perjantai 14. elokuuta 2015

Elokuisen maratonin tunnelmia (loppu, 16.08)

16.08: Maraton alkaa!


17.45: Valitsin ensimmäiseksi kirjaksi Petri Vartiaisen romaanin Isäasentoja. Silmäilin sitä kirjastossa ja mielsin sen hyväksi välipalakirjaksi, mutta halusin silti tarttua siihen heti. Kieli houkutteli, sen iskevä rytmi. Huomasin, että kyse ei ole mistään välipalakirjasta, vaan Vartiainen käsittelee isyyttä monipuolisesti: kertoja peilaa omia hyviä ja huonoja isäpuoliaan, suhteuttaa oman isyytensä kokemuksiin isistä ja isoisistä, ja pohditaanpa kirjassa isyyttä kirjallisuudessakin. Hyvä, kiinnostava, rytmikäs kirja, mutta lukuhurmos on vielä kaukana. Mielessä pyörivät tämän päivän uutiset. Mistä saan asunnon, minne muutan? Lähdenkö työelämään vuotta aiemmin kuin olin ajatellut? Luettuja sivuja 159.

20.30: Luin viime kuussa Rachel Joycen Harold Fryn odottamaton toivioretki -romaanin. Rinnakkaisteos, Miss Queenie Hennessyn rakkauslaulu, hyppäsi kirjastosta mukaani ja on edennyt nyt vauhdilla. En kehuisi keskittymistäni - olen aivan hämmentynyt siitä, että saatan muuttaa pian, äkkiä ja toiselle paikkakunnalle työn perässä - mutta Joycen romaani on sopivan kevyt ja miellyttävä tällaiseen olotilaan. Luettuja sivuja 303.

0.40: Yötä myöten lukuinto koheni. Oli pakko ahmia Miss Queenien rakkauslaulu loppuun; haluan aloittaa aamulla jotakin uutta. Tässä oman lukemisen ohessa on ollut kivaa seurata muiden maratonpäivän etenemistä. Tällaisissa tempauksissa on oma tunnelmansa. Nyt nukkumaan, hyvää yötä. Aamuksi pitänee laittaa herätys, etten nuku koko päivää. Luettuja sivuja 522 (kylläpä sivuja kertyikin jo melkoinen määrä, vaikka alussa tuntuikin siltä, etten saa mitään luetuksi). 

10.10: Heräsin jo ennen kahdeksaa, auringonpaisteeseen, ja muistin lukumaratonin. Siispä äkkiä ylös sängystä ja uuden kirjan pariin. Täytyy myöntää, että tällä maratonilla luen erilaista kirjallisuutta kuin ehkä muuten tulisin lukeneeksi. Ei ihme, sen verran hämmennyksissäni kirjastossa kuljin. Nyt menossa on Jennifer Worthin Hakekaa kätilö! -muistelma. En ole koskaan perehtynyt tv-sarjaan, vaikka esimerkiksi äitini on siihen kovin rakastunut, mutta Kirjan vuoden haaste ja kirjastossa näytteillä ollut kirja houkuttelivat. Huomasin kuitenkin juuri, että haasteen tositapahtumiin perustuva -kohta on jo kuitattu, mutta tuleepahan luettua jotakin aika erilaista. Pidän tästä kyllä. Maisemat avartuvat jälleen kerran. Sivuja luettuna yhteensä 622.

13.45 Lukeminen ei etene. Jäin etsimään uusia asuntoja, mahdoton tehtävä nyt, kun kaikki opiskelijat tarvitsevat asuntoa. Huuh. Hakekaa kätilö! jummaa ja toistaa itseään, vaikka onkin helppoa luettavaa. Sitten aamun olen lukenut vielä 122 sivua, yhteensä luettuja sivuja 744. Määrä on edelleen enemmän kuin tunne lukemisen edistymisestä.

16.08: Vuorokausi kului äkkiä! Vastahan minä aloitin; ei vielä voi lopettaa! Hakekaa kätilö! jäi auttamatta kesken, se on luettava seuraavan vuorokauden kuluessa loppuun. Ennen kunnollisen koosteen kirjoittamista sanoisin, että lukumaratonini oli erikoinen. Ajatukseni olivat usein muualla, tulevassa, mutta sain silti luettua paljon. Ehkä se, etten jaksanut lukea yhteen menoon kovinkaan pitkiä aikoja, sai oloni tuntumaan siltä, että en lukenut ollenkaan. Luin kuitenkin kaksi kokonaista kirjaa ja kolmannesta on jäljellä enää kolmannes. Harmillista kyllä yksikään teoksista ei noussut kovinkaan korkealle: kaikki lukemani olivat sellaista peruskauraa, tavallista. Helppo lukea, mutta suuria tunteita kirjat eivät herättäneet. Toisaalta on hyvä niin: pelkäsin etukäteen, että hämmentyneet fiilikseni pilaisivat hyvien tarinoiden lukemisen. Ihan hyvä vain, että parhaat kirjat ja tarinat jäävät odottamaan parempia lukuhetkiä. Koska tähtäsin siihen, että etenen vielä sata sivua edellisestä päivityksestä, koko maratonin aikana luin 844 sivua.

8 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen aloituskirja, jossa on tärkeitä teemoja. Intoa lukemiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, Vartiainen puhuu aiheista, jotka sivuutetaan vieläkin olankohautuksella. Kiitos, tästä tämä lähtee! :)

   Poista
 2. Tsemppiä maratoniin ja tuo sijaisuus kuulostaa todella hienolta tilaisuudelta, ei ihme että keskittymiskyky on vähän heikompi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Katsotaan, miten asiassa käy. Odotan innolla!

   Poista
 3. Hauskaa maratonia! Minulta jää väliin musiikin vuoksi (Flow), mutta kannustan teitä muita mielessäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, hauskaa tämä lukeminen on, mutta niin on varmasti musiikkikin!

   Poista
 4. Olipa edellisessä postauksessasi mukavia työpaikkauutisia. Onneksi olkoon ja hienoa, että sait noin komean sivumäärän luettua. Tsemppiä asunnon etsintään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos! :) Yllättäen sivuja kertyikin, vaikka ei tuntunutkaan siltä, että olisin lukenut hirvittäviä määriä.

   Poista