perjantai 1. tammikuuta 2016

365 päivää - ensimmäinen blogivuoteni

Vuosi 2015: kuoharia, kirjoja, kokemuksia.


Olen aina rakastanut uusia alkuja. Elämäni tärkeimmät hetket ovat olleet niitä, jolloin olen päässyt ravistamaan vanhan harteiltani, heittäytymään uuteen, unohtamaan aikaisemman. Ensimmäinen suuri hetki oli lukiossa: pääsin pois yläkoulusta ja kiusaamisesta, opin huomaamaan, että koulussa saa olla rauhassa. Kaikki eivät katso pahalla. Lukion jälkeen tuli yliopisto, vielä parempaa: pääsin pois kotikylästäni, sain aloittaa aivan alusta. Kukaan ei tuntenut minua. Sain itse päättää ja määritellä, kuka olin. Yhtäkkiä minua alettiin kuvailla aktiiviseksi, sosiaaliseksi ja iloiseksi, vaikka en itse ollut koskaan niin ajatellut. Nyt, muutamaa vuotta myöhemmin, ajattelen, että sellainen olisin ollutkin, jos tietyt tilanteet olisivat jääneet kokematta. Uudet alut antavat mahdollisuuden puhjeta kukkaan, kukoistaa omana itsenään.

En tiedä, voinko rinnastaa blogimaailmaan liittymistä muihin identiteettimerkkipaaluihin, mutta jollakin tavalla tämäkin on osa samaa prosessia, omana itsenä olemista. Blogin aloittaminen on yksi hyvä esimerkki siitä, miten omia haaveitaan kannattaa toteuttaa. Niitä pystyy toteuttamaan. Haaveiden toteuttaminen johtaa moniin mukaviin asioihin ja kokemuksiin.

Viime vuoden tammikuusta minulle on jäänyt mieleen seuraavaa: Istuin vanhempieni luona kotikoneen ääressä, tutkin Bloggeria ja aprikoin, olisiko viimeinkin aika. Olin pohtinut blogin perustamista pidempään, mutta en ollut silti uskaltanut: miten minä nyt tuonne konkareiden joukkoon? Vuoden ensimmäinen päivä saattaa tuntua hieman mahtipontiselta päivältä aloittaa uusi harrastus - ja elämäntapa - mutta toisaalta uusi vuosi tarjoaa mahdollisuuden uuteen alkuun. Tuntui helpolta aloittaa, ja nyt tuntuu helpolta jatkaa.

Puolen vuoden kohdalla, kesäkuun loppupuolella, kirjoitin, mitä bloggaaminen oli siihen mennessä opettanut. Ajattelen samoin vieläkin: paljoa ei ole lisättävää. Tyylini on epäilemättä hioutunut ja hioutuu yhä edelleen. Toivon jättäväni turhat krumeluurit, pilkuttomat rinnastukset ja taiteellisuudet pois. Pidän yksinkertaisesta kielestä, ja haluan pyrkiä siihen omissa teksteissänikin. 

Entä sitten tämä uusi vuosi? Mitä odotan? En ole juurikaan selannut katalogeja, seurannut uutuuksien ilmestymistä, mutta toivon pysyväni kirjallisuuden kartalla yhtä paljon kuin viime vuonnakin. Haluan maratoonata ja keskittyä lukemiseen, löytää hienoja kirjoja nuorille suositeltavaksi ja kenties päihittää muutaman klassikonkin. TBR-listani hädin tuskin etenee; aion herättää sen henkiin.

Oma kiitoksensa kuuluu tietenkin teille, jotka olette lukeneet ja kommentoineet tekstejä. On tuntunut hurjan hyvältä liittyä joukkoon, jossa saa vapaasti keskustella aiheesta, joka itseä todella kiinnostaa.

12 kommenttia:

 1. Onnittelut 1-vuotiaalle blogillesi ja toivon monta blogivuotta eteenpäin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Samaa toivon minäkin. Ainakaan vielä alkuhuuma ei ole kadonnut :)

   Poista
 2. Hieno kirjoitus. Minullekin uudet alut ovat olleet tärkeitä. Jos en olisi esimerkiksi lähtenyt jo hyvin nuorena toiselle paikkakunnalle opiskelemaan, tuskin olisin koskaan tavannut poikaystävääni, jonka kanssa olemme pitäneet yhtä jo yli yhdeksän vuotta. Tai jos en olisi päättänyt opiskella lisää ja kokeilla sitten yliopiston pääsykokeita, en olisi opiskelemassa nyt sitä mitä opiskelen. On jännää ajatella, miten niin moni asia on ollut sattumasta tai kohtalosta, tai mihin haluaakaan uskoa, kiinni. Tai omia valintojahan, tekoja, ne ovat olleet, mutta silti.

  Ihanaa, että olet viihtynyt blogimaailmassa! Tänne sopivat kaikki.

  Kirjaisaa uutta vuotta 2016!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niinpä, sattumasta ja valinnoistahan monessa asiassa on kyse. Blogissakin. Täälllä blogimaailmassa viihtyy kyllä, ei voi kieltää! Hyvää uutta vuotta sinullekin!

   Poista
 3. Kappas, blogimme ovat suunnilleen samanikäiset! Itse olen miettinyt välillä, miksi näen vaivaa ja kirjoittelen blogia, mutta on ollut hirveän kiva palata omiin ajatuksiin kirjoista. Usein unohdan äkkiä lukemani ja mieleen jää vain irtonaisia tunnelmia. Bloggaaminen parantaa muistia ja auttaa jäsentämään ajatuksia. Toisaalta aina ei jaksaisi niin kauheasti jäsennellä, ja sitten hävettää syytä epämääräisiä lauseita kaikkien nähtäville. Kaipa tässäkin hiljalleen kehittyy. Tulee rohkeammaksi ja uskaltaa jättää "ehkät" ja "jotenkit" pois.

  Ihan kaikkein parasta on kyllä saada kommentteja muilta! Mukavaa luku- ja blogivuotta sinulle!

  Miten muuten olet tehnyt noita erilaisia tunnistekenttiä? Joskus kovasti yritin, mutten löytänyt ratkaisua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kirjoittaminen auttaa jäsentämään ajatuksia ja lukukokemuksia ja tosiaan on kiva, että tarpeen tullen voi palata muistelemaan tietyn kirjan herättämiä fiiliksiä. Enkä muuten usko, että tällaisessa harrastuksessa tarvitsee kauheasti miettiä, miten kirjoittaa ja jäsentelee tekstiään - pääasia on, että kirjoittaminen tuntuu itsestä hyvältä. Olen toki itsekin sortunut pohtimaan, olisiko sittenkin pitänyt kirjoittaa toinen, huolitellumpi versio...

   Ulkoasu-kohdasta voi lisätä noita tunnistekenttiä (lisää gadget), valita sieltä Tunnisteet ja sitten päättää, mitkä tunnisteet näkyvät blogissa :)

   Poista
 4. Klassikoiden päihittäminen on hyvä tavoite, minullakin on muutama mielessä...! Ja muutenkin on jotenkin niin ihanaa, kun on uusi vuosi ja tyhjä pöytä (vaikkei konkreettisesti olekaan, kaikki paikat pursuavat kirjoja) ja mieli avoinna kaikenlaiselle.

  Intoa uuteen vuoteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, intoa sinullekin! Ehdottomasti on mukavaa startata uusi kirjavuosi. Saa nähdä, mihin kaikkeen sitä törmääkään :)

   Poista
 5. Onnea yksivuotiaalle! Blogiasi on kiva lukea :)

  VastaaPoista
 6. Onnea yksivuotiaalle! Blogimaailmassa ihanaa on myös se, että aina voi löytää uusia mielenkiintoisia blogeja lukulistalleen ja lukea ja jakaa kirja-ajatuksia - lisäsinkin sut listalleni :) Hyvää kirjavuotta! T. Meri

  VastaaPoista
 7. Kiitos! Niinpä, luettavaa ja keskusteltavaa riittää! Hyvää kirjavuotta sinullekin - laitoinpa minäkin blogisi lukulistalleni :)

  VastaaPoista