Siirry pääsisältöön

Talvi-iltain lukumaraton (päivittyvä postaus; 10.10)

Klassikkojen lumoissa -blogissa on kehotettu hyppäämään mukaan Talvi-iltain lukumaratonille. Koska nyt viikonloppuna on aikaa ja lukurauhaa, päätin ilmoittautua mukaa. Kirjastosta on lainassa muutamia kiinnostavia kirjoja, ja haluaisinpa saada luettua Klassikkohaasteen kirjanikin, Rouva Bovaryn, viimein loppuun.

Iltapäivällä pitää tuttuun tapaan seurata vielä ampumahiihtokisojen tapahtumat, mutta viiden aikaan pääsen starttaamaan. Odotan jo innolla! Sain kirjastosta käsiin jo tänä vuonna julkaistun romaanin, Joyce Maynardin Haavoitetun. Se on ollut tähän asti varsin kiinnostava psykologinen kuvaus ystävyydestä ja eräästä varsin alistuvasta hahmosta.

Muina luettavina kirjapinosta löytyy mm. Sanströmin Laudatur (joululahjakirja på svenska), Pirjo Hassisen Kalmari (haluan Helmet-haasteen politiikkakohtaan jotakin), Walkerin feministinen Häivähdys purppuraa, Cooperin Homer-kissan uskomaton elämä, Shakespearen Hamlet, Landerin Käsky sekä Minna Canthin elämäkerta. Kirjastopinoni ei tuossa tietenkään kokonaan ole, ja toivon edistäväni myös muutamaa keskeneräistä feminististä teostakin (hiphurraa, olen iloinnut feministisen haasteen suosiosta: kiva, että moni on lähtenyt mukaan ^^).

16.30 Puoli viideltä pääsen starttaamaan. Otan käsittelyyn tuon Haavoitetun, jota alan lukea sivulta 226 alkaen. Sitten jatkan tunnelman mukaan joko klassikoihin tai uudempiin.

18.00 Sain luettua Haavoitetun loppuun. Vaikka sen loppu sisälsikin muutaman ehkä turhankin dramaattisen tapahtuman, kasvoi romaanista loppua kohti oivallinen pyskologinen kuvaus ystävyydestä. Myös kulissit ja yläluokkaiset ihmiset huomioitiin kirjassa tavalla, jota en aluksi uskaltanut siltä odottaa. Tämä on hyvä ihmissuhderomaani ja erinomaista luettavaa lukumaratonille. Seuraavaksi syömään - samalla voin tankata Poirot-novelleja novellihaasteeseen. Sivuja koossa nyt 156.

20.55 Rouva Bovary on ollut kesken jo kuukauden päivät, eikä se paljastunut yhtä vetäväksi romaaniksi kuin olin kuvitellut. Pakotin kuitenkin itseni lukemaan sen loppuun, ja vaikka tiesinkin ennakolta loppuratkaisun, viimeisin sadan sivun osio oli ihan kiinnostava. Nyt siirryn hetkeksi teeleipien ja Poirot-novellien pariin, minkä jälkeen tarttunen joko Hassiseen, Walkeriin tai Cooperiin.

22.46 Olenpa nauttinut! Olen onnistunut keskittymään lukemiseen mainiosti, niin mainiosti, etten ole malttanut luopua lukemisesta edes päivällisen ja iltapalan ajaksi. Olen lukenut nyt loppuun kaksi kesken ollutta romaania, kolme tarinaa Herkuleen urotöistä ja nyt viimeisimmäksi aloitin Alice Walkerin Häivähdys purppuraa. Se kertoo rodullistettujen naisten elämästä, maailmasta, joka jää hyvin pieneksi. Onnellisia kohtaloita ei tarinasta juuri löydy, vaikka Walkerin kieli humoristista ja itseironista onkin. Vaikuttava teos! Sivuja kasassa jo 464. Ehkä vielä hetki lukemista ennen kuin silmät painuvat väkisin kiinni. Krooh.

10.10 Sitten illan olen ehtinyt lukea vielä yhden Poirot-novellin ja nyt tänä aamuna sadan sivun verran Alice Walkerin Häivähdys purppuraa. Se onkin varsin vaikuttava teos ja ilmentää hyvin, miten eristetyssä maailmassa rodullistetut ovat joutuneet (ja joutuvat) elämään. Walker paneutuu myös siihen, miten kolonisaatio on näkynyt esimerkiksi Afrikan maissa. Romaanissa muuten mainitaan, että Raamatun ihmiset eivät tietenkään olleet alkujaan valkoisia, vaikka heidät aina sellaisina kuvataankin. Ärsyttävää, miten tuota kuvaa ei ole tullut koskaan kyseenalaistettua! Hemmetin sosialisaatio ja valkoisten kulttuuri. Näin länsimaalaisena valkoisena riittää kyllä kaikenlaista opittavaa. Suositan tätä teosta. Sivuja luettuna nyt 586.

16.30 Tuhannen sivun haamuraja jäi tällä kertaa saavuttamatta, kun iltapäivällä urheilun katsominen innosti Kalmaria enemmän. Koko maratonin aikana kuin 914 sivua, mikä on minulle varsin kelpo määrä (olen ihan tyytyväinen, vaikka tonni olisi ollut hienoa saada täyteen). Tänään luin loppuun Walkerin teoksen, ja eilen päätin Flaubertin ja Maynardin teokset. Christien novellikokoelmasta luin johdanto-osion lisäksi viisi novellia. Tuntuu siltä, että olen viettänyt vuorokaudessa aikaani hurjan monessa eri maailmassa. Onnistuin keskittymään lukemiseen tällä maratonilla varsin mainiosti, mistä iloitsen kovin. Lukeminen lisää lukemisen nälkää :)

Kommentit

 1. Ihanaa maratonia! Mä nautiskelin luku-urakoinnista kuun alussa, olipa niin rentouttavaa saada keskittyä vain kirjoihin! Mitä Poirot-novelleja luet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! On tämä kyllä nautiskelua parhaimmillaan. Menossa on Herkuleen urotyöt.

   Poista
 2. Lukuintoa sinulle! Oletpa löytänyt monipuolista luettavaa. Kiva kuulla aikanaan Bovary-mietteitäsi. Muistelen hämärästi pitäneeni kirjasta kun luin sen joskus vuosia sitten. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kieltämättä lukupino tuntuu monipuoliselta ja ainakin tähän mennessä kaikki, mitä olen ehtinyt lukea, on sopinut maratonille mainiosti.

   Poista
 3. Mukava startti! Hieno määrä sivuja jo kertynyt. Lukuintoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sivuja on tullut nyt ahmittua. Hyvä vire päällä :)

   Poista

Lähetä kommentti