sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Ensimmäisen blogivuoden luetut

Vuonna 2015 luin 104 teosta. Sataan ulotin tavoitteeni, kun se alkoi näyttää mahdollista, ja olen iloinen, että sen ylitin. Ensimmäiseen blogivuoteeni on mahtunut paljon kaikenlaista: hienoja, huonoja ja keskinkertaisia lukuelämyksiä. Parhaista hehkutin jo joulukuun loppupuolella.

Muutama sana joulukuun kirjoista ennen kuin vedän yhteen koko lukuvuoteni.

Joulukuussa luin 9 kirjaa, joista kaksi oli sarjakuvia (Brown ja Rintanen), yksi tietotekstiä (tätä suomentamista käsitellyttä esseekokoelmaa suosittelen lämpimästi, se avartaa käännöskirjojen lukemista) ja loput proosaa. Ehkä eniten nautin Sepetyksen toista maailmansotaa käsittelevästä nuortenkirjasta Harmaata valoa, enkä pettynyt Abulhawan uusimpaankaan. Tutustuin viimein Narniaan, luin pitkästä aikaa dekkarin ja nautin sekä McEwanin että Hotakaisen uutuuksista. Viimeinen lukukuukausi oli mieluisa ja ahkerakin, ottaen huomioon, että kuukauden puoleenväliin asti ahertelin äidinkielen arvosanoja. Loppukuun olen nauttinut lomasta: ihanaa!

Vuonna 2015 luin

104 kirjaa, 27 095 sivua, joista

sarjakuvia oli 4,
runokokoelmia 5,
tietoteoksia 3 (jos kirjakauppalausahdukset luetaan tähän),
päiväkirjoja 1 (Anne Frank)
ja loput 91 proosaa (joista 1 äänikirja).

Olen hieman yllättynyt siitä, miten tasaisesti olen lukenut kotimaista ja ulkomaista kirjallisuutta. Kaikista teoksista 53 oli kotimaista, 51 ulkomaista. Olen kiinnostuneempi kotimaisesta kirjallisuudesta, mutta luettuja laskiessani huomasin, että esimerkiksi syyskuussa luin vain yhden kotimaisen teoksen.

Naisten kirjoittamia teoksista oli noin 63 - saatoin mennä laskuissa sekaisin, enkä jaksa laskea uudelleen...En siis oikein tiedä, pitääkö mututuntumani paikkansa: tavallaan koen lukevani paljon naisten kirjoittamia teoksia, toisaalta tuntuu, että varsinkin kotimaisista tarttuu usein mukaan miesten kirjoittamaa (Tammista, Hotakaista, Kyröä jne.).

Voi tietysti kysyä, onko järkeä listata tai selvittää, kuinka moni kirja on miesten ja kuinka moni naisten kirjoittamaa. On kuitenkin myönnettävä, että olen melkoinen tilastoija: blogin ohella pidän kovakantista Muumi-vihkoa, johon merkkaan kaikki lukemani kirjat. Aikanaan tilastoin myös sen, kuinka monta merkintää ja sivua kirjoitin päiväkirjaa. Lopetin sen pari vuotta sitten, kun kirjoittaminen väheni huomattavasti. Ensi vuonna aloittanen uudestaan, sillä olen saanut viimein päiväkirjankin heräämään takaisin henkiin. Blogi on tuonut kirjoitusintoa muuallekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti