Siirry pääsisältöön

Vuoden 2016 parhaat lukukokemukset

Aika valita viime vuoden lempparit! Vuosi oli taas kerran pullollaan hienoja lukukokemuksia. Vaikka feminismi iskikin minuun kesän aikana, Feministin käsikirjan luettuani, yllätyin silti siitä, miten paljo naiskirjailijoiden teoksia luin. Suosikkilistaa kootessani huomasinkin (ilokseni), että parhaimpiin lukukokemuksiin oli valikoinut joukko kotimaisia naiskirjailijoita. Alla olevat teokset kuvastavat tietysti sitä, että keskityn länsimaiseen, itselle tuttuun kirjallisuuteen, mutta sisäinen feministini iloitsee naiskirjailijoiden menestyksestä ja onnistumisista. Listan ainoa mies on koskettavan sarjakuvateoksen tehnyt Paco Roca.

Monelle lempikirjalleni yhteistä on kaunis kieli. Niin Jalonen, Kolu, Huotarinen kuin Rytisalokin hurmasivat minut kauniilla maisemilla, taitavasti rakennetuilla virkkeillä ja rikkaalla kielellä. Monia sitaatteja kirjoitin muistiin.

Toisaalta teokset hurmasivat minut aihepiireillään. Moni käsitteli naisen asemaa: Jotuni tietysti raaiten ja koskettavimmin. Muitakin vaikeita aiheita on listani kirjoissa esillä: transsukupuolisuus, mielenterveys, yhteiskunnan tulevaisuus. Paco Rocan Alzheimer-aiheinen sarjakuvateos nostatti kyyneleet pintaan.


1) Taina Lintula: Huomenna rakastan vähemmän

2) Riitta Jalonen: Kirkkaus

3) Siri Kolu: Kesän jälkeen kaikki on toisin

4) Maria Jotuni: Huojuva talo

5) Vilja-Tuulia Huotarinen: Kimmel

6) Minna Rytisalo: Lempi

7) Emmi Itäranta: Teemestarin kirja

8) Huhta ja Meriläinen: Feministin käsikirja

9) Fredrika Runeberg: Rouva Katarina Boije ja hänen tyttärensä

10) Paco Roca: Ryppyjä

Muitakin hienoja kokemuksia vuoteen toki mahtui. Muun muassa Hauru, Auster, Gustafsson ja Björk ihastuttivat minua. Kärkikymmennikkö koostuu kuitenkin pakahduttavan kauniista kielestä, minulle tärkeistä aiheita ja feministin mieltä ilahduttavista kirjoista.

Ensi vuonna toivon lukevani erityisesti afrikkalaista ja eteläamerikkalaista kirjallisuutta: ne sivuutin tänä vuonna täysin (feministi minussa on pettynyt; toisaalta on luettava sitä, mitä kulloinkin tekee mieli lukea). Ylipäätään toivon tutustavani ensi vuoden käännettyyn kirjallisuuteen tätä vuotta paremmin, ja pidän sormet ristissä, että kiinnostavia käännösteoksia julkaistaisiin.

Mitkä lukukokemukset olivat teidän suosikkejanne viime vuonna? Entä mitä odotatte tältä vuodelta?

Kommentit

 1. Kesän jälkeen kaikki on toisin kyllä hurmasi. Voisin mielihyvin lukea sen joskus uudelleen. Kiva kooste!
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu. Uudestaan on Kolun kirja luettava. :)

   Poista

Lähetä kommentti