnistuneita. Pidin niissä siitä, että jokaisesta esitellystä henkilöstä on tehty sekä lapsuudenaikainen että aikuista henkilöä esittävä kuva. 

Kommentit