Nawal El Saadawi: Nainen nollapisteessä
Kääntöpiiri 1988 (1975)
Suom. Kaija Anttonen
138 s.
Pisteitä: 4/5
|
"Se mitä puhun on totta. Ja totuus on julma ja vaarallinen."
Nämä sanat lausutaan Nawal El Saadawin romaanin Nainen nollapisteessä (1975) loppupuolella mutta ne symboloivat hyvin koko teosta. El Saadawi on kirjoittanut tämän teoksen tositapahtumien pohjalta: työskennellessään tutkijana hän sai kuulla naisesta, joka oli tuomittu murhasta, ja kiinnostui tämän tarinasta. Se, mitä romaanissa kuvataan, on monelle (naiselle) totta. Ja se totuus on monella tapaa julma ja vaarallinen ja uhkaa naisen itsenäisyyttä ja vapaata tahtoa.
Nainen nollapisteessä kertoo Firdauksen, epävakaissa oloissa kasvaneen ja sittemmin prostituoituna työskennelleen naisen, tarinan. Vanhempien menehdyttyä Firdaus päätyy asumaan setänsä luokse, mutta tämän uusi vaimo ei sulata Firdausin läsnäoloa. Niinpä nuori nainen lähetetään ensin väkivaltaiseen avioliittoon, minkä jälkeen hän pakenee kadulle. Firdaus alkaa työskennellä prostituoituna.
El Saadawi käsittelee teoksessaan naisen asemaa ja kunniaa arabiyhteiskunnassa (Egyptissä). Perinteiset, patriarkaattiset arvot uhkaavat Firdausin tulevaisuutta: nuoren naisen, 19-vuotiaan, nähdään jo ohittaneen parhaan avioitumisikänsä, ja osa läheisistä vetoaa Koraaniin, kun Firdaus kertoo väkivaltaisesta liitostaan. 60-vuotiasta aviomiestä ei pidetä ongelmana, kuten ei sitäkään, että tämä raiskaa vaimoaan jatkuvasti.
El Saadawi kritisoi teoksessaan myös niitä miehiä, jotka koettavat "pelastaa" prostituoidun. Miehet näkevät itsensä paljon parempina ihmisinä ja halveksuvat prostituoitua, jota pidetään alas vajonneena ja viimeisenkin kunniansa menettäneenä. Sama asenne tuntuu yhä leimaavan prostituutiokeskustelua, jossa seksityötä tekevää naista ei suostuta näkemään aktiivisena toimijana, joka voi kunnioittaa sekä itseään että kehoaan.
En antanut miehille mahdollisuutta näytellä tätä (pelastajan) roolia. Kukaan heistä ei ollut tullut paikalle silloin, kun olin naimisissa miehen kanssa, joka löi ja potki minua joka päivä. Kukaan heistä ei myöskään rientänyt avukseni silloin, kun sydämeni oli murtunut, koska olin usktalnut rakastua. Naisen elämä on aina kurjaa. Prostituoitu elää kuitenkin hieman muita paremmin. Sain itseni vakuuttuneeksi siitä, että olin valinnut elämäntapani omasta vapaasta tahdostani. Se, että torjuin miesten ylevät yritykset pelastaa minut ja että pidin kiinni päätöksestäni elää prostituoituna, todistivat, että valinta oli minun ja olin edes sen verran vapaa, että saatoin elää paremmin kuin muut naiset.
El Saadawin teos on varsin kantaaottava, ja sen on täytynyt olla varsin poikkeuksellinen 1970-luvun Egyptissä. Teos onkin ollut kielletty pitkään monissa maissa. El Saadawi on edityksellinen kuvatessaan sitä, miten nainen voi valita seksityön ja vapauttaa siten itsensä miesten määräysvallasta. Myös rikos, josta Firdaus saa tuomionsa, selitetään oikeutettuna tekona.
Nainen nollapisteessä on lyhyt, väkevä ja paikoin varsin raaka teos väkivallasta, kunniasta ja naisen asemasta. Jos kaipaa luettavaksi jotakin länsimaisen kirjallisuuskaanonin ulkopuolelta (esimerkiksi Joka päivä on naisten päivä -haasteeseen), kannattaa tähän teokseen tarttua.
Toisaalla blogistaniassa: Lukuisa, Eniten minua kiinnostaa tie
Tämä oli raskasta ja raastavaa luettavaa. Eikä aihe ole yhtään vanhentunut, valitettavasti.
VastaaPoistaJep, lukukokemus on kyllä aika hurja. Ja valitettavan ajankohtainen.
PoistaTämä ihan mielenkiintoinen teos. Tiedä vai onko liiankin raskas aihepiiriltään. Jotenkin ei jaksaisi nyt lähi-itää.
VastaaPoistaHyvä teos on, ja suosittelen kovasti. Mutta tälle kannattaa kyllä varata sellainen lukuhetki, että voi välillä pitää taukoa, jos tuntuu liian raskaalta.
Poista