Siirry pääsisältöön

Joel Willans: 101 very Finnish problems

Joel Willans tunnetaan Very Finnish Problems -sivuston ylläpitäjänä: hän kertoo brittiläisenä maahanmuuttajana siitä, millaisiin kulttuurieroihin hän on Suomessa törmännyt ja millaisena maana hän Suomea pitää. Jutut on höystetty vahvalla huumorilla - Willansin tekstit pilkahtelevat kiusoittelevuutta. Näin on myös 101 Very Finnish Problems -kirjassa, joka laajentaa Willansin Suomi-aiheisia juttuja. 

Willans käsittelee teoksessaan monia eri aiheita. Osa on klassisia Suomi-aiheita: esimerkiksi sauna, josta Willans puhuu vähän turhankin monessa luvussa. Toisaalta osa teksteistä osuu niin oikeaan, että on pakko vain nauraa: bussissa toisen viereen istuminen on kamalaa, vappusää on kalsa ja räntäinen ja niin edelleen. Ei mitään uutta auringon alla - mutta kuitenkin toimivaa, hauskaa huumoria. Siitä olen iloinen, ettei Willans ole lähtenyt klassiselle "suomalainen juo viinaa ja tappelee" -linjalle - ne jutut on nähty. 

Joel Willans ei ole valinnut teokselleen helppoa tietä. Huumori ja kansalaisuuteen liittyvät stereotypiat ovat yhdistelmänä vaarallinen: sitä sortuu helposti kliseisiin, luo kansalaisuudesta yksioikoisen kuvan tai loukkaa jotakuta. Täysin ontumatta ei Willanskaan teoksen loppuun pääse, mutta kaiken kaikkiaan 101 Very Finnish Problems on hauska huumorikirja, joka kiteyttää joitakin tunnistettavia suomalaisia tapoja ja piirteitä. 

Jos olet tykästynyt Karoliina Korhosen Finnish Nightmares -sarjakuviin ja kaipaat jotakin vastaavaa luettavaa, Willansin kirja saa sinut varmasti hymyilemään. More Very Finnish Problems julkaistiin vastikään, joten hauskat jutut eivät heti lopu. Kannattaa myös vilkaista Willansin Facebook-sivu

Joel Willans: 101 Very Finnish Problems
Gummerus 2017
214 s.
Pisteitä: 4/5

Kommentit